ma.GurusHealth.ru

На интеракција на Т-помошни клетки со дендритски клетки. На диференцијација на CD4 клетки

Интеракцијата на Т помошник со зрели дендритички клетки - тоа dvoyakonapravlenny процес придружени со активирање на не само Th, но исто така и на рекреативен центар, кој потоа се претвори во држава "superaktivirovannoe". Таквите мобилен интеракција поларизира на имунолошкиот одговор на мобилниот тип, со оглед на зголемена продукција на IL-12 од страна на дендритични клетки, кој ја промовира диференцијација ТМ производство на IFN-y и IL-2.
овие цитокини заедно со IL-12 се зголеми антимикробна активност на макрофаги и промовирање на диференцијација на одмор CD8 лимфоцитите во антиген-специфични CTL.

Во моментов постојат студирал ефект различни DC на Т помошник одговор. Така, на способноста на миелоидна DCS за производство на IL-12p70 во одговор на CD40L стимулација одржува или дури и зголемена, ако клетки во LPS-индуцирана созревање, исто така, се изложени IFN-y. Ако IFN-y беше заменет од страна на простагландин E ", кој миелоидна клетки ја изгубиле способноста да се синтетизираат IL-12, но тие имаат зголемена експресија на OX-40L.

Се верува дека овие промени неповратенТака IFN-y-индуцирана DCS задржуваат способноста да се синтетизираат IL-12, дури и по додавање на E2 клетки на културата на простагландин, додека DCS созреаја во присуство на простагландин Е2, чувствителни на IFN-y. Плазмацитоидни дендритски клетки добиени од пре-DC по вирусни и CpG-ODN A-тип, лачат IFN-L-тип, што пак предизвика синтезата на IFN-y од страна на Т-клетки.

Но, во исто време синтетизираат и IL-10, па овие помошници не може да се припише на класичниот Th-1 клетки. Плазмацитоидни DCS генерирани со користење на IL-3 + CD40L, не произведуваат IL-12 и IFN-L-тип, и да предизвикаат диференцијација на T-2 секретирачки IL-4, IL-5, IL-13, IL-10. Плазмацитоидни DCS добиени од култивирање со CpG-ODN Б-тип, производство на ниски количини на IL-12 и IFN-L-тип и да предизвика повластен диференцијација на unpolarized или помошник Batery регулатори на Т-лимфоцити.

дендритични клетки

Режија диференцијација на CD4 клетки Тоа зависи од природата на патогенот или антиген навлезе во телото, како и од видот на TLRs, кои учествуваат во започнувањето на сигналот. сега ќе се утврди дека одредени различни TLRs предизвикаат Th1 и Th2 тип имунолошкиот одговор.

специфични субпопулација на дендритични клетки различно реагираат на присуството на различни PAMPs, бидејќи тие изразуваат различни TLRs, па насока на имунолошкиот одговор зависи TLRs видот, изразени од страна на DCS. Значи, plazmotsitoidnye DCS изразуваат TLR7 и на TLR9, додека миелоидна DCS изразуваат различни на други TLRs (TLR1 - TLR6, TLR8), но не и TLR7 TLR9 [346]. Ова може да им обезбеди на фино подесување на адаптивни одговор со активирање на само одредени специјализирани типови на DCS.

интрацелуларен патогени индуцираат Th1-посредуван одговор CTL. Екстрацелуларниот патогени и растворливи антигени предизвикаат Th2-посредувана антитела одговор. Бактериски CpG ДНК, двојно-верижна вирусна РНК на LPS и CD40 лиганд и INF-y незрели DC за индуцирање на IL-12 за производство и промовира формирањето на имунолошкиот одговор ТМ-тип.

Напротив, анти-воспалителни молекули, како што се IL-10, TGF-B, кортикостероиди, и простагландин E2 преку дејствување на DCS промовирање на диференцијација на Th2, имун одговор или регулаторни Т-клетки. Во овој ограничуваа способноста на DC да лачат IL-12, кој се префрлува на билансот на Th1 / Th2 кон Th2. Во присуство на IL-4 DCS насочени диференцијација на Tho да Th2, секретирачки IL-5, IL-4, IL-10 и IL-6.

Овие цитокини се активатори на мастоцитите и еозинофили и стимулирање на B клетки да произведуваат антитела. Поврзување TLR3 и 7 со ssRNA и dsRNA гради индуцира производство на високо ниво на членови на семејството на IL-12 (IL-23, IL-27) и екстракти одговор Th1. Производи inf сум тип DC по лигатура TLR7 и 9 може да предизвика Th1 диференцијација и формирањето на CTL. Исто така, откри дека сите MuD88-зависни сигнали предизвика Th1 одговор. Во отсуство на MyD88, THL-диференцијација не се случи, додека развојот на Th2 тип MyD88 дефицит не е определено.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Значење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клеткиЗначење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клетки
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Цитокините нивоа на дендритични активирање клетка. производство на цитокини од страна на дендритски…Цитокините нивоа на дендритични активирање клетка. производство на цитокини од страна на дендритски…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
» » » На интеракција на Т-помошни клетки со дендритски клетки. На диференцијација на CD4 клетки