ma.gurushealth.ru

Дијагноза на дијабетес. Мирис на ацетон во здивот

Методи за дијагноза на дијабетес врз основа на хемиска анализа на урина и крв.
Гликоза во урината. Да се ​​утврди износот на шеќер во лабораториски тестови на урината со користење на различни нивоа на комплексност. Обично, во нормална на гликоза во урината otsutstvuet- Напротив, во случај на шеќерна болест, губење на гликоза во урината може да се разликуваат од мала количина на голем дел од тежината на болеста и примање на јаглехидрати.

Видео: Зошто е гликозурија (шеќер во урината) кај пациенти со дијабетес?

Содржината на постот гликоза во крвта и нивото на инсулин. Нормално, шеќер во крвта, постот во раните утрински часови е 80-90 mg / dl- софтвер mg / dL се смета за горната граница на нормала. Содржина на гладно на гликоза во крвта поголема од дадената вредност може да биде индикација или дијабетес мелитус, или барем значително резистентност на инсулин.

Во дијабетес тип I нивоата на инсулинот е многу ниска или невидливи во крвта на празен стомак, а понекогаш и по оброкот. Во дијабетес тип II, концентрација на инсулин во плазмата може да биде неколку пати поголема од нормалната вредност и обично е значително зголемен, кога со помош на тест за толеранција на глукоза (види. Во следниот дел).

Видео: Мирис на ацетон тело

дијабетес мелитус

Тест за толеранција на глукоза. Како што е прикажано во сведе крива фигура наречена "шеќер" крива, по приемот на гликоза на 1 g / 1 кг телесна тежина во здрав човек ниво се зголемува постот гликоза во крвта од 90 мг / дл на 120-140 mg / dl и намалена во нормала вредности за 2 часа.

Во случај на болест дијабетес почетна ниво на гликоза во крвта на гладно често надминува софтвер mg / dl, а понекогаш и 140 mg / dl. Речиси секогаш се најде повреди при извршување на тестови за толеранција на глукоза. Веднаш по гликоза администрација неговото ниво во крвта се зголемува до значително повисоки вредности од нормалните, и намали на основни вредности само 4-6 ch згора на тоа, тоа не може да се намали на оригиналниот ниво.

Бавен пад на кривата и не-враќање во првобитната ниво укажува дека или не откриен нормалното зголемување на инсулинската секреција по ингестија на глукоза, или пред да се јавите во случај на намалување на инсулинската сензитивност. Врз основа на таков крива може да биде дијагностициран со дијабетес, и диференцијална дијагноза на дијабетес тип I и II со посредство на квантификација во крвта инсулин: намалена или undetectable во дијабетес тип нивоа I инсулин во плазмата, а во случај на дијабетес тип II - се зголеми.

Видео: 10 симптоми на дијабетес

Мирис на ацетон здив. мала количина на ацетоацетат присутни во крвта, значително да се зголемува во дијабетес, се претвора во ацетон. Ова е испарливи супстанции испарува кога се дише, па често може да се постави дијагноза на дијабетес тип I, само мирис на ацетон од устата на пациентот за време на траење. Покрај тоа, хемиски методи може да се најде во урината кетони, бројот на што укажува на сериозноста на дијабетес.

сепак во раните фази на дијабетес тип II кетонски тела во значителни количества, не може да се открие. Пациенти со дијабетес тип II започне кето киселина која се создава при инсулинска резистенција и постигнува висок степен остро го зголемува искористувањето на мастите за енергетски потреби.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Empagliflozin одобрени од FDAEmpagliflozin одобрени од FDA
Клиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозностаКлиниката за дијабетес. Форми на дијабетес сериозноста
Истражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитусИстражувањето на гликемија HbA1c драстични методи за дијагностицирање на дијабетес мелитус
Дијабетес масти и посно. Чешање во дијабетесДијабетес масти и посно. Чешање во дијабетес
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Прво амбулантски помош на децата. Кома во дијабетес мелитусПрво амбулантски помош на децата. Кома во дијабетес мелитус
Дијагноза и прва помош за хипергликемските комаДијагноза и прва помош за хипергликемските кома
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Invokana лекот против дијабетес тип 2, е одобрен од ФДАInvokana лекот против дијабетес тип 2, е одобрен од ФДА
Идентификација на пред-дијабетес во бременостИдентификација на пред-дијабетес во бременост
» » » Дијагноза на дијабетес. Мирис на ацетон во здивот