ma.gurushealth.ru

Промени во молекули на антитела. На структура на имуноглобулин

Проблемот на постоењето на структурна промени во антитело молекулата со реакција со антигенот од интерес како биохемичари за проучување структура на протеини и за имунолози. Познато е дека постојат карактеристики заеднички за сите молекули на оваа класа антитело, како што се на комплементот врзување, акција на градни клетки (што доведува до ослободување на хистамин од нив), и стимулација на лимфоцити со следните диференцијација и синтеза на антитела или толеранција.

за сите овие функционални својства одговорен одредени Fc-фрагмент области, сепак, под физиолошки услови, тие се појавуваат само по се приклучи на антигенот на молекула на антитело. антиген на механизам на дејство се уште не е целосно јасна. Во последниве години, неколку лаборатории добиените докази дека антигенот предизвикува структурна промена во ФАБ-фрагмент, кои за возврат се пренесуваат на Fc-фрагмент, предизвикувајќи соодветните промени во него.

една група истражувачи укажува на намалување на волуменот по формирањето на една молекула на антитело со специфични комплекс, другите велат за можноста за промени во структурата на Fc-антиген фрагменти, како последица на реакција - антитело.

да се намали обемот на молекули на антитела покажуваат податоците добиени од страна на малите агол рентген расипување во резиме лабораторија. Овој метод обезбедува вредни информации за целокупната форма и обем на макромолекули во решение, а со тоа и добиените податоци се совпаѓаат со вредности определени со друг метод, имено, мал агол неутронска расејување (CSER д. A., 1976).

молекула на антитело

Во беше искористена една серија на експерименти како антиген големи димензии антиген - изведени бета lactosides (Пилц, Е, 1974 година.). Ако за 50% биле окупирани од страна на сите активни центри на антитела на антиген, радиусот на спираловидно движење и износот на антитело молекулата се намали за 2-3%. Во уште една серија на експерименти (Пилц д. A., 1973) се користи како антиген tetraalanin.

При пополнувањето 90% од сите активни центри антиген забележани поголеми промени молекули на антитела - намалување на радиусот на спираловидно движење од 7,7% и намалување на волумен од 10%.

очигледно, зголемување антитела компактност на врзувањето епитоп е заедничка карактеристика на имуноглобулини кои не зависат од класата. На пример, со што антителото да IgM активност од страна на N- (4-нитрофенил) -NH2-caproate даде дека формирањето на специфични имунолошки комплекс се намалува стапка на размена на водород-деутериум како целина IgM молекула, или нејзиниот Fab-фрагменти (Ashman e. А., 1971a). Ова се должи на погуста пакување на протеини под дејство на лиганд.

Во последниве години, Неколку студии се релативно нова техника применуваат кружна поларизација на флуоресценција. За откривање на промени во спектарот користат големи антигени не содржи триптофан - RNase, polialanil-polilizinpolipeptidy и "циклус" пептид на лизозим (Schlessinger и ѓ, 1975a, б- Givol е на 1974 година ....). Сите антитела изучува спектарот промени значително по интеракција со истиот антиген, и овие промени беа многу слична природа.

тоа го прави мислам дека набљудуваните ефектот зависи од постојан региони на молекулата. Во тие случаи, кога интеракција со антигени изолирани Fab-фрагменти, промени во спектарот се различни по карактер, како што е забележано во другите региони на спектарот. Поради тоа, се разбира, под претпоставка дека промените во Fc-фрагменти се одговорни за промените кои се забележани во студијата на целиот молекули на антитела и отсутни во студијата на изолирани Fab-фрагменти.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.Функција во клетките. Видови на молекули на површината на лимфоцит.
Интеракцијата на антитело-формирање на клетки. Ефект на синтезата на клетка антителоИнтеракцијата на антитело-формирање на клетки. Ефект на синтезата на клетка антитело
Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…Антигенска презентација. антиген препознавање. Интеракција на Т-помошник (Th1) со…
На поларизација на флуоросцентен метод антитело. корелација на имуноглобулинНа поларизација на флуоросцентен метод антитело. корелација на имуноглобулин
На механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антителаНа механизам на активирање на лимфоцитен клонови. На формирање на плазма клетки на антитела
Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…Потекло (формација) на клетките на имунолошкиот систем. Функциите на клетките на имунолошкиот…
Зголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клеткитеЗголемувањето на бројот на Б-клетките. Диференцијација во клетките
Модел активирање во клетките. индукција на антителаМодел активирање во клетките. индукција на антитела
Класичната патека на активацијата на комплементотКласичната патека на активацијата на комплементот
Промена на антитела по пат на реакција со антигенот. дополнување центриПромена на антитела по пат на реакција со антигенот. дополнување центри
» » » Промени во молекули на антитела. На структура на имуноглобулин