ma.gurushealth.ru

Постапка аглутинација со трансфузија реакции. крв групирање

Кога крвните некомпатибилност, кога аглутинини на анти-А или анти-B се меша плазмата со црвени крвни клетки кои содржат, соодветно, A или B agglutinogens agglutinate еритроцити како резултат на прилог кон него аглутинини. Од аглутинини имаат две места за врзување (тип IgG) или 10 места за врзување (тип IgM), еден аглутинација може да се залепи на две или повеќе еритроцити истовремено ги поврзува заедно. Ова доведува до формирање на купчиња на клетките, односно, аглутинација. Овие парчиња заглави малите крвни садови во текот на циркулаторниот систем. Во текот на неколку часа или дена следниве физички деформација на клетки или нивните фагоцитните леукоцити напад нарушува мембрана аглутинирани клетки ослободување на хемоглобин во плазмата. Овој процес се нарекува хемолиза.

Во појават некои трансфузија реакции акутна хемолиза. Понекогаш компатибилноста на донаторот и примателот на крв е итно хемолиза во циркулацијата на крвта. Во овој случај, што антителото предизвикува лиза на црвените крвни клетки преку активирање на системот на комплементот, што резултира во стенд протеолитички ензими (литичка комплекс) попречување на клеточната мембрана. Непосредна интраваскуларна хемолиза е многу поретки отколку аглутинација, проследено со задоцнето хемолиза, бидејќи хемолиза за итно не само што бараат висок титар на антитела, но, исто така, наводно, бара поинаков тип на антитела, главно IgM антитела, кои се нарекуваат hemolysin.

крв групирање

пред трансфузија на крв човек, потребно да се утврди крвна група на примателот и донаторот на крвната група за оценување на нивната компатибилност. Одредување на компатибилност на крвна група и да работат како што следува. Еритроцитите првиот одделени од плазма и разредена со физиолошки раствор. тогаш еден дел беше измешан со аглутинини на анти-А, а друг - со аглутинини анти-Б. По неколку минути на смесата се испитува под микроскоп. Ако црвените крвни клетки се собираат во купчиња, т.е. аглутинирани, јасно е дека имало реакција на антиген-антитело комплекс.

Видео: Крвна група

аглутинација со трансфузија

Црвени крвни клетки од типот 0 не се подложат на аглутинација а со тоа и не реагираат или со анти-А пак анти-Б аглутинини. Крвна група А има agglutinogens А и затоа неговата еритроцитите се аглутинирани кога се меша со аглутинини на анти-А. Крвна група Б има agglutinogens Б, и аглутинација е Antiva аглутинини. крвна група АБ има agglutinogens А и Б, така што аглутинирани еритроцити во присуство на двата вида аглутинини.

заедно со систем agglutinogens 0-A-B трансфузија на крв, исто така, се важни во системот Rh крвна група. Главната разлика помеѓу системот на 0-A-B и Rh систем е како што следува. систем 0-AB плазма аглутинини одговорен за спроведување на трансфузија реакции кои се развиваат спонтано, а во системот Rh, спонтано аглутинација речиси никогаш не се случува. На лице се појави на анти-Rh аглутинини во износ доволен за да се повика на сериозна реакција на трансфузија, лицето мора прво да се подложи на голем влијание Rh антиген, на пример, со трансфузија на крв го содржат.

Rh антигени. Rh-позитивни и Rh-негативни луѓе. Постојат шест конвенционалните типови на Rh антигени, секој од нив е наречен Rh-фактор {Rh) и е назначен како C, D, E, c, d, e. Лице кое има C антигенот не е антиген но човекот без C антиген, е секогаш со антигенот. На истиот е точно за антигени D-d и e-e. Исто така, поради начинот на кој овие фактори наследување некој има еден антиген од секој пар.

Видео: Спроведување на анализа на болести кај животните ЕЛИСА колекции

антиген D преовладува во населението и е поизразена антигенски својства од другите антигени Rh. За човек кој има овој вид на антиген, велат дека тој Rh-позитивни, со оглед на тоа лице не ја Д антигенот се смета Rh-негативни. Сепак, тоа треба да се напомене дека дури и на Rh-негативни луѓе од некои од другите антигени уште може да предизвика трансфузија реакции, но обично се послаби.

во врска со 85% од белите луѓе се Rh-polozhitelnymi, и 15% - Rh-негативни. Rh-позитивни стапка меѓу Афроамериканците е околу 95%, а меѓу црните Африканци оваа стапка значително еднаква на 100%.

Видео: Изработка на 3-5% РБЦ суспензија

Видео утврдување на крвни групи

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Пароксизмална ноќна хемоглобинурија: симптоми, третманот, причини, дијагнозаПароксизмална ноќна хемоглобинурија: симптоми, третманот, причини, дијагноза
Хематологија: третман на крвните компонентиХематологија: третман на крвните компоненти
Причините за хемолитична болест на фетусот. Патогенезата на хемолиза кај фетусотПричините за хемолитична болест на фетусот. Патогенезата на хемолиза кај фетусот
Прва помош за пневмонија кај децата: лабораториска студијаПрва помош за пневмонија кај децата: лабораториска студија
Опрема за трансфузија на крв и неговите компоненти кај новороденчињатаОпрема за трансфузија на крв и неговите компоненти кај новороденчињата
Индикации за трансфузија и крвна групаИндикации за трансфузија и крвна група
Хемолиза вештачки вентилХемолиза вештачки вентил
Трансфузија реакции. Акутна ренална инсуфициенција по трансфузија реакцииТрансфузија реакции. Акутна ренална инсуфициенција по трансфузија реакции
Еритроцитите. Структурата и составот на црвени крвни клеткиЕритроцитите. Структурата и составот на црвени крвни клетки
Методи на црвени крвни клетки трансфузија кај новородени бебињаМетоди на црвени крвни клетки трансфузија кај новородени бебиња
» » » Постапка аглутинација со трансфузија реакции. крв групирање