ma.gurushealth.ru

Физиологијата на женски генитални органи. хормоналниот систем на жените

Видео: Човечката анатомија - женските полови органи

Репродуктивната функција на женското тело Тоа може да се подели во две главни фази: (1) подготовка на телото на жената да го нападне beremennosti- (2) за време на бременоста.

Видео: Анатомија на женскиот репродуктивен систем јапонски научник Јошинори Osumi стана добитник на Нобеловата награда за медицина и физиологија. Неговото откритие ..

Овие се главните органите на женскиот репродуктивен систем, од кои најважни се јајниците, јајцеводите, матката и вагината. Репродуктивната функција започнува со развој на јајце клетка во јајниците. Во средината на секоја поединечна сексуална Јајце клетка циклус е ослободен од фоликулите на јајниците во абдоминалната празнина во непосредна близина на отворениот крај на една од реси јајцеводите. Потоа јајцето влегува во јајцеводот и поминува низ него во матката. Кога јајце е оплодена од сперма, се имплантираат во матката, кој започнува формирањето на плодот, феталниот развој на плацентата и мембраните, што резултира со детето се развива.

За време на пренаталниот период на надворешната површина на оплодената јајце клетка (зигот) станува герминативниот епител, кој е дериват на ембриолошки герминативниот епител фестонирам. Во случај на женски фетусот герминативниот епител диференцирани, тоа доведува до примарна ооцити кои мигрираат во јајниците кортикални супстанција. Потоа се акумулира околу секоја јајце слој околните фузиформни клетки од јајниците строма (јајниците поддршка ткаенина), што им дава својства епителни клетки потоа тие се нарекуваат granulosa клетки. Јајце опкружен со еден слој на granulosa клетки се нарекува исконска (примарна) фоликуло. Самата јајце во оваа фаза се уште е незрело, потребно е да помине уште два мобилни поделби пред да може да биде оплодена од сперма. Во тоа време, јајцето се нарекува ооцитот прв ред или основно ооцит.

Видео: Анатомија на женскиот репродуктивен систем

во текот на репродуктивните години (Меѓу 13 и 46 години живот) во зрелите 400 до 500 основни фоликулите на жената, но е ослободен секој месец само едно јајце, дегенерира одмор (станува atresial). До крајот на репродуктивниот период (фаза на менопаузата) во јајниците се само неколку исконска фоликулите. Кратко време по менопаузата дегенерирани и останатите исконска фоликулите.

женски полови органи

хормоналниот систем на жените

Хормоналниот систем на женското тело, како и машки хормонски систем, тоа е претставена со три хиерархиски нивоа на хормони.

1. хипоталамо гонадотропин-ослободувачки хормон.
2. секс хормони на предниот хипофизата: фоликуло и лутеин-ziruyuschim, и двете од нив се произведени во одговор на ослободување на GnRH од страна на хипоталамусот.

3. јајниците хормони: естроген и прогестерон се излачува од страна на јајниците во одговор на избор на два хормони на предниот хипофизата. Број на полови хормони објавен во текот на месец на женската сексуална циклус не е константна. На обемот и стапка на секреција радикално да се менува во согласност со фази на циклусот. Сликата ја покажува просечната промена на концентрацијата на nadotropnyh-предниот дел на хипофизата хормони FSH и LH (две криви на дното на сликата) и на концентрацијата на јајниците хормони, естрадиол (естроген) и прогестерон (криви во горниот дел на сликата).

Видео: Од болести на половите органи кај жените. херпес

Број на GnRH зголемува и помалку нагло се намалува поради месечна сексуална циклус. Фреквенција промени во нивото на секреција на гонадотропин-ослободувачки хормон е околу 90 минути, што одговара на нејзината фреквенција кај мажите.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Школка јајца. микроб клеткиШколка јајца. микроб клетки
Менструалниот циклус (циклус мајка алкохол). Фаза на менструалниот циклус. Менструални фаза.…Менструалниот циклус (циклус мајка алкохол). Фаза на менструалниот циклус. Менструални фаза.…
Карактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајцеКарактеристики на полови хромозоми. оплодување на јајце
Репродуктивните органи. Машки и женски репродуктивни органиРепродуктивните органи. Машки и женски репродуктивни органи
Внатрешна гениталиите на жената, структура, анатомијаВнатрешна гениталиите на жената, структура, анатомија
Месечниот циклус на јајниците. Функции на гонадотропиниМесечниот циклус на јајниците. Функции на гонадотропини
Репродуктивниот циклус на жените. Развој на Центарот за репродуктивност на женитеРепродуктивниот циклус на жените. Развој на Центарот за репродуктивност на жените
Ненормално место имплантација на ембрионот. Јајниците и болки во бременостаНенормално место имплантација на ембрионот. Јајниците и болки во бременоста
Транспорт на оплодената јајце клетка. На имплантација на бластоцисти во маткатаТранспорт на оплодената јајце клетка. На имплантација на бластоцисти во матката
Колку живо сперма? Стапката на преживување на сперматозоидите. На спојување на репродуктивни…Колку живо сперма? Стапката на преживување на сперматозоидите. На спојување на репродуктивни…
» » » Физиологијата на женски генитални органи. хормоналниот систем на жените