ma.gurushealth.ru

Интеракцијата на антитело-формирање на клетки. Ефект на синтезата на клетка антитело

голем број на студии покажаа дека контакт инхибиција што се случува во monolayer култури, тоа игра важна улога во регулацијата на клеточниот раст (Vasiliev, Маленков, 1968). Во последниве години, работата е испитуван во која густината на култивирани клетки на различни каши за нивниот раст.

Видео: МСМ Сулфур Биолошки лекар Олга Butakova

Во нашите експерименти, се покажа дека развојот на примарната антитело кашеста маса глувци Слезини култивирани клетки ин витро, силно зависи од густината на култивирани клетки. Под одредени услови, зголемување на густината на 2 или 4 пати резултираа со намалување од 10 пати, па дури и 100-пати на бројот на генерирани ОВК. Сузбивање на производство на антитела во густа култури кои не се поврзани со повреда на ОВК индукција и инхибиција на пролиферацијата проследено со овој мобилен клон.

Ова се потврдува со фактот дека забавувањето Тоа се јавува во случаи, кога густината на суспензијата ќелија беше се зголеми по индукција на антитела (во една или три дена по почетокот на инкубација со антиген клетки). Избрана е јасно откри кога се користи со кашеста маса слезината клетки кои беа претходно култивиран со антигенот за три дена и во кој имало експоненцијална зголемување на бројот на АФК. По зголемување на густината на култура раст на бројот на AFC попречена од многу брзо. Тоа беше јасно изразена во 2-4 часа. Истовремено, набиен клетки култури драматично инхибирана инкорпорирање на радиоактивни претходник во ДНК, а особено РНК. Обележување на протеини во првите 2-3 часа по затворањето на култури не се намали или само малку се намали.

антитело за производство на мобилен

За да се утврди дали да игра никаква улога на локалната vzaimotormozyaschie влијание во развојот на имунолошкиот процес, ефектот на густина на антитела бил испитуван во клетките суспензија слезината добиени од вакцинирани глувци. Констатирано е дека во такви суспензии опремувањето на ОВК многу малку зависи од густината на култивирани клетки.

На зголемување на густината на кои, во мобилен суспензија на не-вакцинирани животински инхибира производство на антитела од страна на 10-100 пати, во суспензија на клетки од вакцинирани животни е инхибирана тоа е само 1,5-2 пати или воопшто не инхибиран. Интересно е да се напомене дека со зголемување на густината на имунолошките клетки суспензија вкупниот синтеза на ДНК е инхибиран во смесата е многу силна, не многу помалку од клетките на суспензија од unimmunized животни.

Отстранување на реципрочни инхибиција развиен по имунизација животните веднаш, тоа е потребно да се не помалку од еден ден. Опишува ефектот е специфични за антигенот. Така, третман на глувци со овчо црвени крвни клетки отстрани инхибиторен ефект на густината на кашеста маса да се зголеми бројот на ОВК формирање на антитела против овца црвени крвни клетки, но не ОВК формирање на антитела против други антигени (на пример, пилешки еритроцитите).

коишто ги имаме прибавено на фактите може да се заклучи дека, исто како малигност олеснува инхибиција контакт, посебно отстранува vzaimotormozyaschie имунизација ефект. Ова укажува на тоа дека тие играат улога во регулирање на производство на антитела.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ограничување на синтеза на антитела. Исцрпување на антитело-клеточната пролиферација (ОВК)Ограничување на синтеза на антитела. Исцрпување на антитело-клеточната пролиферација (ОВК)
Стартниот клетки антитело. мобилен PredeterminirovannostСтартниот клетки антитело. мобилен Predeterminirovannost
Што е цитоскелетот?Што е цитоскелетот?
Продуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фазаПродуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фаза
Формирање на имуноглобулин синџири. Вишокот антитело синтеза l-синџириФормирање на имуноглобулин синџири. Вишокот антитело синтеза l-синџири
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Потиснување на Т и Б лимфоцити. инхибиција на производство фаза антителоПотиснување на Т и Б лимфоцити. инхибиција на производство фаза антитело
Првичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клеткиПрвичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клетки
Карактеристики соработка имуните клетки. Хуморалниот фактор антителоКарактеристики соработка имуните клетки. Хуморалниот фактор антитело
Чекори на интеракција на имуните клетки. Хипотезата на две фазиЧекори на интеракција на имуните клетки. Хипотезата на две фази
» » » Интеракцијата на антитело-формирање на клетки. Ефект на синтезата на клетка антитело