ma.GurusHealth.ru

Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет

TLRs сигнали индуцираат созревање на дендритични клетки, и изразувањето на костимулаторни молекули потребни за активирање на Т-клетките patogenspetsificheskih.
TLR-сигнализирачки пат ТИР регулирани domensoderzhaschimi адаптери, како што MyD88, TIRAP / Mal, TRIF и трамвај. Диференцијација на користење на овие адаптери TIR domensoderzhaschih обезбедува специфичност индивидуални TLR-посредувана сигнални патишта. Во овој случај, извлечена различни механизми за контрола на патеката на TLR-сигнализација и со тоа го штити организмот од прекумерна активација на вродениот имунитет. Така, TLR со посредство активирање на вродениот имунолошки систем ги контролира не само на одбраната на домаќинот против патогените, но исто така и на имунолошко заболување.

Т-клеточни рецептори препознаваат обработени антигенскиот пептид во еден комплекс со II MHC молекул на површината на АПЦ. Сепак, овие пептиди може да биде автологен или микробиолошки потекло. Поради природата на формирање на антиген-препознавање на репертоарот на Т клеточното препознавање на пептидот во "контекст" автологен MHC молекулите TCR тоа не е доволно за активирање на Т-клетки. За ефикасно активирање на Т клетките се уште мора да се добие екстра костимулаторни сигнал од АПЦ. Таков сигнал се CD80 и CD86 молекули. Интеракцијата на MHC II - пептид со комплекс на ТCR / CD3 / CD4 обезбедува прв сигнал за активирање onny-ти, која ги поттикнува изразувањето на CD40L.

CD40L интеракција со CD40 на површината на дендритични клетки дополнително го активира вториот, што се манифестира со зголемување изразување на костимулаторни молекули CD80 или CD86, и IL-12 производство. Интеракцијата на CD80 и CD86 со CD28 антигенот на Th површина овозможува синтеза на IL-2, една функција на кој е за да се стимулира зголемувањето на бројот на лимфоцити и превенција на апоптоза.

зајакнување антиген и костимулаторни сигнали АПЦ е резултат на концентрацијата на сите потребни молекули на мала површина на плазма мембрана, познат како липидите плочи (липидите сплавови). Овие плочки содржат високи концентрации на MHC ll-пептид, HLA-DM, tetraspannye молекули CD82 и CD86. Сите овие молекуларни механизми придонесе за сигнали на концентрација од АПЦ потребни за активирање и ефекторни и регулаторни антиген-специфичен CD4 Т-лимфоцити.

вроден имунитет

Во моментов, познат Следниве услови, во кои диференцијација се случува Th-1 клетки: 1) за активирање на голем број на Т клетките антиген рецептор (TCR) на секоја Т клетките, потпомогната од страна на висока густина на антигенски пептиди на површината на DCS, и висок сооднос на DC и Т-клетки (1:10 и погоре) 2) производи DK IL-12, IL-23 или I-тип на интерферони.

На диференцијација на Т-лимфоцити во Th-2 може да се случи: 1) за активирање на мала количина TCR на ниска густина антигенски пептиди на површината на DC и низок коефициент на DC и Т-клетки (1: 300 или помалку) - 2) кога се изразува на DC OX-40L (CD25) и некои други на површината moleculesÐ 3) во присуство на IL-4 во времето на активирање на Т клетките. Веројатно, формирање на unpolarized Т-помошник клетки се јавува при низок интензитет antigenpredstavleniya и во отсуство на било која трета сигнал. За Th-1 таквите сигнали се IL-12p70, IL-23, IFN-1-тип, IL-15, IL-18, IL-27- за Th-2 - површина молекула OX-40L, што припаѓа на фамилијата на TNF-a.

идејата пептид во еден комплекс со MHC I што треба да го активирате CD8 CTL и MHC-II за активирање ЦД4 клетки (Th1). Сега се верува дека повеќето од антигени се обработуваат во доцните ендозомите и сегашноста во контекст на de novo синтетизира MHC II - класичната патека на антигенска презентација. Презентација на антигени во обработени почетокот на ендозомите, врши MHC II, кружење со површината АПЦ.

на способност на прикажување антиген на reentrant патеки ги имаат следните професионална и не-професионална АПЦ: незрели DCS, Б-клетки, моноцити, макрофаги, интерстицијална епителни клетки и епителни клетки на кората на тимусот. Постои доказ дека на почетокот на ендозомите се обработени од страна на вирусни и некои бактериски антигени: Одредени епитопи на грип hemagglutinin [529], мембрана протеин од вирусот на мали сипаници површински протеин M Streptococcus pyogenes, инвазивен протеин од Salmonella typhimurium, секретиран протеин од Mycobacterium tuberculosis и Mycobacterium leprae, и исто така епитопи на тетанус токсин, и други. во неодамнешното објавување почнаа да се појавуваат, што покажува дека обработката на антигенот и презентација на молекулите на MHC II може да влијае на поларизација на одговорот на Т-клетките кога се користи СРИ кружење на патот презентација на одговор на Т-клетките се јавува претежно тип ТМ, а класичната патека на презентација, со користење на de novo синтетизира MHC II, има тенденција да се стимулира Т-клеточен одговор од типот Th2.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Топлина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hspsТоплина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hsps
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитетАктивирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
Лиганди на рецептор на ефектори на вродениот имунитет. Пептидогликан, lipopeptidesЛиганди на рецептор на ефектори на вродениот имунитет. Пептидогликан, lipopeptides
Embodiments obrazraspoznayuschih prrs рецептори. Toll-како рецепториEmbodiments obrazraspoznayuschih prrs рецептори. Toll-како рецептори
Намалување на ризикот од алергии со помош на инфекција. Имунолошкиот одговор на вирусот херпес…Намалување на ризикот од алергии со помош на инфекција. Имунолошкиот одговор на вирусот херпес…
Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.Т-лимфоцити. Карактеристики на Т-лимфоцити. Видови на молекули на површината на Т-лимфоцити.
КПГ метилиран ДНК мотиви. Lipoarabinomannan, РНК двојна спирала, tsiklofosfatidilinozitol-вкотвени…КПГ метилиран ДНК мотиви. Lipoarabinomannan, РНК двојна спирала, tsiklofosfatidilinozitol-вкотвени…
» » » Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет