ma.gurushealth.ru

Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции

Во текот на изминатите 30 години, зачестеноста на ваквите значително се зголеми алергиски заболувања, како бронхијална астма, алергии на храна, атопичен дерматитис и алергиски ринитис. Терминот "алергија" за првпат беше предложена од страна на фон Pirque во 1906 година да се однесува на "кршење на реактивност на животната средина антигени вообичаено животната средина." Од крајот на 1960-тите години, кога беше откриено дека повеќето лица со алергии реагира на антигените производство класа IgE антитела, терминот "алергија" се користи како синоним за болести со посредство на IgE.

Тоа е, секако, премногу симплистички разбирање на механизмот алергиски заболувања, од одреден број на пациенти со бронхијална астма, дифузна неуродермитис и алергиски ринитис болест не се поврзани со од IgE, иако тоа е придружена со еозинофилија и јарболот активирање клетка. Исто така, во патогенезата на алергиски болести (на пример, контактен дерматитис) ја имаат главната улога на Т лимфоцитите, IgE и нема одговор на сите. Од болести со посредство на IgE, терминот често се користи атопија (од грчкиот atopos -. Без простор).

Кај овие пациенти, постои генетска предиспозиција до алергиски болести, зголемена реактивност манифестира неколку органи и ткива (на пример, белите дробови, кожата, назална слузница). Тоа е важно да се нагласи дека овој механизам вклучува и хиперактивност поврзани со IgE, и независно од тоа воспалителни компоненти кои го намалуваат прагот на одговор на целните органи на изложеноста на алергени.

Наречен антигени, алергени, предизвикувајќи производство IgE-антитело во генетски предиспонирани лица. На поголемиот дел од алергени е протеин со молекуларна тежина од 10-70 kDa. Протеини со пониски молекули молекуларна тежина не се врзуваат за IgE на површината на базофили или мастоцити, и протеини со повисок молекуларна тежина, генерално не навлезат преку мукозните мембрани, не се апсорбира од страна на APC и затоа не го стимулира имунолошкиот систем. Алергени често имаат активност на протеолитички ензими, и евентуално зголемување на пропустливост на мукозните мембрани, да доведе до сензибилизација.

многу алергени, вклучувајќи Der p1 и Дер стр 2 од грини куќна прашина (Dermatophagoides pteronyssinus), Fel г 1 волна мачки, како и алергени од полен од дрвја, трева и алги (вклучувајќи Бет v 1 бреза, PHL p1 и НУ SE ТТ ИНГ стр 5 Тимотеј и Amb a 1, 2, 3 и 5 гигант ragweed), се истакнат и нивните гени клонирање.

Видео: Паразити Дел 2

Т помошни клетки со алергиски реакции

T помагач тип 2 (Th2) со алергиски реакции

акционен потенцијал алергени тоа е за сите. Кај индивидуи без семејна историја на алергиски болести како одговор на изложеност на алергени постои зголемувањето на бројот на Т-помошни клетки тип 1 (Th1), лачат цитокини (вклучувајќи IFN-y), која го стимулира производство на специфични за секоја IgG-алерген антитела. Вие обично се вклучени во уништувањето на интрацелуларни микроорганизми, како што се микобактерии, што излачува цитокини од овие клетки се активира фагоцитите и промовира формирањето на opsonizing и дополнување-антитела.

генетски предиспонирани лица на алергени реагираат брзо размножувањето на Th2, дека го лачат цитокини, кои се забрза синтеза на IgE антитела и се вклучени во заштита на телото од екстрацелуларниот патогени, како што паразити.

во атопичен реакции формирана алерген-IgE антитела. Нивното присуство е откриен од страна на анализа на серумот или за појава на непосредна Вид на алергиска реакција на интрадермална инјекција на екстракт на алерген. А клучна улога во синтезата на имуноглобулин класа префрлање на IgE синтеза произведени цитокини игра Th2 клетки - IL-4 и IL-13. IL-5 и IL-9 понатамошно подобрување на синтеза на IgE и стимулирање на пролиферација и диференцијација на еозинофили.

Видео: третман на алергии на детергенти

IL-3, IL-4 и IL-9 заеднички го активирате формирање на мастоцитите. Така цитокини Th2 клетки играат важна улога во патогенезата на астма и други алергиски болести. Всушност, ткиво, високо чувствителни на алергени, се инфилтрирани Th2 клетки. Интересно, хроничен алергиски реакции обично се инфилтрација на ткива и Th1 и Th2 клетки. Важно е да се напомене, како Th1 цитокини клетки (како што IFN-y) подобрување на функцијата на ефекторни клетки на алергиски воспаленија (еозинофили) а со тоа и до одреден степен да се утврди тежината на болеста.

Т лимфоцити овошје припаѓаат главно на типот Th2, а со тоа се намалува на реактивност на мајките имунолошкиот систем во однос на фетусот алоантигени. Нормално, на детето по раѓањето е доминирана од страна на Th1 клетките, кои посредуваат во одговор на алергени средина животната средина. Децата, исто така, со наследна предиспозиција за атопичен реакции продолжува да се зголемува бројот на Th2 клетки, кои за време на бременоста може да се сретне со алергени родител поради нивниот премин преку плацентата. Главната движечка сила за реакција со посредство на Th1 клетките се бактерии. Макрофагите или дендритични клетки (DC) под влијание на микробиолошки производи, како што ендотоксин, лачат IL-12 - главните THL-клеточен активатор.

Од THL-клетки инхибира развојот на Th2 клетки, фактори за стимулирање на диференцијација на Th1-клетки, ослабвам алергиски реакции. Таквите фактори вклучуваат на висок афинитет интеракција на Т-лимфоцити со АПЦ, големи количини на антиген, цитокини THL-клетки (IL-12 и IL-18) и микробиолошки ДНА ги содржи tsitidinfosfat-гванозин повторува. Во контраст, Th2 клетки цитокини (IL-4) и простагландин E2, азотен оксид, низок афинитет за интеракција на Т-лимфоцити и АПЦ со мали количини на антиген промовира формирање на Th2 фенотип.

Видео: Трансфер faktors

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
На пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитисНа пропустливост на цревата алергија во атопичен дерматитис
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Алергиски реакции. IgE со алергиски реакцииАлергиски реакции. IgE со алергиски реакции
Атопичен и себореичен дерматитис ЏардијазатаАтопичен и себореичен дерматитис Џардијазата
Интолеранција на храна и алергија на храна. причиниИнтолеранција на храна и алергија на храна. причини
Приказни boleznipediatriyaПриказни boleznipediatriya
ТерапијаТерапија
Бактериски алергениБактериски алергени
» » » Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции