ma.GurusHealth.ru

Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки

Цитотоксични Т-клетки може директно да го нападне и уништи микроорганизми, а понекогаш дури и сопствените клетки на организмот. Поради оваа причина тие се наречени клетки убијци. Поради рецептор протеини на површината на цитотоксични клетки тие цврсто се врзуваат за микроорганизми или клетки кои содржат соодветните специфичен антиген. Потоа нападнаа клетки се уништени на начин што е прикажано на сликата. По врзување на цитотоксични Т-клетки лачи т.н. perforines (протеини, формирајќи дупки во насочени клеточната мембрана). Преку овие отвори од интерстицијален простор во ќелијата течност тече брзо. Покрај тоа, цитотоксични Т-клетки ослободуваат токсични материи директно во нападнати клетка. Речиси веднаш, нападнатите клетки е силно отекува и обично кратко потоа уништени.

Видео: Т-клеточна убиство на клетките на ракот убиец Т-клетки да го убие рак

Тоа е особено важно, по перфорација на мембраната и излачувањето цитотоксични агенси Овие клетки убијци може да се отцепи од клетките изложени на напади и напад на други клетки, нивно уништување. Некои цитотоксични клетки се истрае во ткива за месеци.

Дел од цитотоксични Т-клетки особено штетно за ткиво клетки инфицирани со вируси, бидејќи многу вирусни честички се заробени од страна на мембраните на ткиво клетки, и тие се привлечени од Т-клетки како одговор на вирусни антигени. Цитотоксични Т-клетки, исто така, играат важна улога во уништувањето на клетките на ракот, трансплантирани срцеви клетки или други клетки, сопствени човечкото тело на странецот.

Видео: животот и дејноста на Т-убиец

цитотоксични Т-клетки

Потиснување на Т-клетки

На супресорните Т-клетки многу помалку се знае за другите од Т-клетки. Тие се во состојба да ја инхибира функцијата и цитотоксични Т-клетки и Т-помошник клетки. Се верува дека целта на потиснување на функции е да се спречи непотребно работење на цитотоксични Т-клеточни имунолошки реакции кои можат да бидат штетни за сопствените ткива на телото. За оваа причина, супресорните Т-клетки, како и Т-помошник клетки се сметаат за регулаторните Т-клетки. Системот може да супресорните Т-клетки играат важна улога во ограничување на способноста на имунолошкиот систем напаѓа сопствените ткива на телото, т.е. да се зголеми т.н. имунолошка толеранција.

Видео: како Т-клетките во нашето тело

Ако лицето развиен имунитет на сопствените ткива, процесот на стекнатиот имунитет би ги уништил. Сепак, во нормален имунолошки механизам "препознава" сопствените ткива на телото како различни од бактерии или вируси, имунолошкиот систем и генерира речиси и да нема антитела или активирани Т-клетки против својот антигени.

главните на толеранција Тоа е резултат на изборот на клонови за време на пред-третман. Се смета дека најголемиот дел толеранција развива во текот на претходна подготовка на Т-лимфоцити во тимусот и Б лимфоцитите - во коскената срцевина. Причината за оваа презентација е фактот дека воведувањето на плодот на силна антиген во време кога клетките се пре-преработени во овие две области, го спречува развојот на антиген-специфични лимфоцити клонови воведени во лимфното ткиво. Експериментите покажале дека под влијание на силен антиген-специфични незрели лимфоцити во тимусот се лимфобластна значително се размножуваат, а потоа дојде во микс со стимулирање на антиген. Се верува дека како резултат на овие лимфоцити се уништени тимусот епителните клетки пред да можат да мигрираат на целото тело лимфното ткиво и го колонизираат.

Видео: Т-лимфоцитите

Се верува дека во текот на предтретман лимфоцитен во тимусот и коскената срцевина сите или повеќето од клонови на лимфоцити специфични за оштетување на сопствените ткива на телото, се самоуништи поради постојаното изложување на нивните антигени тело.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Пролиферација на мононуклеарни леукоцити. Ефект на имуномодулатор на леукоцитиПролиферација на мононуклеарни леукоцити. Ефект на имуномодулатор на леукоцити
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Препознавање на нивните антигени. Alloreaktsiya и реакција против мутирани клеткиПрепознавање на нивните антигени. Alloreaktsiya и реакција против мутирани клетки
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Уште еден чекор на научниците да расте ендокрините клеткиУште еден чекор на научниците да расте ендокрините клетки
Функцијата и значењето на макрофагитеФункцијата и значењето на макрофагите
Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.
» » » Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки