ma.gurushealth.ru

Мастоцитите. Функцијата и значењето на мастоцитите

Претходници на мастоцитите Тие се CD34 матични клетки. Тие почнуваат да се разликува во коскената срцевина под влијание на факторот на матичните клетки и IL-3. конечна нивното созревање се случува во сврзното ткиво.
во текот на на неколку минути по активирање на мастоцити порака на гранули супстанции како што се на хистамин, на тој начин обезбедување на непосредна васкуларна дестинација одговор заштитна бариера ткаенини. Вазодилатација, зголемување на нивната пропустливост под дејство на хистамин доведува до отекување и затоа служи како антиген во обид да тапкајте огништето.

Така, и покрај да учествуваат во патогенезата на алергиски реакции, мастоцити, одредени автори се оценува како еден од клучните ефекторни клетки во поттикнување на заштитен имун одговор на бактерии.

Активација на мастоцитите Тоа е резултат на синтеза на множество на цитокини de novo (TNF-a, IL-1-10, IL-12, IL-13, IL-15, IL-16, IL-18, IL-25, b GM-CSF), и хемокини (CCL2 -5, CCL8, CCL11, IL-8) [245, 267, 376, 425]. Мастоцити се долговечни и, исто така, можат да одговорат во неколку наврати на различни стимули.

Тоа покажа дека активирање на мастоцити преку TLR2 поповолно индуцира производството на TNF, IL-4, IL-5, IL-6 и IL-13 и проследено со дегранулација на овие клетки Tlr4-зависни активирање води до синтеза на TNF, IL-1, IL-6 и IL-13, но Не IL-4 или IL-5. Кога ова се случува дегранулација на мастоцитите.

мастоцити

мастоцити се наоѓаат на влезот портата многу инфективни агенси, како што се на површината на слузокожата на гастроинтестиналниот тракт и респираторниот тракт, или на кожата, изолирани од периферните нерви и често се поврзани со крвните садови .. На клетки се предвидени со голем број и варијација на рецептор за откривање на бактерии, вклучувајќи TLR, CD48 и рецепторот дополнуваат.

генетски дефицит на на глушецот мастоцитите (Kitw / Kitw-v-глушец) покажуваат неуспехот на заштитни домаќин одговор во различни модели на бактериска инфекција, на пример, во рамките на индуциран акутен септички перитонитис. Во овие глувци, заштитна реакција против бактериска инфекција може да се подобри со зголемување на бројот на мастоцитите и / или зајакнување на нивните функции.

мастоцити Тоа може да биде важно иницијатори и ефектори на вродениот имунитет и вршат различни ефекти во воспалителен процес:
(1) во раните фази на мастоцити може да се активира преку TLR во периферните ткива при интеракција со бактерии;
(2) ослободување на цитокини, како што се IL-4 и IL-13 може да влијае на созревањето на DC, и, следствено, да предизвика доминантно на Т клеточна диференцијација на фенотип Th2;
(3) цитокини, мастоцити можат да регрутира воспалителни клетки од различни субпопулации во делови, поповолно засилување на вториот тип на имунолошкиот одговор;
(4) се активира мастоцити можат да мигрираат до средно лимфоидни органи, каде што тие можат директно да влијаат на развојот на Т-клеточен имунолошки одговор преку ослободување на цитокини, и изразувањето на костимулаторни молекули.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Алергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакцииАлергени. T помагач тип 2 (Т H2) во алергиски реакции
Гранулоцитно макрофаг колонија-стимулирачки фактор. Интерлеукин-4, 10 (IL-4, 10)Гранулоцитно макрофаг колонија-стимулирачки фактор. Интерлеукин-4, 10 (IL-4, 10)
Циркулацијата на крвта. Интензитетот на протокот на крв во крвните садови на кожата. Миогената,…Циркулацијата на крвта. Интензитетот на протокот на крв во крвните садови на кожата. Миогената,…
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Се открија генот вибрационен уртикаријаСе открија генот вибрационен уртикарија
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
Формирање на гној. Еозинофили и базофилиФормирање на гној. Еозинофили и базофили
Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…Чекор имунолошки одговор. Форми на имунолошкиот одговор. Воспаление. Рано заштитни инфламаторен…
Имуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакцииИмуноглобулин Е (IgE) и на еозинофили во алергиски реакции
Индукција IgE. Учество IgE алергиски реакцииИндукција IgE. Учество IgE алергиски реакции
» » » Мастоцитите. Функцијата и значењето на мастоцитите