ma.gurushealth.ru

Формирање мемориски ќелии. Антитела и нивната специфичност

А мал број на лимфобласти, која е формирана по активирањето специфични клон на B-лимфоцити, Тоа не е претворена во плазма клетки, и да формираат умерен број на нови Б-лимфоцитите, клетки на таквите почетна клон. Со други зборови, Б-клеточна популација специфични активира клон е значително зголемена, а се додава нов лимфоцити Б на истата стартната лимфоцитен клон. Тие, исто така циркулира низ телото, решавање на сите лимфното ткиво-имунолошки, сепак, овие клетки не се користи се додека тоа ќе биде повторно активирана нов дел на истиот антиген. Овие клетки се нарекува мемориски ќелии. А потоа повторно изложеност на истиот антиген ќе предизвика многу побрзо и повеќе моќни реакција на создавањето на антитела, бидејќи бројот на мемориски ќелии е значително поголема од голем број на оригинални Б-лимфоцити клон специфични.

Сликата ја покажува разликата помеѓу формирање на антитела во текот на основното одговор, кој се јавува кога првиот изложеност на специфичен антиген, и секундарен одговор, се случуваат по исполнувањето на втор член на тело со истиот антиген. Очигледно е дека постои почетен одговор со задоцнување од 1 недела, нејзиниот капацитет - слаба и времетраење - кратко. Секундарен одговор, напротив, почнува брзо (често во рок од неколку часа), нејзината моќ - е многу повисока, како и формирање на антитела се врши со месеци, а не недели. Зголемена моќност и времетраењето на секундарен одговор објасни зошто имунизација со антиген е генерално се администрира во повеќекратни дози во интервали помеѓу инјекции во траење од неколку недели до неколку месеци.

Антитела и нивната специфичност

антитела се гама глобулини, наречени имуноглобулини (кратенка на Ig), со молекуларна тежина помеѓу 160000 и 970000. Тие обично сочинуваат околу 20% од сите плазма протеините.

Видео: Архива Објава видео мускулите тренингот рамо ротатор мојата коса Собрани Симнување на рамената

сите имуноглобулини Тие претставуваат комбинација на светлината и висока полипептид синџири. Повеќето имуноглобулини се состои од два светлина и две тешки синџири, како што е прикажано на сл. Сепак, некои од нив содржат многу синџири до 10 тешки и 10 лесни, кои доведуваат до имуноглобулини со висока молекуларна тежина. Сите имуноглобулини едниот крај на секоја тежок ланец е паралелна на лесниот ланец, со тоа формирајќи силно светло пар и секогаш постои, барем, од 2 до 10 такви парови во секоја имуноглобулин молекул.

мемориски ќелии

Бројката означи крај на овална секое светлина и тежок ланец, наречен варијабилен uchastkom- остатокот од секоја синџирот се нарекува постојан регион. Варијабилен регион се разликува за секоја специфичност на антитела и на тој овој дел е прикачен на посебен вид на антиген. А постојан дел антитела дефинира други својства во ткивата како што спојката со антитела специфични структури во ткивата, ја приклучите на комплекс на комплементот, леснотијата со која антителата тече низ мембрана и други биолошки својства.

Видео: Postnauka

Специфичноста на антителото. Секој антитела се специфични за одредена antigena- ова се должи на уникатен структурната организација на амино киселини во променливи региони на тешки и лесни своите синџири. субјектот од амино киселината има различни конфигурација за секоја просторна антигенски специфичност, па кога на антиген е контактиран со тоа, што антителото, антиген на бројни протетски групи како огледало на сликата на антителото кореспондираат со истите групи, при што помеѓу антителото и антигенот се врши брзо и тесни обврзувачки. Ако антителото е високо специфични и има многу на спојување става силна адхезија се јавува помеѓу антителото и антигенот од страна на: (1) хидрофобен svyazey- (2) водород svyazey- (3) јонски prityagivaniya- (4) van der Вал-цијални сили. Антиген-антитело комплекс е исто така предмет на термодинамички закон на масовна акција.

покажува бројката антитело, има две променлива дел за прикачување на antigenov- антитело од овој тип се нарекува двовалентен. А мал дел од антитела на бројот на комбинации на светлина и тежок ланец од 10 до 10 има локации за врзување.

Видео: Популарни Видео - Познавање & Јавно говорење

класи на антитела. Постојат пет главни класи на антитела, соодветно наречен IgM, IgG, IgA, IgD и IgE. Иг - кратенка за имуноглобулин, а другите пет букви означуваат соодветните класи.

За целите на оваа кратка дискусија, особено постојат две важни класи на антитела: IgG, двовалентен антитело и кој е приближно 75% на здрави човечки антитела и IgE, што претставува само мал процент на антитела, но која е од особено значење за алергија. IgM класа исто така интересен бидејќи голем дел од антитела генерирани во текот на основното одговор, се однесува на овој тип. Овие антитела имаат 10 сврзувачки места, што ги прави исклучително ефикасна во заштитата на телото од патогени агенси, и покрај фактот дека износот на ИгМ антитела е низок.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Ограничување на синтеза на антитела. Исцрпување на антитело-клеточната пролиферација (ОВК)Ограничување на синтеза на антитела. Исцрпување на антитело-клеточната пролиферација (ОВК)
Стартниот клетки антитело. мобилен PredeterminirovannostСтартниот клетки антитело. мобилен Predeterminirovannost
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Првичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клеткиПрвичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клетки
Диференцијација plazmoblasta. И не-лимфоидни клеткиДиференцијација plazmoblasta. И не-лимфоидни клетки
» » » Формирање мемориски ќелии. Антитела и нивната специфичност