ma.GurusHealth.ru

Резултати во активирање на лимфоцитите. Промени во клетките по активирањето

Видео: dnaclub® Белата Сонце на пустината

резултати за активирање Тоа зависи само на она што клетките се во можност во ова време да се активира, а на ниво на диференцијација на клетките. Се важни Митотичниот зачестеноста и времетраењето на митотичното циклус, нивото на секреција на антитела и класа, како и многу повеќе. Иако имуноглобулин рецептори на Б-клетките, а не учествуваат директно во генерацијата на активирачки сигнал, тие се одговорни за посебноста на имунолошкиот одговор: селективен прилог на одредени Б-клетки антиген што содржи во својата молекула неспецифични митогена детерминанти промовира селективна poliferatsii овие клетки.

Првата последица на активности антиген на B клетки се движи имуноглобулин рецептори на нивната површина. Како резултат на таквото движење имуноглобулин рецептори дисперзиран повеќе или помалку подеднакво на површината на клетките агрегирани, формирајќи "капа" или кластери (Vitteta, Uhr, 1975). По ова започне морфолошки промени (Friedenstein, Chertkov, 1969- Vernet, 1971).

Тоа, сепак, мора да ги земе предвид дека овие промени, очигледно не е директно поврзана со способноста на клетките да формираат антитела. Користење на оптички и скенирање електронска микроскопија да се учат на морфологијата на ОВК, идентификувани од страна на локалните хемолиза, таа покажа дека антителата може да се формира Б-лимфоцитите на многу различни форми.

активирање на B-лимфоцити

На пример, четири дена по имунизација на глувци BALB / c овци црвени крвни клетки во нивниот слезени осум различни видови морфологија на ОВК е пронајден: plazmoblasty (3%), плазма клетки (10%), мали лимфоцити (38%), просечната лимфоцити (16%), големи лимфоцити (9%), лимфобласти ( 10%), клетките со ексцентричен темно или сегментирани јадра (9%) и на крај двојна клетки (5%). Најмногу активно се синтетизираат антитела двојна клетки.

активирање лимфните клетки доведува до промени речиси сите делови на биохемиски метаболизам во овие клетки. Првата промена на транспорт на јони (K +, Na +, Ca ++), амино киселини, јаглехидрати, и нуклеозиди во склопот на површината на мембраната на лимфниот клетки. На мембрана се промени метаболизмот на протеини, липиди и јаглени хидрати (Wedner, Паркер, 1976), намалување на бројот на остатоци крајот сиалинска киселина (Anteunis, 1974), и, обратно, се зголемува нагло (11 пати) бројот на молекули на антигени на трансплантација (McCune e. А. , 1975). Постојат многу литературата податоци за промена во метаболизмот на протеини, јаглени хидрати, РНК и ДНК во цитоплазмата и јадро на лимфните клетки по нивно активирање (на пример, Wedner, Паркер, 1976).

Во последниве години, особено значење е во прилог на случува по активирањето на цикличен размена промени 3`, 5`-нуклеозиден monophosphates: цикличен 3`-, 5`-аденозин монофосфат (cAMP) и циклична 3`-, 5`-gaunozinmonofosfata (cGMP). Овие соединенија се регулира многу биохемиски процеси преку активирање на различни протеински кинази.

Видео: За "Живот без замор и брчки"

Во многу случаи, cAMP и cGMP дејствува како антагонисти. Тие го привлече вниманието на научниците проучување на активирање на Б-лимфоцитите, од две причини. Прво, некои факти укажуваат на тоа дека тие (првенствено cAMP) игра важна улога во регулација на клеточната делба. Второ, се чини дека преку систем на циклични 3`, 5`-нуклеозиден може да има големо влијание врз интрацелуларен метаболизам, без навлегување во клетката, постапувајќи по рецептори. Особено, има многу така хормони.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Учество на коскената срцевина во имунолошкиот одговор. Стимулирање на механизам на коскената…Учество на коскената срцевина во имунолошкиот одговор. Стимулирање на механизам на коскената…
На интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофагиНа интеракција на Т и Б лимфоцити. Интеракцијата на лимфоцити и макрофаги
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Иницирање на диференцијација на Б-лимфоцити. Шема почетокот на диференцијација во клеткитеИницирање на диференцијација на Б-лимфоцити. Шема почетокот на диференцијација во клетките
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Регулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитетРегулативната функција на вродениот имунитет. Контрола во текот на формирањето на адаптивни имунитет
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
» » » Резултати во активирање на лимфоцитите. Промени во клетките по активирањето