ma.gurushealth.ru

Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста

дијабетес клиника различни сериозноста на болеста. Блага форма на дијабетес Таа не бара да се компензира за инсулин или антидијабетици терапија sulfanilamidnymi орални лекови. Намалени хипергликемија и гликозурија регуларниот исхрана терапија се постигнува со јаглени хидрати ограничување. Бројот на шеќер во крвта во блага форма на дијабетес не надминува 140-160 mg%. Урината шеќер 0,5-1%. Урина е на ниво на 1-2 литри. Ацетон во урината анализи отсутни. Општата состојба на пациентите е релативно добра. Работната способност е вклучена.

Просечна форма на дијабетес сериозноста се карактеризира со повисока хипергликемија и гликозурија. На износот на шеќер во крвта се движи од 200 до 300 mg%. Урината шеќер е 2-3%. Диуреза е 2-3 литри. Во дијабетес умерено тешки пациенти пријавите губење на тежината, намалување на перформансите. Можни компликации на кардиоваскуларниот систем, бубрезите и нервниот систем. За надомест на дијабетес е потребно заедно со исхрана терапија се дава инсулин (30-60 единици) или терапија saharospizhayuschimi sulfanilamide препарати или бигваниди на. Ако абнормални функцијата на црниот дроб кај овие пациенти се јавува периодично кетоацидоза, со што се елиминира доделување на соодветна исхрана и зголемување на дозите на инсулин.

Сериозна форма на дијабетес Тоа се манифестира висок и упорни хипергликемија и гликозурија. Постои тенденција да кетоацидоза. На износот на шеќер во крвта може да се достигне 300-400 mg%. Урината шеќер е 5-8%. Урина зголеми на 4,5 литри. За да се компензира за дијабетес терапија треба да се врши со високи дози на инсулин - повеќе од 60-80 единици дневно. Можни комбинираната примена на инсулин и сулфонамиди. Кетоацидоза се случува често. Prekomatosnoe можна состојба и дијабетична кома. Голем број на пациенти идентификувани чести хипогликемија.

Видео: Дијабетес мелитус. Јадење со дијабетес

на тешка дијабетес особено напредува васкуларни компликации, црниот дроб и бубрезите. Ефикасноста на пациентите се намалува или изгуби.

дијабетес клиника

Особено е потребно да се задржиме на латентна (скриена) форми на дијабетес, кога постои повреда на метаболизмот на јаглени хидрати. Повремено, пациентите имаат малку постот хипергликемија. Гликемиски крива напон, е diabetoidny карактер. Кога nazruzke глукоза има висок крвен нивоа на шеќер во пораст, со рамно плато, со намалување на кривата не се постигне почетното ниво.
апликација примероци кортизон или преднисон овозможува да се открие скриените форми на дијабетес.

По утврдувањето на тест на толеранција пациентот гликоза се препорачува исхрана со ограничен внес на енергија и јаглени хидрати ограничување.
prediabetes Тоа укажува на генетска предиспозиција за дијабетес. пред-дијабетес период може да трае долго време, за да се открие очигледен дијабетес мелитус. Едно лице во семејството кои се болни со шеќерна болест, нарушување на гликоза може да се случи дури и во староста.

достапност prediabetes може да се претпостави кај пациенти со наследна форма на дебелината и гихт (повреда на пурински метаболизам). Кога може да се очекува гликозурија кај бремени жени и доилки во иднина појавата на дијабетес. Раѓањето на големи деца со прекумерна тежина (повеќе од 4500 г) и предвремено раѓање, смрт на фетусот заврши, даде причина да се сомневате дека една жена латентен дијабетес. Во случај на хипогликемија кај новороденото исто така е можно да се размислува за скриени дијабетес кај мајката.
Во прилог на сериозноста на клиничкиот тек на дијабетес, тоа е потребно да се земат предвид тежината на пациентите.

Видео: 2 дијабетес симптомите степен

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Избор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулинИзбор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулин
Empagliflozin одобрени од FDAEmpagliflozin одобрени од FDA
ЕндокринологијаЕндокринологија
Дијабетес масти и посно. Чешање во дијабетесДијабетес масти и посно. Чешање во дијабетес
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Дијагноза и прва помош за хипергликемските комаДијагноза и прва помош за хипергликемските кома
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
Вклучување на бубрезите кај дијабетес. Дијабетична нефропатија и ретинопатијаВклучување на бубрезите кај дијабетес. Дијабетична нефропатија и ретинопатија
Домашни инсулински препарати. Антидијабетици butamidДомашни инсулински препарати. Антидијабетици butamid
» » » Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста