ma.GurusHealth.ru

Модел активирање во клетките. индукција на антитела

Главното прашање што предизвикува контроверзии меѓу поддржувачите на моделот на еден сигнал за активирање на B-клетки, за природата на сигнал со кое се предизвикува транзиција одмор Б лимфоцити на метаболички активна состојба. Дали Б-клеточен имуноглобулин на сигналот од рецепторот да се приклучи на антиген, или за судбината на B клетки ги определува митоген стимул доаѓа од еден антигенски молекула?

Очигледно, индукцијата антитело Б-клеточен - е сложен процес поврзани со сериски влијание врз мобилен двете специфични и неспецифични стимулуси, обезбедување на нејзината размножувањето, диференцијацијата и индукција на антитела синтеза. Тоа е овој аспект се одржува од страна на поддржувачите dvusignalnoy теорија.

Dvusignalnaya теорија Се бара две последователни сигнали потребни за индукција на B-лимфоцити пролиферација и диференцијација процеси на антитела во клетката. Според оваа хипотеза, првиот сигнал е обезбедена од страна интеракција на хаптени детерминанти за рецепторите на површината на Б-клетки, а вториот доаѓа од соработуваат tyumoschnikov Т-клетки, кои ги препознаваат детерминанти носач. Соработката може да земе учество не само на Т-клетките стимулирани со антиген.

модел активирање на Б-клетки

Ефективна и сигнали од Т-клетките, се активира од страна на странски антигени, на пример, алоантигени. Во некои случаи, помош од Т-клетки може да биде заменет од страна на индуктивната сила на Б-клеточни полимерни молекули. Ова е прикажано во глувци недостасува Т-лимфоцити (thymectomized озрачени и се реконституира со клетките на коскената срцевина). Воведувањето на таков B-глувци синтетички полимери со својства polyanions (поли-4-vinylpyridine, полиакрилна киселина), заедно со овчо црвени крвни клетки доведува до означени развој на имунолошки одговор, додека за контрола на B-глувци, кои не се внесени податоци `формулации кои се суштински исполнети антиген (Петров et al., 1975).

polyanions исто така може да се подобри соработката помеѓу Т- и B-клетките, кога се ко-администрира со антигенот во озрачена примачи (Петров et al., 1974, 1975), употребата на polyampholytes содржи во една молекула на двете кисели и базни групи, предизвикани потиснување на мобилен соработка .

хипотеза два сигнали потврдено од страна на следните експериментални податоци. Кога индукција на производство на антитела на хаптен во спрега со неимуноген носач, не е забележано на одговор во културата на слезината клетки. производство на антитела на хаптен може да се добијат со додавање на културата на Т-лимфоцити активира од страна на алоантигени, m. p. во присуство на сигнал од Т-клетки. Потребата од вториот сигнал, исто така е потврдено од страна експерименти во кои е добиено одговор на хаптени (ди- и тринитрофенол), и тимус-зависни антиген (овчи еритроцити) во отсуство на Т-клетки кога се додава на култура полимерни молекули, како што се бактериски липополисахариди, полимеризирани салмонела flagellin или polyanions (Шредер, 1974).

Сепак, вториот сигнал се доставени до Б-клеточен по неговата интеракција со имуноглобулин рецептори антигенски детерминанти. Ова е потврдено од особено строги специфичноста на имунолошкиот одговор. Во случај кога првиот сигнал е отсутен (стимулација на Б-клеточен митогени) забележано поликлонално синтеза на имуноглобулин. На вториот сигнал делува на B-клетките, кога имуноглобулин рецептори на неговата површина веќе блокиран хаптени детерминанти. Следува дека поентата на примената на вториот сигнал се структури освен имуноглобулин рецептори.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговорМобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
» » » Модел активирање во клетките. индукција на антитела