ma.gurushealth.ru

Механизми на дејство на антитела. Комплементот систем за активирање на антитела

За да се заштити телото од интрудирале агенти антитело Тие се однесуваат главно на два начина: (1) директен напад патогени agent- (2) активирање на системот на комплементот, која има свој сет на методи за уништување на воведување во организмот агент.

Директна примена на антитела на агенси се расположила во телото. Сликата ја покажува антитело (назначено Y-облик на црвени ленти) кои реагираат со антигени (назначени засенчени предмети). Поради бивалентна природата на антитела и повеќе антигенски сајтови на антитела повеќето продорен агенти можат да ги деактивираат еден од следниве методи.

1. аглутинација, каде што голем број големи честички со антигени на нивната површина, како што се бактерии или црвени крвни зрнца поврзани заедно за да се формира грутка.

2. врнежи, во која молекуларна комплекс на растворливи антиген (како што се тетанус токсин) и антитело станува толку голема што станува нерастворливи и се таложи.
3. неутрализација, каде што антителото е затворен делови токсични антигенски агент.
4. лиза, назначена со тоа, некоја гадна антитело способно за директно напаѓаат агенти клеточните мембрани и да предизвика нивното уништување.

овие директна акција на антитела, напаѓаат антигенски патогени агенси, доволно често, да играат главна улога во заштитата на телото од освојувањето на микроорганизми. Повеќе моќна заштита е обезбедена од страна на зајакнување на ефектот на комплемент системот утврдени во понатамошниот текст.

Видео капсули Bronhomunal

активација на комплемент

Комплементот систем за активирање на антитела

дополнување - колективен термин за системот на околу 20 протеини, од кои многу се претходници на ензими (proenzymes). Главниот оперативен фактори на овој систем се 11 протеини, означени C1 до C9, Ц и Д. Сите овие се присутни нормално меѓу плазматските протеини, како и меѓу протеини, протекоа од капиларите во ткиво простори. Proenzymes обично не се активни, но тие може да се активира од страна на т.н. класика.

Класичната патека. Класичната патека е иницирана од страна на антиген-антитело реакција. Ова значи дека по врзувањето на антитело на антиген на постојана дел на антителото се открива или "активира" специфични реактивна зона. Оваа област, пак, директно комуницира со молекулата на C1 на системот на комплементот, активирање на каскадата на секвенцијални реакции како што е прикажано на сликата, бидејќи активирање на proenzyme Ц1. Формирана на C1 исто ензими активирате сукцесивно зголемување на количините на ензими подоцнежните фази на системот, и има исклучително големи "размножување" реакција незначителна на почетокот. Формирана многу готови производи како што е прикажано на сликата од десно, а некои од нив предизвикуваат значајни ефекти кои помагаат да се спречи оштетување на ткивото инфилтрирани со микроорганизми или токсини.

Најзначајните се следниве ефекти.
1. Опсонизација и фагоцитоза. Еден од производите од комплементот каскада - C3b - силно го активира фагоцитната активност и неутрофили и макрофагите, што предизвикува клетките да се апсорбира бактерии, кои се прикачени, антиген-антитело комплекси. Овој процес се нарекува опсонизација и зголемување на стотици пати повеќе од бројот на бактерии кои можат да бидат уништени.
2. лиза. Еден од најважните производи на каскадата на комплементот е litinesky комплекс, кој е комбинација од многу фактори и комплементарни назначени C5b6789. Таа има директен ефект кој ги уништува клеточната мембрана на бактерии или други патогени организми.

3. аглутинација. дополнување производи исто така се менува површината освојувањето на микроорганизми, кои придонесуваат за нивното придржување до едни со други.
4. неутрализација на вируси. Ензими и други производи од реакција на комплементот може да го нападнат структурата на некои вируси, како резултат на вториот загубат своите вирулентноста.

5. хемотакса. Фрагмент C5a иницира хемотакса на неутрофили и макрофагите, предизвикувајќи голема количина на фагоцитен мигрираат во регионот на ткиво во непосредна близина на антигенски агент.
6. Активација на мастоцитите и базофилите. Фрагменти од C3a, Ц4А и C5a активирате мастоцитите и базофилите, предизвикувајќи ги да се ослободи хистамин, хепарин и некои други супстанции во локалната ткаенина. Овие супстанции, од своја страна, да доведе до зголемување на локалните протокот на крв, подобрување на течност проникнување и плазма протеини во други реакции на локалните ткиво ткиво и да се олесни имобилизација на антиген или средството за деактивирање. Истите фактори играат важна улога во воспаление и алергиски реакции, кои ние ќе разговараме подолу.
7. воспалителни ефекти. Во прилог на воспалителни ефекти поврзани со активирање на мастоцитите и базофилите, да придонесе за локално воспаление придонесе и дополнување на некои други производи. Овие производи доведе до: (1) натамошно зголемување на веќе високите krovotoka- (2) подобрување на истекување на протеини kapillyarov- (3) коагулација протеини интер-stitsialnoy течност во ткивото простори, со што се спречува движењето на освојувањето на организми од страна на ткивата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Интеракцијата на антитело-формирање на клетки. Ефект на синтезата на клетка антителоИнтеракцијата на антитело-формирање на клетки. Ефект на синтезата на клетка антитело
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Регулаторните механизми на комплементот. Заштитните функции дополнувањеРегулаторните механизми на комплементот. Заштитните функции дополнување
Постапка аглутинација со трансфузија реакции. крв групирањеПостапка аглутинација со трансфузија реакции. крв групирање
Видови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитетВидови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитет
Првичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клеткиПрвичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клетки
Класичната патека на активацијата на комплементотКласичната патека на активацијата на комплементот
Имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин Е (IgE). На функциите на имуноглобулин А и Е.Имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин Е (IgE). На функциите на имуноглобулин А и Е.
» » » Механизми на дејство на антитела. Комплементот систем за активирање на антитела