ma.GurusHealth.ru

Антиген-презентирачка функција на дендритски клетки од страна на имуномодулатори. Ефект на имуномодулатор на лимфоцитите

Во завршна фаза функцијата на дендритични клетки како дел од вродениот имунитет е антигенска презентација и давање насока на Т-клеточен имунолошки одговор. Затоа, експерименти беа спроведени врз ефектот на антиген IMMP функција на DCS и нивната способност да ги презентираат антигенот на наивните Т лимфоцити.

Особено тоа е проучен способноста на дендритични клетки, формира под влијание на IMMP, го стимулира зголемувањето на бројот на лимфоцити syngeneic ЦБА глувци. За таа цел, ML слезината на глувци (106 клетки) koinkubirovali за 6 дена со DC (5 x 104) добиени од клетките на коскената срцевина изложени IMMP. Лекови кои се користат како референца LPS K. pneumoniae и TNF-u.

евалуација пролиферативна активност на ML, стимулирани дендритични клетки беше изведена во колориметриски анализа со користење на витална боја AlamarBlue (Biosours, САД). Пресметува индекс стимулација, која се карактеризира односот на пролиферативна активност на ML кога се стимулирани зрели DC да ml пролиферативна активност кога се стимулирани незрели DCS.

Формира под влијание на IMMP, зрели дендритични клетки стимулирана на пролиферативна активност на мононуклеарни леукоцити глувци. Активноста на овие клетки бил споредлив со активноста на DCS созреан по интеракција со LPS или TNF-а, освен DCS стимулирани со акутна респираторна инсуфициенција. Во овој случај, зголемувањето на бројот на лимфоцити е помал во споредба со другите индуктори на DC созревање, но повисоки во споредба со незрели DCS. Ова може да се поврзани со формирање на еден базен на макрофаги, кои се инфериорни во однос на активноста на зрели DC. Во овој случај, индексот на стимулација беше 1,4 во сите други случаи, индексот на стимулација беше во опсег 2-2,3.

дендритични клетки

Следните експерименти испитани антиген-презентирачката функција на дендритични клетки, добиени од клетките на коскената срцевина на глувци кои беа формирани под влијание на способноста на IMMP на DC да се претстават антигенот на Т-лимфоцити беше оценето од страна на промена на активноста на цитотоксични лимфоцити од нив култивирање во присуство на DC.

да го направите ова, незрелите дендритични клетки натоварено со лизат на различни туморните клетки и се инкубираат со имуномодулатори за 16 часа. DCS беа измиени и потоа се инкубираат со syngeneic глувци од страна на лимфоцитите во сооднос 1:20 за 6 дена во RPMI-1640 медиум. Контролите беа DC не се третира лизат на туморските клетки. Следно, измиениот лимфоцити koinkubirovali на културата тумор линии студирал во сооднос од 5: 1 за 24 часа.

тогаш ние оценува лимфоцитен цитотоксичност на туморски клеточни линии на лимфом кај глушец YAC-1, Ерлих, L929, 562 K во обновување на тестот на 3- (4,5-dimethylthiazol-2-ил) -2,5-diphenyltetrazolium бромид (MTT-тест). Во првата фаза, се утврди способноста на DCS присутни антигени изложени Immunovac-VP-4, контролите беа DC третирани TNF-а.

лимфоцитен цитотоксичност против тестирани тумор линии се движи помеѓу 33,9-43,9%, додавање на незрели DC, не доведе до значително зголемување на овој параметар. DCS созреаја влијание вода VP-4 вакцина, има способност да се претстави антиген наивните Т-клетки, што доведува до формирање на цитотоксични ефектори, кои се дел од специфичните адаптивни имунитет.

Навистина, по контактирање ин витро Т-лимфоцити од созреаја под влијание на разни индуктори дендритски клетки кои биле натоварени со антигените студирал transplantable туморски клеточни линии, Т-клетките здобијат со способност да лизира прикажаните антиген хомолошка на целната клетка. DCS активира Immunovac-PE-4, и натоварено со туморски антигени, под услов во хомологни зголемување систем cyto-токсичност за 83,5-79,3%. DCS активира со TNF-a и натоварено со туморски антигени, во хомологни систем, под услов истиот степен на цитотоксичност 89,1-72,5%. Во исто време, во однос на другите клетка на тумор антигени кои не биле третирани DCS, cyto-токсични активност е пониска и се движи помеѓу 59,3-37,5% активирање Immunovac-VP-4 и 59,3-40,1 % со TNF-a.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Значење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клеткиЗначење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клетки
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Пролиферација на мононуклеарни леукоцити. Ефект на имуномодулатор на леукоцитиПролиферација на мононуклеарни леукоцити. Ефект на имуномодулатор на леукоцити
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Цитокините нивоа на дендритични активирање клетка. производство на цитокини од страна на дендритски…Цитокините нивоа на дендритични активирање клетка. производство на цитокини од страна на дендритски…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
» » » Антиген-презентирачка функција на дендритски клетки од страна на имуномодулатори. Ефект на имуномодулатор на лимфоцитите