ma.GurusHealth.ru

Учество во бубрезите магнезиум размена. Прилагодување на јачината на звукот на интерстицијална течност

Повеќе од половина од магнезиум, содржани во телото е во коскено ткиво. На преостанатиот дел главно дистрибуиран во рамките на клетки, во екстрацелуларната течност содржи помалку од 1% од јон. И покрај фактот дека концентрацијата на магнезиум во плазмата е околу 1,8 mEq / L, повеќе од половина од своите врзани за плазма протеините, затоа содржината на слободни јони - само 0,8 mEq / L.

содржина на магнезиум во секојдневната исхрана е околу 250-300 mg, но телото преку ѕидот на гастроинтестиналниот тракт доаѓа само половина од оваа сума. За да се одржи рамнотежа на бубрегот јонски треба да одвои приближно половина од дозата апсорбира во гастроинтестиналниот тракт на магнезиум дека износот на 125-150 mg / ден. Во нормални бубрезите излачуваат околу 10-15% од вкупниот износ на магнезиум поминале низ бубрезите филтер.

Изолација магнезиум бубрезите може значително да се зголеми кога вишокот и да падне речиси на нула по исцрпување на ресурсите. Како магнезиум јонска е вклучена во многу биохемиски процеси во организмот, вклучувајќи го и активирање на многу ензими, содржината мора внимателно да се контролира.

магнезиум размена

Регулатива магнезиум изолација Тоа се врши главно со менување на тубули реапсорпција. Проксималните тубули реапсорбираат обично само околу 25% од јони помина низ бубрезите филтер. Главната област за реапсорпција на Mg јони е јамка петелка (65%). Во дисталните тубули и собирниот канал реапсорбираат мала количина на јони кои претставуваат обично помалку од 5% од урина фатени во основното јони.

Механизми за регулирање на магнезиум изолација не се целосно разбрани, но се знае дека неговата изолација е зајакната со следниве случаи: (1) со висока концентрација на магнезиум во екстрацелуларниот zhidkosti- (2) со зголемување на обемот krovi- (3) со зголемување на концентрациите на екстрацелуларниот Ca јони.

Прилагодување на јачината на звукот на интерстицијална течност

На обемот на екстрацелуларната течност утврдени од страна на рамнотежа помеѓу понудата и ослободување на вода и сол. Во повеќето случаи, испорака на течности и соли предизвикани од индивидуалните човекови навики, наместо физиолошки механизми за регулација, па главниот товар во регулирањето на волуменот на екстрацелуларната течност во бубрезите обично е потребно да се обезбеди поделба на сол и вода, односно, нивниот влез одржување на хомеостазата.

Кога се зборува за опсегот на регулативата екстрацелуларната течност се земени во предвид фактори кои го регулираат неговата содржина во NaCl. Од промена во содржина на сол доведува до промена на волуменот, овој процес се уредува со жед систем механизам и антидиуретичен хормон. Време на нормална работа на промени на системот во содржината NaCl во екстрацелуларната течност одговара на промените во неговата содржина на вода, така што концентрацијата на осмоларност и натриум во екстрацелуларната течност се одржува на релативно постојано ниво.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Прва помош за gipermagneziemiiПрва помош за gipermagneziemii
Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…Магнезиум пероксид (magnesii reroxydum). А мешавина на магнезиум оксид (85%) со магнезиум пероксид…
Panangin (ranangin) *. На препарат кој содржи калиум аспартат и Магнезиум аспартат. Достапни во…Panangin (ranangin) *. На препарат кој содржи калиум аспартат и Магнезиум аспартат. Достапни во…
Alyumag (alumag). Таблети кои содржат алуминиум хидроксид и магнезиум хидрохлорид 0,2 g на…Alyumag (alumag). Таблети кои содржат алуминиум хидроксид и магнезиум хидрохлорид 0,2 g на…
Прашања течност електролитниот баланс во обезбедувањето на првата помош. водаПрашања течност електролитниот баланс во обезбедувањето на првата помош. вода
Корекција на Алкалозата бубрезите. Механизмите на ренална корекција на алкалозаКорекција на Алкалозата бубрезите. Механизмите на ренална корекција на алкалоза
Maalox (maalox). (Од зборови: магнезиум, алуминиум хидроксид). подготовка Комбинација во форма на…Maalox (maalox). (Од зборови: магнезиум, алуминиум хидроксид). подготовка Комбинација во форма на…
Магнезиум во нашата исхранаМагнезиум во нашата исхрана
Anatsid (anacid) cucpenziya содржи магнезиум хидроксид и алуминиум хидроксид. Во 5 ml од…Anatsid (anacid) cucpenziya содржи магнезиум хидроксид и алуминиум хидроксид. Во 5 ml од…
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Учество во бубрезите магнезиум размена. Прилагодување на јачината на звукот на интерстицијална течност