ma.GurusHealth.ru

Лимфоидна или плазмацитоидни дендритски клетки. На функција на дендритични клетки

Лимфоидна дендритични клетки или плазмацитоидни дендритски клетки се голем IFN-a-клетките кои произведуваат, лимфоидни DC се формирани во тимусот од unipotent претходник Т-лимфоцити, имено CD11cIL-3Ra-клетки. Главниот фактор за раст на лимфоидни DCS - IL-3 (тоа е исто така анти-апоптотичен фактор) - рана фаза на хематопоеза, исто така, го стимулира FltZ лиганд, G-CSF и CSF. Плазмацитоидни DC во сите фази на диференцијација изразуваат високи нивоа на А-низата на рецепторот за IL-3 (CD123). Ние се опише две специфични површински маркер на човечки плазмацитоидни DCS: CD303 (BDCA-2), CD304 (BDCA-4).

Лимфоидна дендритични клетки присутен во крвта, лимфните јазли, слезината и тимусот. Судбината на лимфоидни DCS внесување на мобилен област T на лимфните јазли од крвта е непозната. Во тимусот, лимфоидни DC учествуваат во процесот на негативна селекција, која е одговорна за елиминирање на Т-клетки, кои реагираат на авто-антигени.

Незрелите дендритични клетки и нивните претходници селективно одговори на патогени. За разлика од миелоидна пред-DK плазмацитоидни пред-DC колонизираат главно Т-клеточна зоната на средно лимфоидни органи и во не-лимфоидни практично отсутни Незрело DC и нивните прекурзори (ППЕ-DCS) се вклучени во вроден признавање на микроби, а претходно DCsl ( прекурсори на миелоидна DCS) фагоцитираат и да предизвика убивање на различни бактерии и габи. PPE-DCs2 (лимфоидни предок DCS) играат главна улога во почетокот на антивирусни имунолошки одговор со производство на IFN-А и Б. Овие клетки се прогласени за природна interferonprodutsiruyu формирање клетки (NIPCs).

NIPCs се произведуваат во 200-1000 пати повеќе IFN, освен крвни клетки по бактериска инфекција или по стимулација со LPS и бактериската ДНК. Пред-DCS содржи помалку од 1% од мононуклеарни клетки на крвта и имаат фенотип на Лин CD11sCD123CD303CD304 * HLA-DR.

За разлика од другите клетките на вродениот имунитет (Неутрофили, еозинофили и базофили), кои умираат по вршење на нивната функција, и пред-DCsl PPE-DCs2 се разликува во DCS.

Плазмацитоидни дендритични клетки вклучени во Б-клеточен одговор на вирусот: по нивно отстранување од култури MLPK ниво на производство на антитела капки остро. Поради видот I интерферон секреција лимфоидни DCS стимулира plazmoblastov пролиферација и одржување на сигнали TLRs DK промовира производството на IL-6, и индукција на специфични синтеза на антитела од страна на B клетки.

Во алергиски реакции и некои видови на хронично воспаление PPE-DCS се вклучени во не-лимфоидни ткива погодени, и реактивни промени во регионалните лимфни uzly- тие, исто така, се инфилтрираат на туморското ткиво во одредени малигноми.

плазмацитоидни дендритични клетки

Во ткивата на незрелите дендритични клетки може да го апсорбира антигени со различни методи:
- macropinocytosis (растворливи AH);
- рецептор-посредувана ендоцитоза преку лектин рецептори, FcR и дополнување рецептор (CR3) (апсорбира имуни комплекси и опсонизирани честички бактерии);
- од страна на фагоцитоза преку CD36 и интегрини ar (латекс, вируси, бактерии, паразити, интрацелуларни);
- оди преку TLRs препознаваат патогени и собирање на информации за природата на микроорганизми);
- преку површината рецептори (CD91) апсорбира топлина шок протеини и gp96 dr70.

Созревање на дендритични клетки инициран од страна на разни фактори:
- по изложување на PAMPs да TLRs;
- TNF-како сигнали (TNF, FasL, CD40L), кои доаѓаат од лимфоцити (T, B, NK, NKT), тромбоцитите, маст клетки;
- анти-воспалителни и проинфламаторни цитокини (IL-1, -2, -6, -13, TNF-a), GM-CSF;
- механички стрес.

морфологија, имунофенотип и функционална активност на DCS зависи од активација и диференцијација. Главната морфолошка карактеристика на DC е присуството на повеќе мобилни додатоци на разни форми - филаментозни, vualevidnoy, луковичен псевдоподии. Преку процесот, DCS поседуваат голем агрегат површина, обезбедување на единствен средина за ефикасна меѓуклеточната интеракција. За DC карактеризира со присуство на големи митохондриите, голем број на ендозомите и лизозомите, се важни за обработка на антигени.

дендритични клетки многу нестабилен во однос на патишта на активација и диференцијација под влијание на повеќе фактори, во различни фази на созревање, во врска со која авторите на статиите проучување на морфо-функционални карактеристики на DC, не постои консензус во однос на immunophenotypic карактеристики на овој мобилен население. Во моментов, сепак, таа откри некои заеднички обрасци во изразувањето на површината на клетката маркери карактеристични за зрели и незрели DCS.

На површината на DCS мембрани изрази маркери на презентација антиген (CDIa, MHC I и II), костимулаторни молекули (CD80, CD86, CD40) (наведени маркери претежно изразени во зрели DC) - маркери на моноцити / макрофаги (CD14, CD68, CD115), адхезија молекули (CD54, CD58 , семејството на молекули CD11, CD29, итн), хемокин рецептори (CCR-1, -2, -5, -6, -7, CX-CR-4) и други молекули.

Незрелите дендритични клетки изразуваат хемокин рецептори CCR-1, -2, -5, -6 и CXCR-1 и се во можност да се мигрираат активно во воспалителни лезија во одговор на воспалителни хемокини MCP семејството и MIP-1 и RANTES и IL-8.

Во процесот DC созревање ја изгуби способноста да потрае антиген, тие стануваат сопственост на изразување на обработени пептид антиген во контекст на сопствените MHC MHC I и II. Зрели DCS произведуваат проинфламаторни и регулаторни цитокини IL-6, IL-10, IL-12, IL-18, IL-23, IL-27 и TNF-a, TLR7-9 лимфоидни DCS изразуваат и производство на IFN-a. Во контраст, миелоидна DCS и моноцити изразуваат различни TLR1-6, TLR8. Индукција на IFN-B преку TLR3 лигатура и 4 со двојно-верижна РНК, и LPS. Овие разлики во изразувањето на TLRs и начини INF-индукција покажуваат дека една субпопулација на DCS диференцирани признае микробиолошки патогени.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Образование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клеткиОбразование лимфоцити прекурзори. Лезии на матични клетки
Значење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клеткиЗначење на дендритски клетки. Презентација на антигени на дендритични клетки
На диференцијација на лимфоидни клетки. lymphopoiesisНа диференцијација на лимфоидни клетки. lymphopoiesis
Колонизација на периферните лимфоидни органи. лимфоцитен репопулацијаКолонизација на периферните лимфоидни органи. лимфоцитен репопулација
На формирањето на Т-клетките во тимусот. Се движат во претходници тимусот лимфоцитиНа формирањето на Т-клетките во тимусот. Се движат во претходници тимусот лимфоцити
Стромални микросредина создадена mehanotsitami. Специфичност стромални mehanotsitovСтромални микросредина создадена mehanotsitami. Специфичност стромални mehanotsitov
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
Лимфоидни прогенитори. На потекло на крвни клеткиЛимфоидни прогенитори. На потекло на крвни клетки
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
Клеточни елементи вроден имунитет. дендритични клеткиКлеточни елементи вроден имунитет. дендритични клетки
» » » Лимфоидна или плазмацитоидни дендритски клетки. На функција на дендритични клетки