ma.GurusHealth.ru

Влијанието на хипофизата во метаболизмот на мастите. Атеросклероза во нарушувања на метаболизмот на јаглени хидрати

Видео: јаглени хидрати ПОЈАДОК Прикажи ги сите

За улогата на повреди регулирање на хипофизата влијание метаболизмот на мастите во атеросклероза од страна на бројни податоци добиени во однос на лачењето на хормонот за раст нарушувања кај овие пациенти. На улога на хормонот за раст во регулирањето на метаболизмот на мастите е мобилизирање на NEFA adnpoznoy ткиво, која може да биде придружена со зголемување на формирање на кетонски тела (SM Leites и ГШ Yakushev, 1959).

Вовед STG животни предизвикува зголемување на холестерол, слободни масни киселини и има дијабетогени ефект од зголемување на insulinase активност и се натпреварува со инсулин ефект во периферијата. Постојат индикации дека активноста на хормонот за раст со текот на годините се зголемува.
Можно е дека ова зголемена активност на хормонот за раст се должи на фактот дека пациентите со коронарна атеросклероза кај постарите лица не може да се идентификуваат изразени нарушувања на метаболизмот на јаглени хидрати.

Во литературата постојат голем број инструкции, кај пациенти со клинички знаци на коронарна инсуфициенција во посебна студија открива различни нарушувања на метаболизмот на јаглени хидрати во крива промена по оптоварување шеќер или промена во толеранција на глукоза (Friedberg, 1964- Коен, 1965), некои автори припишува да имаат зголемена содржина на инсулин антагонисти ( Нај, 1964- Vallance-Овен, Ештон, 1963).

метаболизмот на мастите

Тој има дури и се претпоставки приматот на промените во метаболизмот на јаглени хидрати и секундарни нарушувања на метаболизмот на липидите во патогенезата на атеросклероза. Вилкинс et al покажува дека порастот на холестерол во крвта нарушува стабилноста во плазмата на крв се зголемува та процесот на кристализација и олеснува навлегувањето на холестеролот во васкуларниот ѕид.

Во нашата клиника YV Поддршка испитува нивото на шеќер во крвта (шеќер криви), по товар од 100 g шеќер, гликоза-инсулин поминато примерок и примерок со преднизолон во 90 пациенти со клинички и ЕКГ манифестации на коронарна атеросклероза. Тие, главно постари пациенти (50-60 години), мажите најчесто страдаат од ангина или страдале во минатото миокарден инфаркт.
Пациентите во акутна период срцев удар или манифестации на срцева слабост и други болести поврзани беа исклучени од оваа група.

Во прилог на овие примероци, Исто така, беше испитуван кај пациенти со крв слободни масни киселини, пред и по работата на гликоза. Ова тело на истражување ги идентификуваше огромен број на пациенти (67 од вкупно 90 - во 74,4%), одредени промени во метаболизмот на јаглени хидрати: 12 пациенти имале јасна сет дијабетес, 7 откри латентен дијабетес и 41 пациенти биле повредени преднизолон-гликоза испитувања, кои може да се гледа како на манифестација на prediabeticheskogo државата.

Кога се споредуваат карактер повреди метаболизмот на јаглени хидрати со возраста на пациентите открива дека луѓето под 40 години беа забележани нарушувања на шеќер во метаболизмот. Повеќе од 2/3 од пациенти на возраст од 40 до 50 години биле утврдени пат е изменета на јаглени хидрати и шеќер тестови, и на возраст над 50 години, се пронајдени речиси сите пациенти промени, како и бројот на случаи со потешки нарушувања на метаболизмот на јаглени хидрати е јасно зголеми. Гликоза-инсулин тест во поголемиот дел од пациентите покажале зголемена толеранција на инсулин.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Акромегалија и гигантизам. лабораториски методиАкромегалија и гигантизам. лабораториски методи
На регулирање на хормонот за раст секреција. Хипоталамусно хормони регулирање на лачењето на…На регулирање на хормонот за раст секреција. Хипоталамусно хормони регулирање на лачењето на…
Функции на хормонот за раст. На улога на хормонот за раст во метаболизмот на протеини и…Функции на хормонот за раст. На улога на хормонот за раст во метаболизмот на протеини и…
Хормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефринХормоналните регулирање на јаглени хидрати и липидниот метаболизам. Глукагон и епинефрин
Хормонални регулирање на метаболизмот на мастите. дебелинатаХормонални регулирање на метаболизмот на мастите. дебелината
Фактор на возраст од атеросклероза. Влијанието на тироидни хормони на крвните садовиФактор на возраст од атеросклероза. Влијанието на тироидни хормони на крвните садови
Ангина хипотироидизам. На кардиоваскуларниот систем кај дијабетесАнгина хипотироидизам. На кардиоваскуларниот систем кај дијабетес
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Ефекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антителаЕфекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антитела
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
» » » Влијанието на хипофизата во метаболизмот на мастите. Атеросклероза во нарушувања на метаболизмот на јаглени хидрати