ma.gurushealth.ru

Видови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитет

Видео: Елена Malysheva. Како имунолошкиот систем?

на телото постојат два различни, но тесно поврзани со, како што се стекнат имунитет. Еден од нив е врз основа на развојот на антитела, кои се крвната плазма глобулин молекул способен на напаѓање на агенти се расположила во телото. Овој тип на имунитетот наречен хуморалниот имунитет, или B-kletonnym имунитет (антитела што се генерирани лимфоцити Б). Вториот тип на стекнатиот имунитет е поврзана со формирање на голем број на активираните Т лимфоцити кои специјално подготвени во лимфните јазли за одредена уништување странски агент.

Овој тип на имунитет наречен клеточно-посредуван имунитет, или Т-клеточен имунитет (како активен лимфоцити се Т-лимфоцити). Понатаму гледа дека антителата се формираат, и активирани лимфоцити во лимфоидни ткива на телото. Размислете за покренување на имунолошкиот антигени процес.

Од стекнатиот имунитет се развива само по пенетрација во телото на странски микроорганизам или отров, јасно е дека мора да има некој механизам за признавање на овој пенетрација. Секое токсин или микроорганизам речиси секогаш содржи во својот состав посебни хемиски соединенија кои се различни од сите други врски. Во суштина овој протеин или големи полисахариди, и тие го стимулира создавањето на стекнатиот имунитет. Овие супстанции се нарекува антигени (антитела генератори).

Видео: Биологија 16. имунитет. Виолетова. Зебра - забавна академија на науките

да биде антиген, агент генерално треба да имаат висока молекуларна тежина (8000 или повисоко). Покрај тоа, антигеноста (способност да се поттикне на синтеза на антитела) обично зависи од присуството на големите молекули на површината на редовно повторување молекуларна групи наречени епитопи. Ова објаснува зошто протеини и големи полисахариди, кои се предмет на стереохемиските знак, речиси секогаш се антигени.

стекнат имунитет

Лимфоцити во стекнатиот имунитет

стекнат имунитет Тоа е резултат на клетките на телото. Луѓето кои имаат недостаток на лимфоцити, поради генетска причина, или изложеност на зрачење или хемикалии кои ја осиромашуваат лимфоцити стекнат имунитет не се развива. Во рок од неколку дена по раѓањето на детето умира од минливи бактериска инфекција, ако не доби многу интензивен третман. Како резултат на тоа, клетките кои се потребни за опстанокот на човекот.

Видео: Елена Malysheva. Знаци на примарна имунодефициенција

особено многу лимфоцити се наоѓа во лимфните јазли, но тие, исто така, се наоѓаат во специјализирани лимфоидни ткива, како што област на слезината, субмукозни на гастроинтестиналниот тракт, тимусот, и коскената срцевина. Лимфното ткиво се дистрибуира во телото претежно се спречат раширената организмот освојувањето на микроорганизми или токсини.

повеќе случаи освојувањето агент прво ќе влезе ткиво течности и потоа се пренесува преку лимфните садови на лимфните јазли или други лимфоидни ткива. На пример, лимфното ткиво на ѕидовите на гастроинтестиналниот тракт директно изложени на антигени инвазија од стомакот. Лимфното ткиво на грлото и фаринксот (крајници и аденоиди) се удобна позиција за антигени доцнењето влегуваат низ горниот респираторен тракт. Лимфоидно ткиво во лимфните јазли претпоставува антигени навлезат во периферните ткива на телото.

Видео: имунитет. едукативен филм

И, конечно, на слезината лимфоидно ткиво, тимусот и коскената срцевина игра посебна улога во апсењето на антигенски агенти, кои успеале да влезат во циркулацијата на крвта.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Средно имунодефициенција кај децата, третман, симптомитеСредно имунодефициенција кај децата, третман, симптомите
Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговорМобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Вроден имунитет. Стекнати или прилагодливи имунитетВроден имунитет. Стекнати или прилагодливи имунитет
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитетАктивирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет
Симптоми на вродена имунодефициенција. Недостаток на клеточно-посредуван имунитет кај новороденчеСимптоми на вродена имунодефициенција. Недостаток на клеточно-посредуван имунитет кај новороденче
Имунитет и dysbiosisИмунитет и dysbiosis
» » » Видови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитет