ma.GurusHealth.ru

Одложен тип алергиски реакции. анафилакса

Видео: Анафилакса карактеристики на болеста и третман

значителни негативни пропратен ефект на имунитетот Тоа е да се развие под одредени услови, алергии или други видови на имунолошкиот хиперсензитивност. Постојат неколку видови на алергии и други манифестации на хиперсензитивност, од кои некои се наоѓаат само во луѓе кои имаат специфична алергиска предиспозиција.

Видео: алергиска реакција на цитрус

алергиски реакции одложен тип предизвикани од страна на активирани Т-клетки, и не антитела. На пример, отровен бршлен токсин (отровен бршлен) сама по себе не предизвика голема штета на ткивата. Меѓутоа, со повторено изложување тоа предизвикува формирање на активирани Т-помошник и цитотоксични Т-клетки. Потоа, по следниот изложеност на истиот отровен бршлен токсин за околу ден активирани Т-клетки во големи количини се дифузни од циркулацијата на крвта во кожата, како одговор на овој токсин. Во исто време, овие Т-клетки предизвика еден вид на целуларниот имунолошки одговор.

Имајќи предвид дека овој тип на имунитет придружено со ослободување на многу токсични материи од активираните Т-клетки и ткива макрофаги обилни поплави со соодветните последователни ефекти, тоа е лесно да се разбере дека крајниот резултат на одложен тип хиперсензитивност може да бидат сериозни оштетување на ткивото. Нормално оштетување на ткивото се јавува во области каде што е антиген провоцира, на пример, во кожата (во случај на отровен бршлен) или во белите дробови со развојот на белодробен едем или напад на астма (кога се изложени на одредени антигени на воздухот).

алергиски реакции

Алергии кај луѓето кои имаат вишок IgE антитела

Некои луѓе имаат алергиска предиспозиција. Таквите алергии се нарекуваат атонични, како тие се однесуваат на вонредна реакција на имунолошкиот систем. Алергиска предиспозиција генетски се пренесува од родител на дете и се карактеризира со голем број на ИгЕ антитела во крвта. Овие антитела се нарекуваат reagin или сензибилизирање антитела, за разлика од повеќе заеднички ИгГ антитела. Кога некој алерген (т.е., антиген посебно реактивни со одреден тип IgE) влегува во телото, реакцијата се изведува алерген-reagin основните алергиски манифестации.

специјални сопственост reagin IgE Таа се изрекува тенденција да се закачи за мастоцитите и базофилите. Single мастоцитите или базофилите може да се врзе половина антитело молекулите на IgE. Кога еден антиген (алергени) имаат множина комуникациски простор, поврзан со неколку антитела IgE, веќе во прилог на мастоцитите или базофилите, тој предизвикува моментална промена на мембраната на мастоцитите или базофилите е веројатно да резултира во физичка деформација на клеточната мембрана под влијание на молекули на антитела.Многу мастоцити и базофилите се скршени, а другите - веднаш, некое време по фрактура лачат специјални агенти, меѓу кои - хистамин, протеаза, бавно игра анафилактичен супстанција (мешавина на леукотриени токсични), еозинофилија hemotaksineskaya супстанција неутрофилна hemotaksineskaya супстанција, хепарин и тромбоцитен активирачки фактори. Овие супстанци предизвикуваат ефекти како што се локалните проширување на крвните садови, да се привлечат еозинофили и неутрофилите на местото на реакцијата, зголемување на капиларната пермеабилност со пуштањето на течност во ткивото и намалување на локалните мазни мускулни клетки.

Како резултат на тоа, во зависност од видот на ткиво во кое реакција алерген-reagin, може да се развие голем број на различни реакции.

анафилакса. Кога одреден алерген се вбризгува директно во крвотокот, може да реагираат со крвта базофилите и мастоцити во ткивата се наоѓа надвор од малите крвни садови, ако овие клетки веќе активиран поврзани со нив reagin IgE. Како резултат на тоа, распространета алергиска реакција се случува по должината на целиот васкуларен систем и околните ткива. Оваа реакција се нарекува анафилакса, на циркулацијата на крвта хистамин е пуштен на слобода, што предизвикува голема вазодилатација и ја зголемува капиларната пропустливост, што резултира со принос од крвната плазма во ткивото.

без лекување адреналин, можат да го издржат ефектите на хистамин, човек кој се развива таква реакција, умирање на циркулаторен шок за неколку минути.

На активен базофили и мастоцитите исто така, објави мешавина на леукотриени, кој се нарекува анафилактична бавно игра супстанција. Овие леукотриени може да предизвика грчеви на мазните мускули на бронхиолите што доведува до напад, сличен на астма, понекогаш и фатални поради задушување.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергија на лекови кај децата, знациАлергија на лекови кај децата, знаци
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
Стрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓетоСтрептомицин во храната предизвикува анафилакса кај луѓето
Алергии на лекови кај децата. Причини и клиникаАлергии на лекови кај децата. Причини и клиника
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Прва помош за toksikodendronovom дерматитисПрва помош за toksikodendronovom дерматитис
Структура IgE. На функциите на имуноглобулин ЕСтруктура IgE. На функциите на имуноглобулин Е
Вроден имунитет. Стекнати или прилагодливи имунитетВроден имунитет. Стекнати или прилагодливи имунитет
Алергија dysbacteriosisАлергија dysbacteriosis
Се алергични на отровен бршлен кај децата, симптоми, причини, третманСе алергични на отровен бршлен кај децата, симптоми, причини, третман
» » » Одложен тип алергиски реакции. анафилакса