ma.gurushealth.ru

Коприва, висока температура. На антигени на крвни клетки

уртикарија Таа се развива под влијание на антиген кој се воведува во одреден регион на кожата и предизвикува локалните анафилактоидни реакции. На локално ниво наменети хистамин доведува до: (1) проширување на крвните садови, што доведува до непосредна pokrasneniyu- (2) зголемена капиларна пермеабилност, која е придружена со оток ограничени области на кожата за неколку минути. Оток обично се нарекува коприва. Давање на човечки антихистаминици пред изложување на антиген предупредуваат коприва.

Поленози (поленска треска). Кога реакција поленози алерген-reagin случува во носот. Хистамин е секретира во одговор на реакција, предизвикувајќи локално проширување на крвните садови на назалната мукоза, што резултира во зголемена капиларна притисок и капиларна пропустливост. Двете ефекти предизвика брзо навлегување на течност во носната шуплина и во непосредна близина до нив подлабоко наоѓа ткива nosa- носната слузница станува едематозни и изданија тајна. Во овој случај, употребата на антихистаминици, може да спречи оток на одговор слузокожата. Но, други реакција производи се алерген-reagin може да предизвика иритација на носот, што доведува до типичен синдром кивање.

астма. Астмата често се развива кај луѓето "алергичен" тип. Реакцијата на алерген-reagin врши во бронхиолите на белите дробови. Се верува дека важен производ реакција се ослободува од мастоцитите бавно дејствува анафилактичен супстанца која предизвикува грчеви на мазните мускули на бронхите. Затоа, додека производите на алергиска реакција нема да бидат елиминирани, човек доживува напад на останување без здив. Воведување на антихистаминици има помалку изразен ефект врз текот на астма, бидејќи хистамин очигледно не е главен фактор во предизвикувањето на астматична реакција.

антигени на крвни клетки

На антигени на крвни клетки

на првиот обиди за трансфузија на крв од личност до личност често непосредна или одложена аглутинација и хемолиза, како резултат на развојот на трансфузија реакции, што често доведува до смрт. Наскоро открил дека крвта на различни луѓе имаат различни антигенски и имунолошкиот својства, па на антитела во плазмата од иста крв реагираат со антигени на површината на други видови на црвените крвни зрнца во крвта. Под соодветни мерки на претпазливост секогаш е можно да се утврди однапред можноста за реакција помеѓу антитела и антигени на донаторот и примателот трансфузија на крв.

Плуралноста на крвни клетки антигени. Во човечките крвни клетки, особено на нивната мембрана површини, се наоѓа најмалку 30 заеднички антигени и стотици други ретки антигени, од кои понекогаш може да предизвика антиген-антитело реакција. Повеќето антигени се слаби и, според тоа, е суштински важно да се учат на наследството на гените во воспоставување блиски односи (татковство, мајчинство, потекло).

Постојат два главни типови на антигени многу почесто од другите, може да предизвика реакција на трансфузија на крв. Оваа 0-антиген систем и Rh-B систем.
Две антигени - тип А и тип Б - се најде на површината на црвените крвни зрнца во голем дел на луѓе. Тоа е со овие антигени (исто така наречени agglutinogens, бидејќи тие често предизвикуваат аглутинација на крвни клетки) се должи најмногу на трансфузија на крв реакции. Во врска со метод на наследување овие agglutinogens на човечки клетки може да биде отсутен или и двете антигени, или и двете истовремено да бидат присутни, или еден од нив.

систем мајор крвна група 0-A-B. Со трансфузија на крв од едно на друго лице крвните донатори и приматели обично се поделени во 4 главни групи, според системот 0-A-Б, во зависност од присуството или отсуството на agglutinogens А и Б. Ако нема agglutinogens ниту А ниту Б, крвта му припаѓа на група 0 . Ако има само agglutinogen а и крв припаѓа на групата а, ако има само agglutinogen Б - во групата Б, кога се присутни, и agglutinogen - на група АБ.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Крварење на носот. Причини: назална траума, операција во носната шуплина, тумори, акутна инфективна…Крварење на носот. Причини: назална траума, операција во носната шуплина, тумори, акутна инфективна…
АнафилаксаАнафилакса
Исхрана и храна intolerancesИсхрана и храна intolerances
Циркулацијата на крвта. Интензитетот на протокот на крв во крвните садови на кожата. Миогената,…Циркулацијата на крвта. Интензитетот на протокот на крв во крвните садови на кожата. Миогената,…
Поленози (поленска треска), третман, симптоми, причиниПоленози (поленска треска), третман, симптоми, причини
Ангиотензин II и вазопресин. Ендотелин и брадикининАнгиотензин II и вазопресин. Ендотелин и брадикинин
Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекувањеАлергиски реакции кај децата, прва помош и лекување
Третман на крварење после обрежувањето обрежувањето кај момчињатаТретман на крварење после обрежувањето обрежувањето кај момчињата
Неврогена шок. Анафилакса и анафилактичен шокНеврогена шок. Анафилакса и анафилактичен шок
Шуплина назална и телото. Односот на носната шуплина на другите органи и системиШуплина назална и телото. Односот на носната шуплина на другите органи и системи
» » » Коприва, висока температура. На антигени на крвни клетки