ma.GurusHealth.ru

Т-лимфоцити и Б лимфоцитите во имунитет. Предтретман на Т и Б лимфоцитите

Видео: Страшно грини под микроскоп: Parasitus крлежите за шампињони на пазарот во Киев

Иако под микроскоп, повеќето лимфоцити во нормални лимфното ткиво изгледаат слично, овие клетки се поделени во две главни групи. Еден населението - Т-клетки - одговорен за формирање на активирани лимфоцити обезбеди клеточниот имунитет. Друга населението - Б клетки - одговорен за формирање на антитела кои обезбедуваат хуморалниот имунитет.

И двата вида на лимфоцити формирана во ембрионот од плурипотентни хематопоетски матични клетки кои формираат лимфоцитите како еден од најважните резултати од нивната диференцијација. Речиси сите од клетките формирана како резултат колонизираат лимфното ткиво, но пред тоа се случи, тие се уште се диференцирани или preprocessed.

лимфоцити, кој на крајот се активираат Т-лимфоцити, првиот мигрираат во тимусот, каде што тие се претходно третирани. Тие се одговорни за мобилен-Гро-sredovanny имунолошкиот систем клетки, наречени Т-лимфоцитите, која ја нагласува улогата на тимусот.

други лимфоцитен население, Б лимфоцитите за формирање на антитела се тестира пред-третман во феталниот црн дроб во средината период на интраутерина живот, како и во коскената срцевина на крајот на феталниот живот и фетусот по раѓањето. Оваа популација на клетки за прв пат беше откриен во птици со посебно тело со своите пред-третман, кој се нарекува Бурса Fabricius (bursal). Одговорни за хуморалниот имунолошки клетки, наречени Б-лимфоцитите, која ја нагласува улогата на Бурса. Сликата ја покажува две лимфоцитна систем за формирање: (1) активирани Т limfotsitov- (2) антитела.

Предтретман на лимфоцити

Предтретман на Т и Б лимфоцитите

Сите клетки на телото произлегуваат од извршени лимфоцитна насока во ембрионски матични клетки, но овие клетки не може да се трансформира директно во Т-лимфоцитите или антитела. Пред ова станува возможно, клетките треба да се подложат на понатамошни диференцијација во нивните области, каде што тие се подложени на одреден третман.

Т лимфоцити preprocessed во тимусот (тимус). По формирањето во коскената срцевина Т-клетки првиот мигрираат на тимусот. Тука тие се делат брзо, додека да стане исклучително разновидна, односно наменети да реагираат против различни специфични антигени. Ова значи дека лимфоцитите се третира во тимусот, покажуваат одредени реактивност против еден антиген. Следна лимфоцити специфично реагира на различни антигени. Тоа трае се додека тимусот се појавуваат илјадници различни типови на лимфоцити со одредена реактивност со илјадници различни антигени. Овие различни видови на претходно третирани Т-клетки напушти тимусот и дистрибуиран од страна на крвта низ целото тело, привремено решавање во лимфното ткиво.

Покрај тоа, се должи на обработка во тимусот на било која оставајќи ја својата Т-лимфоцити Тоа не реагира со протеини или други антигени на сопствените ткива на телото (ака Т-лимфоцитите би уништи својот човечкото тело во само неколку дена). Тимусот избира кој Т-лимфоцитите може да го оставиме со нивно мешање со сопствените ткива речиси сите специфични автоантигени телото. Ако на Т клетката реагира, да се уништи и фагоцитирани, наместо да издвоите. Ова се случува со главниот дел на клетките (до 90%). Така, клетките беа ослободени од тимусот не реагираат против сопствените антигени tela- тие само да одговорат на антигени надворешни извори, како што се бактерии, токсини или ткива трансплантирани од друго лице.

главните за претходна подготовка на Т-лимфоцити во тимусот Што се одвива пред раѓањето на детето, и во рок од неколку месеци по раѓањето. Отстранување на тимусот слабее по овој период (но не се исклучува) на лимфоцити имунолошкиот систем T. Сепак, отстранување на тимусот неколку месеци пред раѓањето може да го наруши развојот на целата клеточниот имунитет-ција. Од клеточен тип на имунитетот е главно одговорна за отфрлање на трансплантирани органи, како што се срцето или бубрезите, органи можат да бидат трансплантирани со помала веројатност за отфрлање ако животното во соодветно време пред раѓањето отстрани тимусот.

B-лимфоцити тестира во пред-третман на црниот дроб и коскената срцевина. За предтретман на делови од Б-лимфоцитите е познат далеку помалку од пред-третман на Т-лимфоцити. Познато е дека за претходна подготовка на човековите Б лимфоцити во црниот дроб во средината период на развојот на фетусот, како и во коскената срцевина на крајот на феталниот живот и по раѓањето.

Постојат две важни разлики помеѓу Б и Т-лимфоцити. Прво, B-лимфоцити лачат реактивен активни агенси, наречен антитела, за разлика од Т-лимфоцити кои реагираат со самиот антиген. Антитела - голем протеински молекул што може да комуницира со антигенски супстанција и да го уништат. Второ, на различни Б-клетки изрази повисока од онаа на Т-лимфоцити, т.е. формирана милиони тип Б-лимфоцити специфични антитела со различни реактивност. По пред-третман на Б-лимфоцитите како и Т-лимфоцити мигрираат на лимфното ткиво во телото, кои привремено се наоѓа во близина, но за разлика од неколку области на локализација на Т-лимфоцити.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Формирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетотФормирање NK-фетална имуните клетки. Т-лимфоцити функција на имунитетот
Цитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клеткиЦитотоксични Т-клетки. Потиснување на Т-клетки
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Лимфоцитоза. Можни причини.Лимфоцитоза. Можни причини.
Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговорМобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор
На диференцијација на лимфоидни клетки. lymphopoiesisНа диференцијација на лимфоидни клетки. lymphopoiesis
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Повреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенијаПовреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенија
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
» » » Т-лимфоцити и Б лимфоцитите во имунитет. Предтретман на Т и Б лимфоцитите