ma.gurushealth.ru

Движењето на урината од бубрезите. Пополнување на мочниот меур и тон

Видео: 29 Дваесет и деветтата недела од бременоста!

Ослободен од мочниот меур урина има во основа ист состав како течност, оставајќи собирните канали: составот на урината практично не се менува целиот пат од карлицата преку промоција на уретер во мочниот меур.

урина, тече низ собирните канали во чашата, тоа им се протега, зголемување на природни фреквенција на контракција, што пак води кон активирање на перисталтиката контракции кои пропагираат кон карлицата, а потоа и одредување на уретер, урина протерување кон мочниот меур. Уретер ѕид содржи мазни мускулни инервирани од симпатикусот и парасимпатикусот нерви, како и интрамурален нервен плексус, се шири по целата должина на уретерите. Како и другите структури имаат висцерална мазни мускулни стимулација на парасимпатичниот влакна се зголемува, и симпатична - инхибира перисталтиката на уретерите.

уретерите тече во мочниот меур, probodaya детрузорна во триаголник на мочниот меур. Нормално, овој дел поминува во дебелина на уретерот ѕидот на мочниот меур во дијагонална насока за неколку сантиметри. Обично детрусор додека во тоник контракција, го затвора влезот во уретерот, со што се спречува кастинг урина кон бубрезите во текот на мокрењето или компресија на мочниот меур. Секој перисталтиката бран кој се движи по уретерите, го зголемува притисокот во оваа област, така што турка ѕидовите на уретер, сериозна детрусор, дозволувајќи им на урина да тече во мочниот меур.

мочниот меур

Кај некои лица, дел на уретер, Се влева во мочниот меур, пократко од вообичаеното, па детрузорни контракција за време мокрење не е секогаш целосно покривање на луменот на уретерот. Како резултат на тоа, мала количина на урината од мочниот меур е фрлен назад случува vesicoureteral рефлукс, што може да доведе до проширување на уретерот, а во потешки случаи - за зголемување на притисок во карлицата и структури медулата, предизвикувајќи нивната штета.

Чувството на болка во уретерите уретерот и бубрежна рефлекс. Уретерите се обилно обезбедени од страна на нервни влакна, спроведување на чувствителност на болка. Кога блокада на уретер (на пример, камен) ѕидови е изречена спазам, придружена со силна болка. Болка импулси, исто така, придонесе за рефлекс активирање на симпатичкиот влакна innervating бубрезите, што резултира со стеснување на бубрежна артериоли и намалена урина. Овој ефект се нарекува уретер, бубрежната рефлекс, го спречува прекумерно проток на течност во карлицата со опструкција на уретерот.

покажува бројката индикативни промени на притисокот во мочниот меур, кога таа е полна со урината. Во празни притисок на мочниот меур од околу нула, кога тој пристигнува во 30-50 мл урина притисок се зголемува, достигнувајќи 10,5 cm на вода. Уметност. Понатаму полнење на мочниот меур со 200-300 ml придружени со мало зголемување на притисок. Постојано ниво на притисок поради своите тон на ѕидот на мочниот меур. Кога станува волумен 300-400 мл постои брзо зголемување на притисокот.

Видео: карличните мускули "интимни мускули"видеа за жените

брзо искачувања притисок во текот на пополнување на мочниот меур се случи периодично, нивното траење се неколку секунди, понекогаш - повеќе од 1 мин. Притисок во мочниот меур се менува од неколку сантиметри на вода колона од 100 см на водата. Уметност. Флуктуации на притисок предизвикан од рефлекс уринирањето и регистрирани на cystometrogram наречен уретрална бранови.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
УретеритеУретерите
Индикации и контраиндикации за супрапубична пункција на мочниот меурИндикации и контраиндикации за супрапубична пункција на мочниот меур
Опструкција на средниот дел на уретер кај децата. ектопична уретерОпструкција на средниот дел на уретер кај децата. ектопична уретер
Пункција на мочниот меурПункција на мочниот меур
Уринарна ретенција, причини, третманУринарна ретенција, причини, третман
Уринирањето рефлекс. влијание на мозокот за мокрењеУринирањето рефлекс. влијание на мозокот за мокрење
Физиологија на мочниот меур. Инервација на мочниот меурФизиологија на мочниот меур. Инервација на мочниот меур
Урина-ректален преграда ембрион. Vesico-уретрата табот фетусотУрина-ректален преграда ембрион. Vesico-уретрата табот фетусот
Примарен megaureter фетусот. Феталната штекер опструкција на мочниот меурПримарен megaureter фетусот. Феталната штекер опструкција на мочниот меур
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
» » » Движењето на урината од бубрезите. Пополнување на мочниот меур и тон