ma.GurusHealth.ru

Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива

Делта-клетките на Лангерхансовите островца производство на хормонот за соматостатин - полипептид кој што се состои од 14 амино киселини и има исклучително краток полу-живот еднаква до 3 минути. Речиси сите фактори поврзани со внес на храна, се стимулира производството на соматостатин. Овие вклучуваат: (1) зголемување на гликоза krovi- (2) зголемување на амино (3) зголемување на масни кисели (4) зголемување на концентрацијата на разни гастроинтестинални хормон издаден во горниот дел од гастроинтестиналниот тракт во одговор на внесување на храна.

целокупната соматостатин Таа има повеќе инхибиторен ефект.
1. Со локалното дејствување во рамките на Лангерхансовите островца, ја потиснува секрецијата на двете инсулин и глукагон.
2. Намалување на подвижноста на желудникот, дуоденумот и жолчен меур.
3. инхибира и на секреција и апсорпција во гастроинтестиналниот тракт.

somatostotin и секреција

собирање оваа информација може да се претпостави дека главната функција на соматостатин е да се прошири на времето на приемот на хранливи материи во крвта. Во исто време, ефектот на соматостатин инхибира секрецијата на инсулин и глукагон, намалување на употребата на ткаенини проголтан состојка која го спречува брзото намалување на хранливи извори, а со тоа и да ги направат достапни за подолг временски период.

мора повторување, Соматостатинот е иста супстанција како што е раст-инхибиторен хормон, кој е произведен од страна на хипоталамусот и го инхибира лачењето на хормонот за раст од страна на предниот дел на хипофизата.

нормално, концентрација на гликоза во крвта на човекот Се одржува во тесен опсег на вредности, помеѓу 80 и 90 mg / dL на гликоза во крвта (обично наутро пред појадок). концентрацијата на глукоза се зголемува на 120-140 mg / dl крвта веднаш после јадење или во текот на првиот час по ингестијата, но систем за фидбек брзо се враќа на почетното ниво на концентрација на глукоза обично во рок од 2 часа по внесувањето на јаглени хидрати. Постот процеси хепаталната глуконеогенезата обезбеди чување на гликоза во крвта во карактеризирањето на неговата концентрација во крвта на гладно.

1. црниот дроб функционира како важен тампон систем што го одржува нивото на шеќер во крвта. Кога концентрацијата на гликоза во крвта се зголемува на високи вредности по оброци, лачење на инсулин е зголемена, така што 2/3 вовлечени гликоза веднаш депониран во црниот дроб, како гликоген. Потоа, во текот на следните часовникот, а кога го намалува нивото на шеќер во крвта и производство на инсулин, црниот дроб почнува да се ослободи на гликоза во крвта. На овој начин, црниот дроб се намалува флуктуации во концентрација на гликоза во крвта до околу 1/3 флуктуации ниво, тоа е да бидат откриени во отсуство на механизмот. Навистина, пациентите со тешка болест на црниот дроб не може да се одржи на тесен опсег на флуктуации на вредности на концентрацијата на глукоза во крвта.
2. инсулин и глукагон заедно формираат важна систем за контрола одржува нормална концентрација на гликоза во крвта од страна на повратни информации механизам. Ако концентрацијата на гликоза се зголемува премногу, таа започнува да лачи инсулин, со што се намалува концентрацијата на гликоза во крвта на нормалните вредности. Напротив, намалување на гликозата во крвта стимулира секрецијата на глукагон, која му овозможува на влијание на спротивниот резултат на тоа, и се враќа на нивото на гликоза во крвта во нормала. Во повеќето случаи, при нормална состојба на телото, на повратни информации е обезбедена од страна на инсулин, е поважно од механизмот глукагон, но на гладно или екстремно висока потрошувачка на шеќер за време на вежбање или за време на стресни ситуации друг механизам глукагон, исто така, станува важно.

3. Во случај на тешка хипогликемија директно влијание на ниско ниво на гликоза хипоталамусот стимулира симпатичниот нервен систем. Како резултат на адреналната медула адреналин ослободен, дозволувајќи им на ослободувањето на гликозата од црниот дроб, кој ги спречува продолжувањето на хипогликемија.
4. По неколку часа или денови на хормонот за раст и кортизол Заедно, тие почнуваат да се секретира во одговор на продолжена хипогликемија. Тие се намали потрошувачката на гликоза во повеќето клетки, промовирање на употребата на големи количини на масти наместо на гликоза. Таа, исто така служи како враќање во нормална концентрација на глукоза.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ендокриниот систем: клучни зборовиЕндокриниот систем: клучни зборови
Гастроинтестинални пептиди: регулаторни и хормоналниГастроинтестинални пептиди: регулаторни и хормонални
Регулатива на излачувањето на гастрична киселина. Инхибицијата на излачувањето на гастрична…Регулатива на излачувањето на гастрична киселина. Инхибицијата на излачувањето на гастрична…
Глукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секрецијаГлукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секреција
Регулирање на внесувањето храна. Краткорочни регулирање на внесувањето хранаРегулирање на внесувањето храна. Краткорочни регулирање на внесувањето храна
Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?Кои се хормони произведени од страна на панкреасот?
Број инкретинБрој инкретин
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Карактеристики на панкреасотКарактеристики на панкреасот
Анатомија и физиологија на островските апарат на панкреасотАнатомија и физиологија на островските апарат на панкреасот
» » » Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива