ma.gurushealth.ru

Причини за развој на инсулинска резистенција. отпорност на инсулин кај дијабетес

Видео: Лена семиња во дијабетес

иако повеќето пациенти со дијабетес тип II се со прекумерна тежина или значителна акумулација на масти во внатрешните органи, тешка инсулинска резистенција и дијабетес тип II може да резултира од генетска или стекнати како резултат на влошување на функционирање механизми на инсулинската сигнализација во периферните ткива.

Видео: Insulinorezistentnost- причина за болест и предвремена стареењето

синдром на полицистични јајници, на пример, се совпадна со значително зголемување на производството на андрогените во јајниците и отпорност на инсулин е една од најчестите ендокрини нарушувања кај жените, манифестирајќи речиси 6% од жените на раѓање возраст. Иако патогенезата на болеста е нејасна, инсулинска резистенција и хиперинсулинемија се најде во речиси 80% од пациентите. Долгорочни ефекти вклучуваат зголемен ризик од развој на дијабетес, зголемен атерогените липиди во крвта и патологија на кардиоваскуларниот систем.

прекумерна формирање глукокортикоиди (Кушингов синдром) или хормонот за раст (акромегалија), исто така, се намали чувствителноста на многу ткива на ефектите на инсулинот и може да резултира со развој на дијабетес. Генетски предизвикани дебелината и отпорност на инсулин со значителна нивната тежина доведе до дијабетес тип II, како и на други манифестации на метаболен синдром, вклучувајќи ги и болести на кардиоваскуларниот систем.

Видео: Концептот на отпорност на инсулин, како и неговите знаци, симптоми и третман

инсулинска резистенција

Развој на дијабетес тип II против позадината на долгорочна отпорност на инсулин. Наспроти позадината на долгорочна отпорност на инсулин, дури и зголемување на производството на инсулин не е во состојба да обезбеди нормално ниво на шеќер во крвта. Како резултат на тоа, во раните фази на болеста е придружена од страна на воведувањето на јаглехидрати умерена хипергликемија.

на следната фази на дијабетес тип II развива исцрпување на бета клетките на панкреасот, кои се во можност да произведе инсулин во доволни количини за да се спречи сериозна хипергликемија, особено по јаглени хидрати доза со храна.

Во некои случаи, дебелината дури и против позадината на значителен отпорност на инсулин и поизразени отколку нормалните прехранбени хипергликемија никогаш не се развие клинички дијабетес, очигледно се должи на способноста на панкреасот да произведе доволно за спречување на сериозни нарушувања на метаболизмот на гликозата на инсулин. Сепак, во други случаи, панкреасот постепено се намалуваше, не може да произведува големи количини на инсулин, и формираше тешка форма на дијабетес. Некои истражувачи сметаат дека постојат важни генетски фактори, преодредување способноста на поединецот да се обезбеди соодветно ниво на секрецијата на инсулин за долго време, со цел да се избегне сериозни нарушувања на метаболизмот на гликозата во дијабетес тип II.

во многу случаи на дијабетес тип II, особено во раните фази, како начин за лекување на високо ефикасно остварување во однос на позадината на ограничени калории и намалување на телесната тежина tela- тоа не се бара администрацијата на егзоген инсулин. Во овие случаи, може да се користи лекови кои го зголемуваат чувствителноста на инсулин, како што triazolidindion и medfarmin или лекови кои предизвикуваат дополнителни ослободување на инсулин како што сулфонилуреа. Меѓутоа, во подоцнежните фази на дијабетес тип II е потребен инсулин за контрола на нивото на шеќер во крвта.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијабетес мелитус: класификацијаДијабетес мелитус: класификација
Избор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулинИзбор на инсулин во дијабетес. Несакани ефекти на инсулин
Сојата е корисно за полицистични јајнициСојата е корисно за полицистични јајници
Дијабетес и БременостДијабетес и Бременост
Дебелината предизвикува недостаток на витамин ДДебелината предизвикува недостаток на витамин Д
Наизменичното Постот штити од дијабетесНаизменичното Постот штити од дијабетес
Ефекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антителаЕфекти на хормонот за раст (GH). Antiinsulyarnye антитела
Ацидоза кај дијабетес мелитус. Дијабетес мелитус тип IIАцидоза кај дијабетес мелитус. Дијабетес мелитус тип II
Дијабетес мелитус тип 2 дијабетесДијабетес мелитус тип 2 дијабетес
Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1Инсулин ново дијагностициран дијабетес мелитус тип 1
» » » Причини за развој на инсулинска резистенција. отпорност на инсулин кај дијабетес