ma.gurushealth.ru

Намалување на бронхиолите. Бронхијалната мукоза и расчистување на дишните патишта

Парасимпатичниот бронхиоли намалување. Некои од нив потекнуваат од вагална парасимпатичниот нервни влакна навлезат во белодробниот паренхим. Овие нерви лачат ацетилхолин, нивното активирање предизвикува намалување на бронхиолите различни степени - блага до умерена. Ако било која болест, како што се астма, веќе предизвика некои намалување на бронхиите, а потоа надредениот на оваа стимулација на парасимпатичниот нерви често доведува до влошување на состојбата.
Во такви случаи, примена на супстанции, блокирање на дејството на ацетилхолин, како што се атропин, може да предизвика релаксација на ѕидовите на дишните патишта, елиминирање на опструкција.

Видео: Структурата на респираторниот систем

понекогаш парасимпатичниот нерви активира рефлекси кои се јавуваат во белите дробови. Повеќето од нив се почне со стимулација на дишните патишта епител се штетни гасови, прав, чад од цигари, или бронхијална инфекција. Покрај тоа, се свива рефлекс бронхиите често оклузија на малите белодробни артерии microembolisms.

Локалните секреторни фактори често предизвикуваат контракција на бронхиолите. Често, некои од супстанции кои се формираат во белите дробови себе, се активно вклучени во појавата на контракција на бронхиолите. Најважните од нив се бавно дејство на хистамин и анафилактички супстанција.

Видео: пушење. На штета на пушењето врз човечкото тело. Како да се откажете од пушењето. # Непушачи

И двете материи објавен во клетките на белите дробови копје за време на алергиски реакции, особено оние кои се предизвикани од страна на воздух содржани во прав на цветот, така што тие играат клучна улога во појавата на опструктивна во алергиска астма. Ова се однесува пред се на бавен акција на анафилактички супстанција.

бронхиоли

надразнувачи, предизвикувајќи парасимпатичниот рефлекси контрактилен на дишните патишта (чад, прав, сулфур диоксид и некои киселина компоненти на смог), често дејствува директно на ткивото на белите дробови, предизвикувајќи локално, не е нервозна реакција на потекло, што доведува до намалување на опструктивна на дишните патишта.

Поставата на дишните патишта мукозните мембрани и неговата улога на Влакненцата на клетките во расчистување на дишните патишта. На внатрешната површина на дишните патишта од носот до терминалот бронхиоли покриена со слој на слуз, која ја поддржува оваа површина кога е влажна. На слуз произведени од страна на пехарестите клетки во специфични наоѓа во мукозата на дишните патишта, и делумно - во мали жлезди наоѓа под мукоза.

освен мокрење слуз површини открива мали честички од вдишуваат воздух пред да влезе во алвеолите. Чиста слуз отстранети од дишните патишта што следи.

Видео: Респираторен систем

Целата површина на дишните патишта во носот, и каналите до долниот терминал бронхиоли наредени со цилијарен епител на секоја клетка која е распореден околу 200 Влакненцата на клетките. Овие Влакненцата на клетките постојано се менува со фреквенција од 10-20 пати во секунда и "влијание" е секогаш насочена кон грлото, т.е. "Влијание" на трепки во белите дробови е насочен нагоре и носот - надолу.

Постојаното движење на трепки Таа предизвикува слуз слој полека по стапка од неколку милиметри во минута, да се движи кон фаринксот. Постојат слуз и честички од багажот или проголтаат или отстранета со кашлање.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Холинергични и адренергични влакна. Механизми на секреција на медијатори на нервниот системХолинергични и адренергични влакна. Механизми на секреција на медијатори на нервниот систем
Надворешна регулација на пумпна функција на срцето. Автономниот регулирање на срцетоНадворешна регулација на пумпна функција на срцето. Автономниот регулирање на срцето
Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…Зависност "проток-волумен" во белите дробови. Притисок во дишните патишта за време на…
Медијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото цревоМедијатори ентерично неврони. Парасимпатичниот и симпатична инервација на дебелото црево
Симпатикусот и парасимпатикусот тон. Губење на тонот на автономниот нервен системСимпатикусот и парасимпатикусот тон. Губење на тонот на автономниот нервен систем
Нарушувања на инхалација. Максимален експираторен протокНарушувања на инхалација. Максимален експираторен проток
Регулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот системРегулирањето на телесната функционира жлезди. Интрамурална плексус на гастроинтестиналниот систем
Масив стимулација на симпатичниот нервен систем. Стимулација на парасимпатичниот нервен системМасив стимулација на симпатичниот нервен систем. Стимулација на парасимпатичниот нервен систем
Тумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагнозаТумори на дишните патишта: третман, симптомите, дијагноза
Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.Отпор на дишните патишта. светлина отпор. Проток на воздух. Ламинарен проток. Турбулентен проток.
» » » Намалување на бронхиолите. Бронхијалната мукоза и расчистување на дишните патишта