ma.GurusHealth.ru

Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет

Вродена имунолошкиот одбрана најпрво се фокусираа на признавањето и отстранување на туѓи тела. Инфективни агенси имаат многу фактори на вируленција, ефектите од кои може да бидат катастрофални за механизмите за одбрана на вродениот имунитет. организам домаќин разви уникатна стратегија за признавање на патогени микроорганизми структури, нивната обработка и презентирање на антигени на Т лимфоцитите.

Видео: Polyprenols. Канал Русија. # # Tayga8 Tayga8

Активирање на вродениот имунитет, за оптимален развој на специјализирани ефекторни механизми може да се концептуално поделена во две фази: 1 - откривање на фаза за време на која комбинација на површинските рецептори признае присуство на туѓи тела во освојувањето на микроорганизми, и 2 - фаза пренос на сензорни информации на јазик разбирлив за адаптивниот имунолошки клетки систем, на пример, преку производство на хемокини и цитокини.

На универзална стратегија препознавање на микробен ефектори на вродениот имунитет е врз основа на откривање на домен структури, кои се нарекува патоген-поврзани молекуларно снимање - PAMPs (патоген-поврзани mollecular шеми), и препознавање на нивните рецептори на вродениот имунолошки систем - obrazraspoznayuschimi рецептори - PRRs (шемата на препознавање на рецепторите). PAMPs - конзервативен (не-специфични, nevariabelnye) структури на микроорганизми кои се заеднички за различни патогени, тие не постојат во цицачи, така што тие се признати од страна на имунолошкиот систем како "странски" со користење на моделот за препознавање на рецептори (PRRS), вклучувајќи го и семејството на сигнализација Toll-како рецептори (TRL).

таму друга алтернатива рецептори и вродениот имунитет, како што се нуклеотидна им oligomerized домен (нуклеотидна-врзувачки oligomerization домен - МОО), е локализирана интрацелуларно. МОО признае Ramram без оглед на учество TLR, активирање на фактор KB нуклеарна (NF-kB) и зголемување на производство на IFN-y.

вроден имунитет

Овие evolutionarily конзервирани рецептори признае PAMPs, вклучувајќи различни компоненти бактерискиот клеточен ѕид, меѓу кои повеќето познати - е липополисахаридот, пептидогликан, lipoteichoic киселини, mannans, flagellin, бактериската ДНК, вирусни двојно-верижна РНК, глукани.

До неодамна се сметаше дека PAMPs обично се изразува на површини на микроби и отсутен од клетките на организмот-домаќин, но во последниве години, има работи кои покажуваат присуство на мноштво на модели кои се признати од страна на рецепторите на оваа класа.

Во моментов има две познати типови рецептори вродениот имунитет, телото им даваат информации на пенетрација на патогенот. Првата тип вклучуваат растворливи рецептори за патогени: C1q дополнување LPS-врзувачки протеин, маноза врзувачки лектин, C-rektivny протеин. На вториот тип на рецептори за патогени - рецептори изразување на клетките на вродениот имунитет.

Видео: балансирање на чакрите

Кодирани во геномот, рецептори на вродениот имунолошки систем Тие имаат голем број на разлики од лимфоцити рецептори. Тие ја изразуваат ед на ефекторни клетки на вродениот имунолошки систем, спроведување на првата линија на одбраната, како и професионални антиген-презентирачки клетки (макрофаги, дендритични клетки и Б-лимфоцити).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Античките вирусот во рамките на нашите ДНКАнтичките вирусот во рамките на нашите ДНК
Интерлеукин-13 (IL-13). Трансформирање на фактор на раст (TGF)Интерлеукин-13 (IL-13). Трансформирање на фактор на раст (TGF)
Топлина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hspsТоплина шок протеини (hsps). Ефектите на вродениот имунолошки одговор на hsps
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Антитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитетАнтитуморна активност на дендритски клетки. Ефект Immunovac-sn-4 на вродениот имунитет
Вроден имунитет. Стекнати или прилагодливи имунитетВроден имунитет. Стекнати или прилагодливи имунитет
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитетРегулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет
Лиганди на рецептор на ефектори на вродениот имунитет. Пептидогликан, lipopeptidesЛиганди на рецептор на ефектори на вродениот имунитет. Пептидогликан, lipopeptides
Embodiments obrazraspoznayuschih prrs рецептори. Toll-како рецепториEmbodiments obrazraspoznayuschih prrs рецептори. Toll-како рецептори
» » » Активирање на вродениот имунитет. Фаза активирање на вродениот имунитет