ma.GurusHealth.ru

Исхрана за време на бременоста. протокот на крв низ плацентата

Видео: Три важни личности за бремените

Поради зголемување на лачењето на многу хормони во текот на бременоста, вклучувајќи тироксин, адренокортикотропен и полови хормони, базалните метаболички стапка на бремени жени во втората половина од бременоста се зголеми за речиси 15%. Како резултат на тоа, многу бремени жени имаат чувство дека тие се топли. Покрај тоа, се должи на дополнителни детето за остварување лого и се должи на зголемување на телесната тежина многу повеќе енергија се троши на работата на мускулите.

Видео: Во вториот триместар од бременоста | 4 месеци од бременоста. што значи дека плацентата

Исхрана за време на бременоста. Највисока стапка на раст на фетусот се случува за време на вториот триместар од бременоста. фетална телесна тежина во текот на последните два месеци од бременоста е речиси двојно. Повеќето од содржани во исхраната на протеини, калциум, фосфати на мајката, железо е да се обезбеди исклучително зголемување на фетусот потреби.

Како во пресрет на зголемување барања, мајката ги зачувува овие супстанции во плацентата, но по можност - во конвенционалните хранливи материи депо мајка тело.

Видео: Кога правилно се сече папочната врвца е логично и разумно

ако е потребно хранливи материи и микронутриенти во исхраната на бремените жени да не се достапни, таа се најде недостаток своите, особено калциум, фосфат, железо и витамини. На пример, плодот на своите повторно mopoeza бара речиси 375 mg железо, и мајките телото да се формира овој дополнителен волумен на крв се потребни околу 600 mg железо.

бременост

резервите на железо не се обврзана да мајката хемоглобинот, нормална бременост е околу 100 мг, а никогаш не надминува 700 мг, па во отсуство на потребната количина на железо во исхраната на една бремена жена развој хипохромна анемија. Особено важна е присуство на доволна количина на витамин Д, како во отсуство на калциум се апсорбира многу слабо родител организмот од гастроинтестиналниот тракт.

конечно, Непосредно пред раѓањето на исхрана бремени потребата да се зголеми износот на витамин К на фетусот може да синтетизира доволно количество на протромбин да се спречат можните хеморагии, особено мозокот, во процесот на породување.

протокот на крв низ плацентата

крвотокот плацентата и срцева излез за време на бременоста. Во текот на последните месеци од бременоста од мајчината систем на циркулацијата на крвта поминува низ плацентата на околу 625 мл крв во минута. Ова, заедно со зголемување на стапката на метаболизмот кај мајката до 27 недели од бременоста е причина за зголемување на минутниот волумен потоа необјасниво 30-40% во однос на започнувањето на нивоа, за последните 8 недели од бременоста, минутниот волумен се намалува на вредности само малку повисока од нејзината оригинална вредност, и покрај на висок крвен проток низ грлото на матката.

волуменот на крвта за време на бременоста. Волуменот на крв од мајката непосредно пред породувањето е речиси 30% повисока од вообичаената вредност. Ваквиот пораст е забележан во втората половина од бременоста. Ова зголемување на протокот на крв се јавува поради две причини: (1) се должи на присуството на естроген и алдостерон, со што значително се зголемува бројот на бременоста и да доведе до одложување pochkami- вода (2) на коскена срцевина значително ги активира своите функции во текот на бременоста и произведува голема количина на еритроцити, дека во прилог на задржување на водата се зголемува волуменот на крвта.

Во овој поглед, времето на раѓање волуменот на крв кај мајката се зголемува за 1-2 литри, а само 1/4 од оваа сума (нормално) е изгубена поради загуба на крв за време на породувањето, па зголемување на обемот на една бремена жена на крвта може да се смета како фактор во сигурноста на мајчиниот организам.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Тироидната жлезда време на бременоста. Зголемување на телесната тежина кај бремени жениТироидната жлезда време на бременоста. Зголемување на телесната тежина кај бремени жени
Хипертироидизам време на бременоста: третман, симптоми, знаци, причиниХипертироидизам време на бременоста: третман, симптоми, знаци, причини
Хипертироидизам во бременоста (бремени жени): симптоми, последици, третман, компликации причиниХипертироидизам во бременоста (бремени жени): симптоми, последици, третман, компликации причини
Хормонални неуспех кај бремени жениХормонални неуспех кај бремени жени
Бремените жени не можат да пијат алкохол, дури и во минимални дозиБремените жени не можат да пијат алкохол, дури и во минимални дози
Бременост и мигренаБременост и мигрена
Дијареа во вториот триместар од бременостаДијареа во вториот триместар од бременоста
Правилната исхрана во 1 триместар од бременоста.Правилната исхрана во 1 триместар од бременоста.
Инјекции на магнезиум сулфат за време на бременоста - закана за фетусот?Инјекции на магнезиум сулфат за време на бременоста - закана за фетусот?
Ефект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на феталниЕфект нухална евалуација на биохемиски скрининг. Биохемиски скрининг на фетални
» » » Исхрана за време на бременоста. протокот на крв низ плацентата