ma.GurusHealth.ru

Дифузија на јаглерод диоксид преку плацентата. Екскреција на метаболички производи преку плацентата

јаглерод диоксид постојано формирана во феталните ткива, како што е формирана во мајчината ткива. Единствениот начин на кој тој може да го напушти телото на фетусот, плацентата е посредувана од страна на мајка и телото. На парцијалниот притисок на јаглерод диоксид во крвта на фетусот на 2-3 mm Hg. Уметност. повисоки отколку во телото на мајката. Оваа мала разлика во притисок на јаглерод диоксид од двете страни на плацентата е доволно за да се обезбеди успех на овој гас дифузија поради коефициентот исклучително висок дифузија на нивото на јаглерод диоксид во плацентата, со што стапката на дифузија преку плацентата е 20 пати поголема од стапката на дифузија на кислород.

Дифузија на хранливи материи преку плацентата. Супстанции потребни за метаболичките процеси на плодот се доставени до неговото тело како плацентата. На пример, во подоцнежните фази од бременоста, фетусот често ги користат колку глукоза како што троши телото на мајката. Приемот на таква голема количина на гликоза е обезбедена од страна trophoblast клетки се наоѓа во вили на плацентата од олеснува дифузијата на глукоза преку плацентата.

ова транспорт преку мембраната на trophoblast клетки со одредена транспорт супстанции. Но, дури и во овој случај, нивото на шеќер во крвта на фетусот во 20-30% пониски отколку во мајчината крв.

јајцето и плацентата

масни киселини се должи на високата растворливост во клеточната мембрана и се способни да се дифузни од крвта на мајката преку плацентата во феталната крв, но побавно од гликоза. Во врска со ова, како хранлива состојка фетусот ткиво се користи првенствено гликоза. Покрај тоа, супстанции како што се кетонски тела, калиум јони, натриум и хлор да се дифузни релативно лесно преку плацентата од крвта на мајката во феталната крв.

Излачувањето на крајните производи метаболизмот на плацентата. Метаболички end производи формирана во феталните ткива, исто така можат да дифундираат преку плацентата во крвта на мајката, од крвта на фетусот. Тие потоа се излачува со своите крајни продукти на метаболизмот. Ова е особено точно на таквите азот кои содржат метаболити, како што се уреа, креатинин и мочна киселина. ниво на уреа во крвта на фетусот е само малку повисока отколку во крвта на мајката, како Уреа лесно дифундира низ плацентата. Спротивно на тоа, дифузија на креатинин се изведува помалку лесно, па неговата концентрација во крвта на фетусот значително повисока отколку во крвта на мајката.

Екскреција феталниот метаболизам производи Тоа се врши речиси целосно со дифузија преку плацентата во согласност со градиент концентрацијата која постои помеѓу концентрациите на овие супстанции во мајчина и фетална крв, се должи на фактот дека концентрацијата на крајните производи на метаболизмот во крвта на фетусот е поголема отколку во мајчината крв.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
На капацитетот на респираторниот мембрана. Дифузија капацитет за кислородНа капацитетот на респираторниот мембрана. Дифузија капацитет за кислород
Прехрана на ембрион во рана фаза на развој. плацентарна функцијаПрехрана на ембрион во рана фаза на развој. плацентарна функција
Јаглерод диоксид. Транспорт на јаглерод диоксид.Јаглерод диоксид. Транспорт на јаглерод диоксид.
Структурата на хорионски ресички. Раст и развој на плацентата и хорионскиСтруктурата на хорионски ресички. Раст и развој на плацентата и хорионски
Haldane ефект. Промени во крвта киселостHaldane ефект. Промени во крвта киселост
Составот на алвеоларен воздух. Гас состав алвеоларен воздух.Составот на алвеоларен воздух. Гас состав алвеоларен воздух.
Дифузија на гасови преку течност. Механизми на гас дифузија преку течностДифузија на гасови преку течност. Механизми на гас дифузија преку течност
Плацентата екстракт за инјектирање (extractum плацентата про injectionibus). На воден екстракт на…Плацентата екстракт за инјектирање (extractum плацентата про injectionibus). На воден екстракт на…
Улогата на плацентата и амнионска течностУлогата на плацентата и амнионска течност
Размената на кислород во телото. транспорт на кислород од белите дробови до ткиватаРазмената на кислород во телото. транспорт на кислород од белите дробови до ткивата
» » » Дифузија на јаглерод диоксид преку плацентата. Екскреција на метаболички производи преку плацентата