ma.gurushealth.ru

На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела

Секој лимфоцитен клон чувствителни на само еден тип на антиген (или антигени на неколку слични, има суштински исто стереохемиските карактеристики). Ова се должи на присуството на специфични протеини во површината мембрани на овие клетки. Така, на површината на клеточната мембрана на секоја B-лимфоцити антитела се околу 100.000 молекули кои ќе реагираат само високо специфични за одреден тип на антиген.

Затоа, кога еден соодветните антиген тој веднаш во прилог на антитела во ќелија membrane- ова доведува до активирање на еден процес кој ќе бидат опишани подетално подоцна. На површината на мембраната на Т-лимфоцити се молекули како антитела и се нарекува површински рецептор протеини (или Т-клеточни маркери) - тие, исто така, се високо специфични за активирање на одреден антиген.

Улогата на макрофагите во процесот на активација. Во прилог на лимфоцити во лимфното ткиво содржи буквално милиони на макрофагите. Тие се редат на синус бран на лимфните јазли, слезината и други лимфоидни ткива и лимфоцити во контакт со голем број на лимфни јазли. Повеќето инфилтрирале во човечкото тело првично phagocytized микроорганизми и делумно проголтана од макрофагите и антигенски производи се ослободени во цитозолот на макрофагите.

лимфоцитен клонови

макрофагите тогаш овие антигени се пренесуваат од страна на клетка-клетка контакти директно лимфоцити, што доведува до активирање на специфични лимфоцитен клонови. Макрофагите, исто така лачат посебен активирачка супстанца, што придонесува за понатамошен раст и зголемувањето на бројот на специфични лимфоцити. Оваа супстанца наречена интерлеукин-1.

Улогата на Т-клетките во активирање на B-лимфоцити. Повеќето антигени активирајте ги и Т и Б лимфоцитите. Некои Т-клетки, наречени помошните Т-клетки лачат специфични супстанции (колективно наречени лимфокини) кои активираат одредени Б лимфоцити. Всушност, без помош на Т-помошник антитела генерирани Б лимфоцити, обично се незначителни. Ќе се дискутира на интеракцијата помеѓу Т и Б клетки во опишувањето на механизмите на Т-клеточен имунитет систем.

На формирање на плазма клетки на антитела

пред изложување Антиген специфични B-лимфоцити клон Тие се наоѓаат во лимфното ткиво на одмор. На влезот на странски антиген макрофаги лимфоидно ткиво фагоцитираат антиген, а потоа го претстави соседниот B-лимфоцити. Покрај тоа, истовремено како што антигенот е претставен на Т-клетки, и формира активирани Т-лимфоцити. Овие Т помошни клетки, исто така, придонесе за силна активирање на Б-лимфоцитите, кои ќе разговараат во детали подоцна.

B-лимфоцити, специфични за одреден антиген, веднаш да се зголеми и да биде во форма лимфобласти. Некои од нив се подложат на понатамошни диференцијација, станува plazmoblasty, кои се претходници на плазма клетки. Во plazmoblastah ја зголемува количината на цитоплазмата, и во голема мера се проширува на гранули ендоплазматичен ретикулум.

Plazmoblasty потоа почнуваат да се делат по стапка од околу еднаш на секои 10 часа, производство на околу девет поделби кои по 4 дена доведува до вкупно население од приближно 500 клетки на plazmoblast извор. Потоа секој зрели плазма клетки синтетизира гама глобулин антитела со многу голема брзина, околу 2000 молекули во секунда. За возврат, на антитела се излачува во лимфата и транспортирани до циркулацијата на крвта.
Овој процес продолжува за неколку денови или недели да се додека на крајот не се случи на осиромашување и уништување на плазма клетки.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
» » » На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела