ma.gurushealth.ru

Проценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикција

Внимателно студија спроведена на предмети Boutelier во 1973 година, стапката на движење на водата во бањата, без присуство на лице тоа беше околу 0,1 m / s. Сепак, авторот смета дека оваа брзина е релативно човечкото тело треба да биде малку под она што е 0,1 m / s. На добиената вредност на хардверските во неутрални температурата на водата (32,5-33,5 ° C) беше 62 ± 2 W / (m2x ° C). Со намалување на коефициент на пренос на топлина температурата на водата е значително зголемен, достигнувајќи максимална вредност од 105 + 4 W / (m2 * ° C).

Претпоставуваме дека температурата на кожата Таа станува се речиси еднаква на температурата на водата. Сепак, вредноста на пренос на топлина коефициент хардвер е значително под влијание на вистински разликата на температурата на кожата и вода. На пример, ако се во тест топлинска рамнотежа произведува 100 W / cm2 и лежи во ладна вода, и разликата во температурата помеѓу водата и кожата е 1 ° C, а потоа хардвер е 100 W / (m2 * ° C). Меѓутоа, ако разликата во температурите ќе биде 0,5 ° C, хардвер, односно 200 W / (m2 * ° C).

Boutelier, со користење на внимателно избрани мерење инструмент покажа дека разликата меѓу температурата на кожата и вода варира во зависност од вториот температура. Во thermoneutral температурата на водата разлика од 0,6 ° C, и како што температурата на водата се намалува разликата се зголемува на околу 1,3 ° C. Растера во резултатите меѓу субјектите речиси thermoneutral вода изнесуваше околу 0,2 ° C и во ладна вода - околу 0,5 ° C. Освен тоа, локалните температура градиенти на кожата интерфејс - водата може да се разликуваат во зависност од човечкото тело. Варијабилност беше најнизок во неутрална температурата на водата и најголемите во водите на пониска температура.

На сегашното ниво информации, Се чини неверојатно со сигурност да се предвиди нивото на загубата на топлина од човечки изложени за широк опсег на температури и брзина на водата.

пренос на топлина

вазоконстрикција

Изложеност на ладна вода веднаш ја зголемува стапката на загубата на топлина од површината на телото, што предизвикува намалување на температурата на кожата. Стеснувањето на крвните садови во кожата - физиолошка реакција, забрзување на намалување на температурата на површината на телото. Како резултат на тоа, внатрешната топлина се чуваат како температура на кожата, паѓајќи приближува температурата на водата вредности, а тоа, пак, доведува до намалување на температурна разлика помеѓу кожата и на водата, а со тоа и намалување на загубата на топлина. Опишан феномен е голема и важна физиолошка реакција на студ изложеност.

вазоконстрикција со посредство на симпатични нерви работа, кои лачат норадреналин. Исто така постои и директно влијание на ладна површина крвните садови, што очигледно е исто така важно како и влијанието на симпатичните нерви. Протокот на крв во кожата и мускулите се регулира одделно. Меѓутоа, ако, на пример, мускулите на подлактицата се во мирување, намалување на протокот на крв во кожата на подлактицата е поврзана со намален проток на крв во мускулите на оваа област. Исто така е познато дека вкупниот проток на крв во (протокот на крв во кожата и мускулите) подлактицата може да се разликуваат 0,5-17,6 ml / 100 ml ткиво во 1 мин (во полна вазодилатација). Сл. 74 ги сумира резултатите од неколку истражувања. Се покажа дека динамиката четка протокот на крв, различен од оној на горните и долните екстремитети. Се верува дека максималната вазоконстрикција води до минимум коефициент на топлинска спроводливост на ткиво, а со тоа и максимална топлинска изолација на кожата се случува на температура под 30 Ц.

целокупната топлинска состојба на организмот Тоа е главниот фактор менување вазоконстрикторен одговор на еден специфичен сајт телото. Познато е, на пример, вредноста на логаритам на протокот на крв е директно поврзана со температурата на четка. Но крвта поток подолу во која било дадена температура, доколку вкупната топлинска состојба на лицето покажува supercooling, наместо нормални или прегревање.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Граници ладење преносливост. Толерантноста на топлинска енергија од страна на телотоГраници ладење преносливост. Толерантноста на топлинска енергија од страна на телото
Испарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телотоИспарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телото
Океаните нашиот заштитник против глобалното затоплувањеОкеаните нашиот заштитник против глобалното затоплување
Набљудување на топлинска состојба на нуркач. Адаптација на организмот на ладна водаНабљудување на топлинска состојба на нуркач. Адаптација на организмот на ладна вода
Термичка заштита на кинење ѕвона. Топлина проблеми хипербарична срединаТермичка заштита на кинење ѕвона. Топлина проблеми хипербарична средина
Фактори кои влијаат на новороденче загубата на топлина. Од она што супер бебиња?Фактори кои влијаат на новороденче загубата на топлина. Од она што супер бебиња?
Нормална телесна температура. Регулирањето на телесната температураНормална телесна температура. Регулирањето на телесната температура
Зрачење топлина. Реакција на хипотермијаЗрачење топлина. Реакција на хипотермија
Механизам на потење на аклиматизација. Дисипација на топлина со недостаток на воздухМеханизам на потење на аклиматизација. Дисипација на топлина со недостаток на воздух
Респираторни загуби на топлина. Механизми на респираторниот загубата на топлинаРеспираторни загуби на топлина. Механизми на респираторниот загубата на топлина
» » » Проценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикција