ma.gurushealth.ru

Алергиски реакции. IgE со алергиски реакции

Класификација на алергиски реакции, предложи Х. Гел и Р. Coombs, врз основа на принципот патогенетски доби најмногу признание. Оваа класификација вклучува пет типови на алергиски реакции: I - reaginic (анафилактички), II - цитотоксични, III - immunocomplex, IV - со посредство на клетките, V - antiretseptorny.

Еден од водечките однос на состанок со пациентот бронхијална астма, алерген-специфичната имунотерапија Тоа е присуството на пациентот ИгЕ-посредувана алергија на етиолошки значајни алергени. Во овој поглед, за понатамошна дискусија за "точки на апликацијата" СЕДИ (12) е корисно да се разгледа на основните механизми на непосреден тип алергиски реакции (ARNT).

Имунолошки чекор ARNT (2) Тоа вклучува ИгЕ синтеза на одредена алерген и врзувањето на алергенот ИгЕ да на површината на мастоцитите. Ослободување на медијатори на алергија - pathochemical фаза ARNT. Дејството на овие посредници на органи и ткива, за A.D.Ado (2) - патофизиолошки фаза ARNT.

Видео: Алергија на полен - најдобар начин да се победи сензибилизација // ЗДРАВО!

Во бронхијална астма може да се открие патогенетски механизми на различни тип алергиски реакции. Сепак, напад на астма, атопичен - резултат на непосредна алергиска реакција.

патогенезата астма е исклучително сложени и не се ограничени на непосредна тип алергиски реакции (тип 1), но тие се главните почетна врска, која ја задржува својата вредност во текот на болеста и да бара соодветно насочени терапевтски интервенции (АД врева 1976-1990).

алергиски реакции

водечки линк патогенезата на болеста Тоа е преосетливост, бронхијална хиперактивност да aeroallergens. Алергиски воспаленија која се развива како одговор на aeroallergens, често IgE-посредувани. Воспалителни концептот на астма (1, 11, 15, 61) го покренува прашањето за потребата од антиинфламаторни терапија.

Видео: Сезонски Алергии - д-р Komarovsky школа - Интер

Третман на астма Тоа има свои карактеристики и треба да се врши од страна на квалификуван алерголог. Помеѓу различните методи на лекување на астма може да се разликуваат методи за да се елиминира причината на болеста (или етиолошки третман на елиминација) и на исправката на патогени болести механизми (патогенетски терапии). Овие методи вклучуваат и алерген-специфичната имунотерапија (SIT).

еден критериуми за назначување СЕДИ Тоа е присуството во непосредна алергиска реакција на пациентот за да предизвика значително алерген-посредувана од IgE антитела (43).

најприродната алергени, предизвикува алергиски реакции кога инхалација во телото, - поларна соединение кое има молекуларна тежина од од 10 до 40 kD. Поседуваат значајни гликопротеини активност со М до 40 kD (види ". Aeroallergens" секција).

За синтеза на ИгЕ потребно интеракцијата помеѓу макрофаги, Т-и Б-лимфоцитите. Макрофаги и се обработуваат алерген на Т-лимфоцити. Во 1966 година, групата воспостави врската K.Ishizaka reaginic активност на серумските имуноглобулини, различни од сите тогаш познат класи на имуноглобулини, кој беше именуван - ИгЕ наскоро се добиени докази се потврдува IgE-условеност на реакции веднаш тип кај пациенти со атопичен болести.

ИгЕ Тоа е гама-1 гликопротеин цел седиментација коефициент 8S и молекуларна тежина од околу 190 kD на. Овој протеин има висока содржина на јаглени хидрати (12%). IgE молекула се состои од два лесни ланци (капа или ламбда тип), и две тешки ланци назначени епсилон синџири. Тешки ланци се составени од 550 амино киселински остатоци и столб. тежина од околу 72,3 kD.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Особено бронхијална астма терапијаОсобено бронхијална астма терапија
Дијагноза и третман на алергии на храна кај децатаДијагноза и третман на алергии на храна кај децата
Алергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравкиАлергија на инсекти во деца: пчела, осите, horseflies, мравки
Алергиски ринитис. причиниАлергиски ринитис. причини
Chromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromilChromones во алергиски реакции. Кромолин и nedocromil
Структура IgE. На функциите на имуноглобулин ЕСтруктура IgE. На функциите на имуноглобулин Е
Механизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергииМеханизми на алергиски реакции. Патогенезата на алергии
Интолеранција на храна и алергија на храна. причиниИнтолеранција на храна и алергија на храна. причини
Дијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децатаДијагноза на алергија и други несакани ефекти на лекови кај децата
Алергиски реакции кај децата, прва помош и лекувањеАлергиски реакции кај децата, прва помош и лекување
» » » Алергиски реакции. IgE со алергиски реакции