ma.gurushealth.ru

Хипотеза два сигнали. Шема интеракција на Т и Б лимфоцитите

Тоа е дополнително претпоставува дека првиот сигнал во отсуство на Втората причина состојба на толеранција во Б-клетки. На вториот сигнал како што тој ги отстранува tolerogenic ефект на првиот сигнал и конвертира претходник на B-лимфоцити во зрели за производство на антитела клетки. Тоа е прикажано, на пример, дека тимусот зависни од антиген (овци црвените крвни зрнца и гама-глобулин птици) причината парализа на Б-клетките кога се вбризгува во athymic глувци (голи) (Мичел е. A., 1974).

По стимулација на Б-клеточен хаптен конјугиран на неимуноген носач, имунолошки одговор и не се развива (Кац е. a., 1974). Ако во таков систем за додавање на бактериските липополисахариди или употреба на истиот хаптен во спрега со имуногенетски носач, состојбата на толеранција е отстранет и производството на антитела е индициран во ќелија (a. 1974 Кац e.).

понатамошен развој хипотеза два сигнали е претставена во работата на Вотсон и сор. Овие истражувачи сугерираат присуство на интрацелуларната посредници, обезбедување на пренос на сигнали од мембраната на Б-лимфоцитите во клетката. Како резултат на тоа, првиот сигнал во содржината на ќелијата на cAMP се зголемува. Вториот сигнал предизвикува зголемување на нивото на cGMP. Зголемување на односот на cAMP / cGMP иницира биохемиски процеси кои го поддржуваат клеточната толеранција.

хипотеза два сигнали

се намали стапки на овие метаболити Тоа доведува до индукција на синтезата на ДНК, пролиферацијата и созревање на производство на антитела клетки. Меѓутоа, оваа хипотеза нема директна експериментални докази, како и улогата на цикличен монофосфат во поттикнување на имунолошкиот одговор е проучен опширно.

Во моментов, не постои јасност во врска со специфични меѓуклеточната врски, обезбедување на сигналите што ги активираат В клетките. Предлог различни шеми секвенци соработка процеси кои водат до појава на овие сигнали.

Една таква шема објаснува улогата на генетски детерминистички површински структури (La-антигени) во интеракција на Т и Б лимфоцитите (Вреќи, Dickler, 1975). Според овој модел la-антигени на Т-клетките е тесно поврзан со одредена дестинација врска носач, и la-антигени на B klstkah поврзани со Fc-рецептори. Т-клеточен се поврзува со антиген стимулаторната носач, при што се одвои од антиген - рецептор кој вклучува la-молекул.

слободен група стимулирање на антиген, вклучени во комплексот, обезбедува неговата концентрација на Б клетките, имуноглобулин рецептори имајќи го ова специфичност. Сепак, активирање на Б-клетки се јавува само ако la-молекула одвои од Т лимфоцити, стигнува до соодветните la-молекула на површината на B-лимфоцити. Моделот објаснува и доуредување на производство на антитела. Активирај Б-клеточен клон дава производители антитело. Синтетизира на антитела кои се врзуваат за антиген, а потоа, формирање комплекси кои може да биде прикачен на Fc-рецептори на површината на Б клетки. Од тоа беше претпоставува дека Fc-рецептор е тесно поврзана со површински антиген на B-клетки е нивната приврзаност спречува понатамошно доведува во реакција со la-антигени на Т-клетки. Активирање на B-клетки, на тој начин, е прекинат.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Иницирање на диференцијација на Б-лимфоцити. Шема почетокот на диференцијација во клеткитеИницирање на диференцијација на Б-лимфоцити. Шема почетокот на диференцијација во клетките
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Својствата и карактеристиките на Т-супресори. Интеракцијата на Т-супресориСвојствата и карактеристиките на Т-супресори. Интеракцијата на Т-супресори
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…Имунолошката толеранција. Механизми за контрола на имунолошкиот систем. Хормонална контрола на…
Функции и клетки. Партиципативно механизми и клеточен имунитетФункции и клетки. Партиципативно механизми и клеточен имунитет
» » » Хипотеза два сигнали. Шема интеракција на Т и Б лимфоцитите