ma.gurushealth.ru

Реакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антитела

процеси индукција хуморалниот имунолошки одговор, во прилог на Б и Т-лимфоцити, добива една третина тип на клетка дел - макрофаги. Во ин витро експерименти, се покажа дека отстранувањето на слезенката населението оние клетки кои се придржуваат на стакло или пластика, го намалува имунолошкиот одговор на овчи еритроцити. Овие клетки се нарекуваат A-клетки (од зборот се придржуваат - стик). Тие се карактеризираат со radioresistance, повеќето од нив е макрофагите.

Една од главните функции макрофагите, од суштинско значење за поттикнување на имунолошкиот одговор е очигледно антиген обработка во повеќето имуногените форма. Постои голем број на податоци за значително зголемување на антигенски материјал имуногенот површина заробени од страна на макрофагите, во споредба со мајчин антиген. Сепак, прашањето за природата на имуно-генетски материјал и натаму останува отворен. Претпоставката е дека макрофагите, обработка на антигени, производство РНК, која се пренесува на други клетки како шаблон за синтеза на готови антитела (Фишман, 1961), не доби сериозни експериментална потврда. Се претпоставува дека макрофагите се обезбеди формирање на антиген комплекс со РНК молекули (Askonas, Родос, 1965- Фридман д. A., 1965) или антигенот се разложува во фрагменти лесно стимулирање клетки (Фелдман, Палмер, 1971).

Неодамнешни дела Тоа покажува дека улогата на макрофагите не е ограничено на обработка на антиген, и да ја доведе до активна молекуларна форма. Макрофагите имаат рецептори за специфични Fc-фрагменти од тешки ланци на имуноглобулини и да NW-компонента на комплемент (Unanue, Калдерон, 1975- Вокер, 1976). Се верува дека макрофагите антиген заробени стекнува одредена просторна ориентација на површината на клетката и со тоа станува се повеќе имуноген за Б лимфоцити антиген фиксација на површината на макрофагите се случува со учество на Т-клетките посредник.

одговор на антителата

ефикасноста на интеракција макрофагите лимфоцитен зависна не само на присуството на имуноген во плазмата мембрана на макрофаг. Тоа е поврзано со препознавање на генетски детерминирани структури и површина, како и во случај на интеракција на Т и Б лимфоцитите бара генетски идентитет на соработка клетки. Експериментите на индукција на макрофагите имунолошкиот одговор на овчи еритроцити кај глувците од различни генотипови се добро илустрира оваа ситуација.

обработениот антиген макрофагите ( "Имуни" макрофаги) се вбризгува во syngeneic или алогена трансплантација на примачи. На 5-ти ден по администрација го одредува бројот на антитела за формирање на клетките во слезината на примачот. Големината на имунолошкиот одговор во алогена трансфер драстично се потиснати во споредба со syngeneic трансфер. Меѓутоа, ако пар на алогена донатор - примачот беа идентични во H-2 систем, големината на одговор не се разликуваат од syngeneic комбинација. Инхибицијата на allogenic одговор при префрлање на макрофагите не биле резултат на одбивањето на донаторски клетки, бидејќи одговорот намалување е забележано при префрлање на макрофагите родителска линија Ф1-хибриди (Galaktionov, Anfalova, 1974).

понатамошни експерименти шоу, дека пред-инкубација на макрофаги со имунолошкиот слезината RNA недопрена алогена примачот отстранува ефектот на потиснување на индукција на макрофаги (Galaktionov et al., 1974). Авторите укажуваат на тоа дека алогена примачи RNA обезбедува формирање на површината на рецепторот на структури на макрофагите соодветните генотипот на видови на глувци од кој е изведен РНК. Макрофагите се како "вашата" за лимфоцитите на примателот, кој гарантира нормалниот процес на мобилен интеракции.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговорМобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Улогата и на клетките во обработка на антигени. Морфологијата и клеточнаУлогата и на клетките во обработка на антигени. Морфологијата и клеточна
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
» » » Реакција на антителата. Улогата на макрофаги во индукција на антитела