ma.gurushealth.ru

Стартниот клетки антитело. мобилен Predeterminirovannost

Во моментов, не постои единствен мислења на прашањето за тоа како телото на животното за возрасни може да се формира клетки кои синтетизираат огромен спектар на различни специфичност и структура на антитела. Без оглед на став кој се придржува до истражувач, треба да се очекува дека населението на Б-лимфоцитите (што вклучува и ОВК и нивните претходници) се карактеризира со голем мозаик.

Овој мозаик може да се одрази разликата на соматски процеси (Мутација, пермутација или прераспределба на генетскиот материјал) во одредени лимфните клетки, што резултира во појавата на различните гени потребни за синтеза на даден антитело. Тоа може да биде поврзан со мала можност за комбинација на биохемиски процеси потребни за антиген влијае на синтезата на протеини во лимфоидни клетки.

Конечно, оригиналниот мозаик население на В лимфоцитите може да се должи на фактот дека иако во било кој од овие лимфоцити присутни сет на гени способни за контрола на структурата на антитела, но во секој поединечен лимфоцитите е активен само еден од нив.

повеќе истражувачи Тоа сугерира дека клетките на секој поединечен елемент на мозаикот потекнуваат од една единствена клетка, односно. Е. Да клеточен клон. Специјални поттик за изучување на ова прашање е појавата на клонална теорија на Burnet (Burnet, 1957- Синтез, 1971), според кој овој мозаик се појави пред и независно од акцијата на антигенот.

Во моментов, со користење на голем број на пристапи за докази дека во една популација на B-лимфоцити пред ингестијата на антиген присутни клетки за конверзија во predeterminirovannye ОВК синтетизирање на специфични антитела (ASC прекурсори - PAOK).

антитело за производство на мобилен

Прво на сите ова е направено со помош на т.н. радиоактивни убиство (Ада, Byrt, 1969). За целите на "убивање" PAOK суспензија слезина клетки од не-вакцинирани глувци третирани со антигенот (на пр, полимеризирани flagellin) силно означени со радиоактивен изотоп (на пример, 125 I). Тоа беше пронајден тоа што суспензијата клетки се третира, така што тоа станува неспособен за формирање на понатамошно антитело против антиген се користи за убивање но формира антитела против други антигени (Ада, Byrt, 1969- Willcox e. A., 1975).

Овие експерименти јасно покажуваат дека има повеќе да се имунизација специфични прекурсори на ОВК и можност за нивно селективно отстранување. Тоа, сепак, мора да ги земе предвид дека потиснување на антитела во овие експерименти обично се нецелосни и минливи.

Вториот доказ predeterminirovannosti Тоа врз основа на фактот дека отстранувањето на суспензија лимфниот органи unimmunized животински клетки, конкретно реакција со специфични антигени го намалува формирањето на антитела на овие антигени во следните имунизација.

Особено употребата на ефикасен антигени, имобилизиран на нерастворливи поддршка (Wigzell, Anderson, 1969). Со помош на овие врски (immunosorbents) суспензија на слезината клетки беа извлечени од не-вакцинирани животни кои реагираат со многу антигени: човечки серум албумин и говеда, овалбуминот, dinitrophenol nitroyodfenolom, lactosides и други супстанции (Wigzell, Андерсон, 1971- Wofsy ea, 1971) .

пристапила имуносорбентна клетки може да се отстрани еден или друг начин. На пример, ако како основа за имуносорбентна користење на желатин, со цврста може да се стопи и да се отстрани во 30- 37 ° C без оштетување на клетките (Rutishauser д. A., 1973). Остатоците од оваа цврста може да се отстрани со колагеназа (Хас, Layton, 1975). Во некои случаи, повеќе од 90% од извлечена клетки се Б-лимфоцити.

Специфичноста на прилогот мобилен Тоа покажува дека што е нагло се намали во присуство на вишок на соодветниот антиген медиум во растворлива форма. При оценување на овие експерименти треба да се смета дека со immunoabsorbent приклучи неочекувано големи (до 0,5% мобилен слезината не се вакцинирани животни) број на клетки.

Популацијата на клетките обнови овој начин е утврдено од страна на бројот на ASC специфични за имобилизирани антиген. Се покажа дека овој број може да биде 100 или дури 300 пати повисока отколку во кашеста маса nefraktsnonirovannoy (Haas, 1975). Сепак, оваа пресметка може да влијае на голем број trudnouchityvaemyh моменти: кога постапката за ослободување опишан од страна на супресорните Т-клетки, Б-клетки во контакт со двете имобилизираниот антиген, и со траги од истиот антиген, помина во решение.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Мобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговорМобилен соработка хуморалниот имунитет. Поведување на хуморалниот одговор
Ефектот на фенотип на висока синџирот на антитела. Ограничување V-гениЕфектот на фенотип на висока синџирот на антитела. Ограничување V-гени
Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.Формира специфични имунолошки одговор. Имунолошка меморија, како еден вид на имунолошкиот одговор.
Продуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фазаПродуктивни фаза на имунолошкиот одговор. мобилен интеракција во продуктивни фаза
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Првичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клеткиПрвичната населението на лимфните клетки. Мозаик на антитело-формирање на клетки
Чекори на интеракција на имуните клетки. Хипотезата на две фазиЧекори на интеракција на имуните клетки. Хипотезата на две фази
Созревање и диференцијација на Б-клетки во фетусот. На синтеза на имуноглобулини во утробатаСозревање и диференцијација на Б-клетки во фетусот. На синтеза на имуноглобулини во утробата
Диференцијација plazmoblasta. И не-лимфоидни клеткиДиференцијација plazmoblasta. И не-лимфоидни клетки
Мукозниот-асоцирано лимфоидно ткиво. Лимфоидно ткиво на мукозните мембрани.Мукозниот-асоцирано лимфоидно ткиво. Лимфоидно ткиво на мукозните мембрани.
» » » Стартниот клетки антитело. мобилен Predeterminirovannost