ma.GurusHealth.ru

Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките

Видео: д-Магазин производи во Махачкала Купи mezovarton 89282868066

што одговори причина Б-клеточен изложување на сигнали за активирање? Некои истражувачи сметаат дека првиот сигнал нема да доведе до видливи промени во Б-лимфоцити. Интеракцијата на антигенски детерминанти на имуноглобулин рецептори на Б-клетки е единствениот чекор избор и обезбедува чувствителноста на B-лимфоцити на следните стимули. Само второто излезниот сигнал од Т-помошни клетки или митогени за да се индуцира на размножувањето, диференцијацијата и последователните производство на антитела.

Сепак, постои работа, што покажува дека пролиферација и диференцијација на Б клетките - овие се две различни фази на нејзиното активирање, предизвикани од различни сигнали. Интеракцијата на антигенски детерминанти на имуноглобулин рецептори доведува до blaettransformatsii B-лимфоцити синтезата на ДНК и пролиферација. На вториот сигнал генерирани од страна на Т-клетки, обезбедува диференцијација веќе размножувањето на B клетки во производители зрели антитело.

докази за такви секвенца пролиферација и процесот на диференцијација се добиени во експерименти со помош на култура на клетки на слезината голи глувци. Одговор на тимус-зависни антиген (еритроцити магаре) беше подготвен со додавање на културата на Т-клетки. Силата на одговорот не зависи од тоа дали Т-клетки во културата беа пуштени истовремено со антиген, или 40 часа по антигенска стимулација, што укажува на развој на пролиферативна процеси во Б-клетки, без вклучување на Т лимфоцитите (Датон, 1975).

зголемувањето на бројот на Б-клетки

индукција пролиферација во Б-клетки пред, исто така е прикажан влегуваат во втората сигнал во експерименти со привремен блокирање ширење на B-лимфоцити одиш, ryachim 3H-тимидин. Додавање на Т-клетки во културата по отстранувањето на H-тимидин не доведе до зголемување на одговор (Dutton, 1975).

Видео: 5 крвни лимфоцити диференцијација

Овие податоци укажуваат дека помошта од Т-клетки бара веќе одгледување во лимфоцити. Можно е, меѓутоа, дека одредени невротрансмитери, кои се секретираат од Т-клетки, се бара во времето на изложеност антиген што има информации за неговото учество во трансформацијата на антиген во имуногенетски форма (Фелдман, Бастен, 1972).

Горенаведените соработка процеси помеѓу макрофагите, Т-лимфоцити и B-лимфоцити се обезбеди прекинувачот (активира) имунолошкиот одговор на антиген стимулација. Тие се одржи на ниво на антитело-формирање на клетки и прогенитори иницира пристапување на B-лимфоцити пролиферација и диференцијација. Т-лимфоцити и макрофаги тука се појавуваат во улога на додаток клетки потребни за активирање на Б-лимфоцити. Во прилог на започнување интеракции антитела одговор постојат супресорните соработка процеси, кои се дискутира во следните статии на сајтот.

Видео: Дискавери: 100 најголемите откритија биологија / 7 серија

Во последниве години стана познато дека Т лимфоцити, во прилог на функцијата помошник клетки во индукција на имунолошка реакција, може да ја играат улогата на супресорните клетки. Инхибиторен ефект врз имунолошкиот одговор, исто така, се пронајдени од страна на Б лимфоцити и макрофаги. Овие супресорните клетки интеракции јасно игра клучна улога во регулацијата на имунолошкиот одговор и е активно изучува.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.Т-лимфоцити население. Субпопулации на Т-лимфоцити. CD4 Т-лимфоцити. CD8 Т-лимфоцити.
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Иницирање на диференцијација на Б-лимфоцити. Шема почетокот на диференцијација во клеткитеИницирање на диференцијација на Б-лимфоцити. Шема почетокот на диференцијација во клетките
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Резултати во активирање на лимфоцитите. Промени во клетките по активирањетоРезултати во активирање на лимфоцитите. Промени во клетките по активирањето
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Повреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенијаПовреди на Т-лимфоцити. CD8 лимфопенија
» » » Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките