ma.GurusHealth.ru

Значење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клетки

Во последниве години, литературата постојат извештаи за користењето на системот вродена признание за развој на нови пристапи имунотерапија. Како што споменавме претходно, DC се клучни ефектори на вродениот имунолошки систем и за регулирање на правецот на развој на адаптивни имунитет. Овие својства се одредуваат DC значителен интерес во можноста за нивно користење во модулирање на имунолошкиот одговор во различни патологии. Сепак, повеќето од клиничките студии се фокусираше на употребата на DCS во третманот на туморите. Теоретски тоа е докажано дека соединението слабо имуногена туморски антигени да DCS може да се зголеми и да се забрза нивното претставување на Т-лимфоцити, како и се должи на изразување на регулаторните цитокини DCS (особено IL-12, IFN), се утврди на развојот од типот Th1 имунолошки одговор.

Развива, барања да бидат исполнети од страна на DK, се користи за добивање на антитуморна и анти-инфективен вакцини. DC мора да бидат зрели и се карактеризира фенотипот на CD83, CD80, CD86, HLA-DR, CD14. Најприфатливиот и широко се користи е постапката за добивање на DC од CD14 на периферните крвни моноцити, која се спроведува во две фази. Во првиот чекор моноцитите се разликува во незрели DC во присуство на rGM-CSF и RLL-4 за 5-6 дена. Во втората фаза DC созревање е иницирана под влијание на дополнителни фактори. Како DC диференцијација индуктори вообичаено се користи медиум условен моноцити содржат TNF-u, IL-1b и други цитокини, простагландин E2, или рекомбинантен TNF-u, IL-1б. Во прилог на овие bioregulators, DC созревање и индукција на IL-12 секреција може да предизвика различни LPS и некои лекови, на пример, leukinferon.

За DC-вакцини, DC беа инкубирани in vitro со тумор или бактериски или вирусни антигени (пептиди, тумор lysates и бактериски клетки, cDNA, mRNA и тумор бактериски антигени вградени во вирусен вектор).

во моментов време Постојат три главни стратегии на DC антигенска презентација со цел да ја продолжат својата клиничка употреба. На антигени може да биде вклучена во DC: 1) во форма на cDNA или mRNA 2) во форма на специфични антигени (со користење на клетките на туморот или lysates на бактерии) - 3) како што е специфичен за тумор пептид или пептиди од непозната низа на автологна тумори, или бактериски пептиди. Овие вакцина конструкции може да го контролира Т-клеточен-посредуван имунитет, обезбедување на молекуларната основа за активирање на АПЦ Th1-клетки. Ограничување на употребата на пептиди е нивната зависност со HLA фенотип на пациентот.
Во некои случаи, мобилен тумори лачат имуносупресивни фактори или фактори кои влијаат на нормален развој на АПЦ (IL-6, простаноидите).

дендритични клетки

миелоидна DCS се здобијат со способност да го активирате наивните Т-клетки CD8` само по интеракција со Th-клетки (CD40-активација). CTL диференцијација кај пациенти со карцином со DC-вакцинирање може да биде предизвикана од зрели DCS предизвикана од страна на TNF-a + IL-1B + IL-6 + простагландин E2. Се верува дека тие можат да се подложат на DC SO40 активации во телото на пациентот. Зрели DCS претставува Anig за MHC класа I молекули можат да бидат насочени CD8` CTL- активен механизам го ограничува времетраењето на зрели DC и промовира завршување на одговор на Т-клетки. Плазмацитоидни DCS, а да не го достигне прагот на активирање на CD8 * Т-клетки. Така, дури и зрели plazmotsitoidnyeDK добиени со користење на CD40L, да предизвикаат диференцијација на наивните Т клетки во регулаторните но не CTL.
Сепак, типот интерферони јас плазмацитоидни DCS придонесе за созревање на миелоидна DCS, зголемување на нивната отпорност на вируси и подобрување на способноста да го активирате лимфоцити CD8 Т.

растворлив протеини антигени влезат во регионалните лимфни јазли со неколку делови. Експериментите на глувци покажуваат дека веднаш по субкутана инјекција на растворливи антиген значителен дел без тековните еднонасочна струја од лимфните во регионалните лимфни јазли, каде што се апсорбира и се чини жител миелоидна DCS. Тоа доведува зголемувањето на бројот на наивните Т-клетки и IL-2 синтеза. Во оваа фаза тие се уште се unpolarized. Еден ден во регионалните лимфни јазли од местото на инјектирање да мигрираат antigennagruzhennye зрели дермални DCS. Овие DCS придонесе производ IL-2 и IFN-y од страна на Т-клетки. Се претпоставува дека Лангерхансовите клетки почнуваат да пристигне во регионалните лимфни јазли, дури и подоцна - на 3-4-от ден.

растворлив антигени, воведени во лабораториски животни мозочното ткиво предизвикува Т клеточната пролиферација во регионална (длабока грлото на матката) лимфните јазли. Спротивно на тоа, ниско вирулентни воведени во мозокот, што предизвикува Т-клеточен одговор со големо задоцнување, и уби BCG не го признава адаптивниот имунолошки систем. Така, индукција на одговор на корпускуларен антигени може да зависи од апсорпција DK ткиво антиген во заразено сајт со следните миграција во регионалните лимфни јазли.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Имуностимулаторен способноста на дендритски клетки. Активирање на вродениот имунитетИмуностимулаторен способноста на дендритски клетки. Активирање на вродениот имунитет
Интерлеукин-13 (IL-13). Трансформирање на фактор на раст (TGF)Интерлеукин-13 (IL-13). Трансформирање на фактор на раст (TGF)
Крос-презентација. На имунолошкиот одговор во отсуство на инфекцијаКрос-презентација. На имунолошкиот одговор во отсуство на инфекција
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Топлина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hspsТоплина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hsps
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
» » » Значење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клетки