ma.gurushealth.ru

Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор

модерен фаза на развој имунологија се карактеризира големи достигнувања во студијата на мобилните бази на имунолошкиот одговор. Исклучително важно е откривањето на тимусот зависни од имунитетот и thimic-независни системи, преку кои се продаваат на имуниот одговор на антигенски стимул. Во 1969 г. Roitom (Roitt д. A., 1969), симболите "Т" и "Б" за означување на два вида на лимфоцити беа воведени претставува timus- систем bursazavisimuyu и лимфоидни клетки.

T-систем имунитет, зависни тимусот развој обезбедува реакции мобилниот тип акумулација со осетливи лимфоцити. Систем за Б-клетки зависни од Бурса на Fabricius кај птиците и непознати нејзиниот колега во цицачи, е одговорен за спроведување на хуморалниот имунолошки одговор, придружуван од генерација на антитела. Сепак, извршување на нивните ефекторни функции на Т и Б лимфоцитите не работат сами. Во уништување на странски трансплантација, на пример, во прилог на убиец Т-клетки учествуваат макрофаги и неутрофили се вклучени во реакција unsensitized лимфоцити се активира за да произведува антитела.

За индукција синтеза антитела од страна на B клетки потребни сигнали од Т-клетки и макрофаги, вклучувајќи immunopoeticheskuyu differeshshrovku прогениторни клетки. Во прилог на Т-помошни клетки кои предизвикуваат формирање на антитела кон повеќето антигени откриени T-klstki sugfsssory потиснување на производство на антитела.

Во последниве години, работа, укажува на присуство на соработка процеси, не само во поттикнување на имунолошкиот одговор. Тоа покажува интеракцијата на клетки и во продуктивна фаза, која предвидува, очигледно, регулирање на производството на антитела во овој период (Петров, Михајлова, 1972). Оваа е изразен во стимулативен ефект на клетките на коскената срцевина на одговор на антитела кон врвот имуниот одговор (Михајлова e. А., 1971- Михајлова et al., 1972). Сите овие факти соработка на различни видови на клетки во процесот на антитела се веројатно индивидуални линкови комплексна синџирот на клеточните интеракции кои го придружуваат индукција и последователните фази во развојот на хуморалниот имунолошки одговор.

Овој преглед се занимава со постојните презентација на на соработка клетки за време на имуниот одговор и на индукција во нејзините продуктивни фаза и формулирани заеднички став во врска со улогата на мобилни интеракции во хуморалниот имунитет.

хуморалниот имунитет

Поведување на хуморалниот одговор

потребата за соработка различни типови на клетки за индукција на антитело е откриен пред администрацијата на термините "Т-лимфоцити" и "Б лимфоцити". Од многубројните експерименти, стана јасно дека ревидираната макрофагите антиген или информации за тоа се пренесува на други видови на клетки, со резултат дека постојат клетки кои синтетизираат антитела против антигенот.

Видео: имунологија на репродукција. На имунолошкиот одговор

Во 1966-1968 gg. Тоа беше јасно покажа интеракција на тимусот клетки и срцевина потекло во поттикнување на одговор на овчи еритроцити. Воведување на летално озрачените приматели со овчо црвени крвни клетки на тимусот или клетките на коскената срцевина на не резултира со значително акумулација на антитело-формирање на клетки кај реципиенти слезината. Ако заедно со овчи еритроцити беше инјектира мешавина клетки Ti-iCal и коскената срцевина, беше откриен во 20 пати повеќе од износот на центи родот antitelop отколку што се очекува од едноставни збир на потенцијалите на клетките на тимусот и коскената срцевина.

Така, кога администрација антиген мешавина заедно со коскената срцевина и тимус (или торакалниот канал лимфни), кои самите се поединечно неактивни против производството на антитела, постои синергетски акумулација на антитело-формирање на клетки. Анализа со користење на хромозомски T6T6 тагови покажа дека антителата добиени од клетките на коскената срцевина прекурзори (Nossal д. A., 1968). Ова истражување е оправдано од страна на две основни одредби. Прво, во индукција на хуморалниот имунолошки одговор бара соработка на Т-и Б-лимфоцити. Второ, развој на антитело-формирање на клетки добиени од прекурсори на коскена срцевина, односно. E. од B-лимфоцити. Т-клетките да бидат помошници. Интеракцијата на Т и Б клетки во индукција на имунолошка реакција на повеќето антигени потоа била потврдена во различни експериментални модели.

заедно со антигени, да се индуцира одговор, кој се бара присуство на Т-клетки, постојат антигени индуцирање на имунолошкиот одговор, без вклучување на Т-клетки. Тие се нарекуваат thimic-независна антигени. Тие вклучуваат некои микроби липополисахариди и полисахариди, како што Ви-антиген на салмонела, пневмококна полисахаридна, липополисахариди Escherichia coli. СТРОГО идентичен со едни со други антигенски детерминанти од страна на тешки impaled на lisaharidnuyu-синџир и слаб полимер метаболизмот молекула во телото, - две карактеристики својствени во сите thimic-независна антигени (Села, Mózes, 1975). Меѓутоа, како што ќе бидат прикажани подолу, присуството на овие антигени не се потребни во спротивност со ставот на соработка на Т-и Б-лимфоцитите во индукција на имунолошкиот одговор.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…Клеточниот имунолошки одговор. Хуморалниот имунолошки одговор. Заштитните функции на имуноглобулини…
Тешка комбинирана имунодефициенција. Морфологија на тимусот alymphoplasiaТешка комбинирана имунодефициенција. Морфологија на тимусот alymphoplasia
Продуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фазаПродуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фаза
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…На имунолошкиот систем. На човечкиот имунолошки систем. Неспецифични имунитет. Специфични…
Видови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитетВидови на адаптивни имунитет. Лимфоцити во стекнатиот имунитет
Функции и клетки. Партиципативно механизми и клеточен имунитетФункции и клетки. Партиципативно механизми и клеточен имунитет
Карактеристики соработка имуните клетки. Хуморалниот фактор антителоКарактеристики соработка имуните клетки. Хуморалниот фактор антитело
» » » Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор