ma.gurushealth.ru

Одред и раѓањето на плацентата. Болка за време на породувањето

Видео: Раѓањето на дете и плацентата, чистење на матката

Во текот на 10-45 мин по раѓањето контракции се истрае, постепено слабеење. Таквите контракции доведе до одвојување на плацентата од ѕидот на матката и дели од плацентата сајт. Во текот на плацентарна абрупција празнини остане изложено, која е придружена од страна на крварење. Обемот на загуба на крв, додека се приближува 350 ml и ограничена со следните механизми: миометријалните мазни мускулни влакна на крвните садови се шират низ ѕидот на матката, формирајќи личности, како што е осум, сепак контракции по садови раѓање оклудирана кои се обезбедени пред плацентарната крв.

укажуваат дека пилинг плацентата во плацентата наменети сајт простагландини кои придонесуваат за натамошно намалување на садови, да застане загуба на крв.

Болка за време на породувањето

за време на породувањето Секоја борба е придружена со значителна болка кај мајката. Грчеви кои се јавуваат во текот на првата фаза од породувањето, најверојатно предизвикани од матката хипоксија, која се јавува како резултат на компресија на крвните садови во текот на контракциите миометриумот. Овие болки престана по преминувањето на сензорни влакна nervi хипогастрична, која тече од возбудата на внатрешните органи, вклучувајќи го и матката.

плацентата

во втората фаза на породувањето, кога фетусот поминува низ породилниот канал, потешка болка се случува, очигледно, се должи на се протега на грлото на матката, перинеална или вагиналните ѕидови. Овие болка импулси се спроведуваат преку 'рбетниот мозок од сензорните влакна кои припаѓаат на соматски нерви, а не на нерви поврзани со внатрешните органи.

Видео: Породувањето Метод - Лотус раѓање. Што е раѓање Лотус? Рече експертот / експерт Вели /

инволуција на матката по испорака

Во рок од 4-5 недели по породувањето се подложува на матката инволуција. Во текот на првата недела од тежината на матката се намалува за 2 пати во споредба со неговата тежина веднаш по породувањето, како и за уште четири недели, ако мајката е доењето, големината на матката се исти како и пред бременоста. Ефект на доење на големината на матката се поврзани со сузбивање на производство на гонадотропини од предниот хипофизата и јајниците хормони во текот на првите неколку месеци од доење, како што ќе се дискутира подолу. Во раните фази на инволуција на матката, плацентата легло на ендометриумот подложува автолиза, која е придружена од страна на вагинален исцедок, наречен лохиите (крварење, им даде на начин да се серозни).

Видео: Раѓањето на плацентата или afterbirth раѓање

Времетраењето на празнење е околу 10 дена, а потоа површината на ендометриумот reepiteliziruetsya, што укажува на подготвеноста за сексуална активност.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Доцнењето на матката и плацентата од неговите деловиДоцнењето на матката и плацентата од неговите делови
Структурата на феталната плацентата. Структурата на доносени човечка плацентаСтруктурата на феталната плацентата. Структурата на доносени човечка плацента
Низа и по породувањето хеморагијаНиза и по породувањето хеморагија
Абнормални развој на плацентатаАбнормални развој на плацентата
Третата фаза на работна сила (исфрлање на плацентата)Третата фаза на работна сила (исфрлање на плацентата)
Плацентата екстракт за инјектирање (extractum плацентата про injectionibus). На воден екстракт на…Плацентата екстракт за инјектирање (extractum плацентата про injectionibus). На воден екстракт на…
Колор доплер сонографија на плацентата. плацентата мапирањеКолор доплер сонографија на плацентата. плацентата мапирање
Аномалии на форма, инвазијата и локализација на плацентатаАномалии на форма, инвазијата и локализација на плацентата
Дијагноза и прва помош за крварење. Крварење во пренаталниот периодДијагноза и прва помош за крварење. Крварење во пренаталниот период
Сраснување на плацента превиаСраснување на плацента превиа
» » » Одред и раѓањето на плацентата. Болка за време на породувањето