ma.GurusHealth.ru

Клеточни елементи вроден имунитет. дендритични клетки

За прв пат на дендритичните клетки Лангерхансова се опишани во 1868 година, во врска со која тие подоцна стана позната како Лангерхансови клетки. Сепак, авторот ги смета за чувствителни неврони. Основањето на модерните идеи за DC што се клетките на имунолошкиот систем, американските истражувачи поставени Shtayman и Кон, и неговите колеги во 1970 година., Отворен и да го карактеризираат DC во лимфоидни органи на глувците.

Видео: елемент од природно потекло - астаксантинот. Што значи ова?

Во 1985 емисии кои припаѓаат на клетките на Лангерхансовите DC. 1990-тите. карактеризира со утврдување на карактеристиките DC на различни линии и нивно диференцирање патеки, воспоставување на улогата на Вашингтон во регулирањето на мобилните, хуморалниот адаптивен одговор, на почетокот на проучување на улогата на Вашингтон во патогенезата на ракот кај човекот и заразни болести.
како и другите клетки на имунолошкиот систем, DC прекурсори се хематопоетски коскената срцевина матични клетки. FLT-3 лиганд и GM-CSF се клучни за растот и диференцијацијата фактори, уплатените vivo.

Во процесот хематопоеза матични клетки вршење CD34` молекули доведуваат до два вида на прекурсор DK (PPE-DCS) - моноцити (пре-DC1) и плазмацитоидни клетки (PPE-DC2), кои ја сочинуваат зрели DCS. Овие прекурсори се околу 1% од мононуклеарни клетки на периферната крв и крвни мозок и лимфоидни органи.

Видео: Bioseminars.ru: VG Borhvardt - раст, форма и движење: како организмите се промени себе си - 1

вроден имунитет

Се покажа дека глувчето и човечки DC се формирани главно во коскената срцевина од претходник миелоидна или број во тимусот од лимфоидни прекурсори.
Миелоидна дендритични клетки формирана од CD14 + моноцити и CD11c-клеточен CD14 + `моноцити се разликува во незрели DCS и макрофаги и CD11c + клетки доведуваат до епидермален Лангерхансови клетки, интерстицијална DCS се локализирани во дермисот на повеќето органи, вклучувајќи го и срцето и белите дробови. DCS добиени од моноцитите-SD14` се разликуваат многу висока способност да се фати на антиген и индукција на диференцијација на Б лимфоцитите во IgM-производство на клетки.

Во моментов, крв Се покажа дека најмалку 4 видови на пред-миелоидна DC (со цел на намалување на богатството): 1) CD14 ++ CD16-CD11c + ХЛА-DR) - 2) CD147 CD16CD11cHLA-DR`-клетки, претходно активира смета за подгрупа monotsitov- 3) CD14CD16CDIc` CD11cHLA-DR-клетки со својства најмногу сличен со незрели DK- 4) CD14 CD16 BDCA-3CD11cHLA-DR-клетки. Исто така, се прикажани два начини на макрофаген диференцијација во DC: 1) во присуство на GM-CSF и IL-4- 2) за активирани макрофаги миграција низ ѕидот на аферентните лимфните садови. Обратна трансформација на незрели DC во макрофаги под дејство на IL-10 и М-CSF.

Така, би требало, во ткивата дека не постои динамична рамнотежа помеѓу миелоидна DC (APC) и макрофаги (ефекторни клетки), која е утврдена од страна на потребите на имунолошкиот систем и е регулирано од страна на цитокин микросредина.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тело имунитет. лимфното ткивоТело имунитет. лимфното ткиво
Цитокините нивоа на дендритични активирање клетка. производство на цитокини од страна на дендритски…Цитокините нивоа на дендритични активирање клетка. производство на цитокини од страна на дендритски…
Продуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фазаПродуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фаза
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Нова вакцина за борба против ракотНова вакцина за борба против ракот
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Миелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клеткиМиелоидна дендритски клетки. Фоликуларен, туморски дендритични клетки
Новото откритие го смени мислењето на научниците за патогенезата на ракот на дојкатаНовото откритие го смени мислењето на научниците за патогенезата на ракот на дојката
Лимфоидни прогенитори. На потекло на крвни клеткиЛимфоидни прогенитори. На потекло на крвни клетки
На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.На коскената срцевина. функцијата на коскената срцевина. Mielomonotsitopoez.
» » » Клеточни елементи вроден имунитет. дендритични клетки