ma.gurushealth.ru

Активираните Т-клетки. Антиген-презентирачки клетки

По контакт со соодветните антигени презентирани од страна на соседните макрофаги, Т лимфоцити специфични клонови се размножуваат, ослободување на голем број на активирани посебно реактивни Т-клетки, што одговара на изолација на активирани Б клетки на антитела. Главната разлика е во тоа што антителото не е наменет лимфата и целата активирани Т-клетки. Потоа тие одат во крвотокот и се шири низ телото, што минува низ ѕидовите на капиларите во ткивото простори, а потоа - назад во лимфните а потоа во крвта циркулира низ телото, така понекогаш со месеци или дури со години.

Лимфоцитна формирана како мемориски Т-клетки, исто како и формираше Меморија Б клетки во системот антитело. Ова значи дека кога антигенот активира Т лимфоцити клон, многу од новоформираната лимфоцити се чуваат во лимфното ткиво станува дополнителни Т-лимфоцити специфични klona- на овие мемориски ќелии се дистрибуираат рамномерно во лимфоидни ткива на телото. На подоцнежната појава на истиот антиген во било кој дел од телото активирани Т-клетки се разликуваат повеќе брзо и во поголеми количини отколку во текот на првото изложување.

антиген-презентирачки клетки, MHC протеини, и рецептори за антигени на Т-лимфоцити. Одговорите на Т-клетките во највисок степен на антиген како одговор на антителата, Б клетки наменети, а исто толку важно во заштита против инфекција. Всушност, Т-клетки се потребни за реакции се кандидира стекнат имунитет, и да се елиминира освојувањето на патогени.

Видео: Професионална антиген-презентирачки клетки и MHC II

Т-клетки

Б клетките признае антигени недопрена, додека Т-лимфоцити одговори на антигени само по нивната поврзаност со специфични молекули, наречен MHC протеини на површината на антиген-презентирачки клетки во лимфоидни ткива. На три главни видови на антиген-презентирачки клетки се макрофаги, Б-клетки и дендритски клетки. Дендритичките клетки се најмоќните на антиген-презентирачки клетки, се локализирани во телото насекаде, и единствениот познат, нивната функција - да ги презентираат антигени за Т-клетки.

Видео: имунологија

за на активирање на Т клетките нивниот однос кон антиген-презентирачки клетки треба да биде доволно долго, и од клучно значење за постигнување на оваа состојба има протеини интеракција клеточна адхезија.

MHC протеини се енкодирани со голема група на гени, наречени главниот хистокомпатибилен комплекс. MHC протеини се врзуваат пептидни фрагменти на антигенски протеини на распаѓање во рамките на антиген-презентирачки клетки, и потоа да ги транспортира до површината на клетката. Постојат два вида на MHC протеини: (1) MHC-I протеини на антигени на цитотоксични Т-kletkam- (2) MHC-II протеини на антигени на Т-помагачи. Специфични функции на цитотоксични Т-клетки и Т помошни клетки се дискутира понатаму.

Видео: имунолошкиот систем

антигени на површината на антиген-презентирачки клетки се поврзе со рецепторот на молекули на Т-клеточен површини, како и како што се врзува за плазма протеините антитела. Овие рецептор молекули се составени од променлива елемент, како варијабилен регион на хуморалниот антитело, но во овој случај на стеблото дел од променлива елемент е цврсто поврзан со клеточната мембрана на Т-лимфоцити. На еден Т клетки може да биде до 100.000 рецепторите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Колонизација на периферните лимфоидни органи. лимфоцитен репопулацијаКолонизација на периферните лимфоидни органи. лимфоцитен репопулација
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
» » » Активираните Т-клетки. Антиген-презентирачки клетки