ma.GurusHealth.ru

Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки

Зрели дендритички клетки забележани зголемена експресија на CCR7 хемокин молекули се намалува и CCR5, која му овозможува на DC да се мигрираат на регионалните лимфни јазли, каде DC се Т лимфоцити обработени антиген, како и информации за карактеристиките на патогенот. Така, зрели DCS активирате наивни лимфоцити предизвикува вториот здобијат patogenspetsificheskie својства. Тогаш поголемиот дел од DC исчезнува како што е предложено од страна на апоптоза.

изразување на CD80 и CD86 молекули на површината на антиген-презентирачки клетки контролирани вродена механизми имунитет. TLRs предизвика појавата на овие молекули на АПЦ по признавањето на нивната PAMPs. Т-клетки, од своја страна, е способен за активирање на пептид-MHC комплекси формирана во резултат на откривање на видот PAMPs LPS.

Во прилог на дендритични клетки миелоидна и лимфоидни потекло, постојат голем број на други DCS, кои се наоѓаат во лимфоидни и други ткива:
- фоликуларен DC имаат мезенхимално потекло, не изразуваат протеини, но се врзуваат антигени од страна на комплементот компонента рецептор (CD21, CD35 / CR1), поврзани со имуни комплекси (ikkosomami). Фоликуларен DCS изразуваат рецептори за Fc-фрагмент од IgG, и само овие идентификувани молекула VCAM-1. Фоликуларен DCS трајно споени desmosomes процеси во стабилна мрежа и се жители клетки.

- DK центрите за размножување се откриени во Б-клетките на фоликулите на средно. Протеини изразуваат MHC класа II. Овие CD40- DCS подобрување на пролиферација и IL-2-активирани Б клетки, како и производство на антитела. Такви својства DK центрите за размножување се должи на, меѓу другото, изразот на IL-12 и CD40L

- епидермален Лангерхансови клетки се наоѓа во базалните и suprabasal слоеви на епидермот. Експрес површински гликопротеини: MHC I и II, CD1a, CD1c, CD4, CD83, CD86, рецепторите за IgG Fc-фрагмент за C3b (CR1) и SZY (CR3) компоненти интегрини (b1, VLA4,5,6) и Langerin заостануваат.

дендритични клетки

- интерстицијален DCS различни миелоидна DCS и DCS се познати како ткиво Интерстицијална DCS се наоѓаат во дермисот и повеќето органи, вклучувајќи ги белите дробови и срцето. Тие ја изразуваат CD1a, CD14, CD68, CD9, CD83, CD86 и HIIIa фактор. Се во состојба да предизвикаат диференцијација на Б-клетките активно да потрае антиген.

- дермални DCS се форма на интерстицијална DCS.

Така, Immunofenotipichesky и функционално различни типови на DCS генерирана од различни хематопоетски прогенитори и локализирана во различни ткива и органи, формираат единствен систем клеточни популации кои ги препознаваат антигени и ги претставуваат Т- и B-лимфоцити или формирање на толеранција на автоантигени.

А карактеристична црта на ДК други АПЦ (макрофаги, мастоцити, Б-клетки) е дека стимулативниот ефект на DC на Т-клетките е многу пати (10-100) е посилен од другиот АПК. Второ, DC се само антиген-презентирачки клетки, способни да ги претставуваат наивните Т-клетки непозната антигени и засилување на имунолошкиот одговор. Моќната потенцијал на DCS за стимулирање на Т-клеточен одговор се врши благодарение на нивната способност да се изрази:

1) од 10 до 100 пати повеќе потентен од комплекс пептид-MHC на неговата површина во споредба со други АПЦ;
2) DC адхезија молекули кои го зголемуваат интеракција помеѓу антиген-MHC и TCR;
3) костимулаторни молекули кои го активираат наивна и неактивна Т-клетки во ефекторни Т-клетки. DC може да се активира Т-клетки преку антиген-специфични стимулуси (преку интеракција на MHC-TCR) и сигнал костимулаторни (преку контакти опрема);
4) силна регулаторна цитокини, како што IL-12, подобрување на природната отпорност на телото се должи на индукција и активирање на NK-клетки и Т-клетки.

неверојатно пластичност плазмацитоидни PPE-DCS Тоа ги разликува од другите типови на клетки на имунолошкиот систем, со ограничени функции, и укажува на тоа дека овие клетки може да одигра клучна улога во процесот на интеграција на вроден и стекнат имунолошки одговор.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Значење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клеткиЗначење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клетки
Топлина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hspsТоплина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hsps
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитетАктивирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет
Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитетРегулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет
Клеточни елементи вроден имунитет. дендритични клеткиКлеточни елементи вроден имунитет. дендритични клетки
» » » Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки