ma.gurushealth.ru

Важноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитус

Видео: Анализа на шеќер во крвта или покачено ниво на вкупниот биохемиска анализа на дијабетес

Може да се прашувам прашање: Тоа е важно да се задржи конзистентноста на концентрацијата на гликоза во крвта, земајќи ги во предвид фактот дека многу ткива може да се префрли на степенот на искористеност на масти и протеини за енергетски потреби во отсуство на глукоза? Фактот дека на гликоза е единствен хранливи материи, што е нормално се користи од страна на мозокот, ретината, герминативниот епител гонадите во количини доволни за да им се обезбеди со потребните енергија, така што е важно да се задржи концентрацијата на гликоза во крвта на високо ниво, обезбедување на потреба од оваа хранлива состојка.

повеќе гликоза, формирана со помош на глуконеогенезата се користи помеѓу оброци за метаболичките процеси во мозокот. Всушност, тоа е важно да панкреасот во овој период не се лачат инсулин, во спротивно сите слаба износ на глукоза присутни во расположивото време, би го направиле во мускулите и другите периферните ткива, оставајќи мозокот без извор на хранливи материи.

Тоа е еднакво важно концентрација на гликоза во крвта достигне високи вредности, бидејќи: (1) на гликоза може да се создаде со високи осмотски притисок на екстрацелуларната течност, и ако концентрацијата на глукоза достигне високи вредности, тоа може да предизвика значителни дехидрација kletok- (2) претерано високи нивоа на гликоза во крвта доведува до губење на гликоза со mochoy- (3) губење на гликоза во урината предизвикува осмотска диуреза, која е придружена од страна на дехидрација и губење elektrolitov- (4) постоечки долго време хипергликемија може да предизвика оштетување на многу ткива Второ, особено крвните садови. Оштетување на крвните садови, во комбинација со напредни дијабетес, да се зголеми ризикот од срцеви лезии, мозочен удар, краен стадиум на бубрежно заболување и слепило.

Видео: Дијагноза на дијабетес мелитус

регулирање на синтеза на глукоза

дијабетес мелитус

дијабетес мелитус - симптом манифестирањето намалат метаболизмот на јаглени хидрати, протеини и масти предизвикани од недостаток на инсулин производство и намалување на ткиво чувствителност на инсулин. Постојат два вида на дијабетес.

Видео: Зошто влакна е корисно за пациентите со дијабетес

1. тип I дијабетес, исто така, повика на инсулин-зависен дијабетес е предизвикана од недостаток на инсулинска продукција.
2. Дијабетес тип II, исто така, повика на инсулин-зависен дијабетес, е предизвикана од намалена чувствителност на целните ткива на инсулин. намалена чувствителност на инсулин често се нарекува insulinorezistentnostyu.

на И двата вида на дијабетес нарушен метаболизам на сите главни хранливи материи. Ниту еден од инсулин ефект врз метаболизмот на гликоза или во врска со хормон neprodutsirovaniem, или во врска со ткиво отпорност на инсулин, кој ги спречува ефективно влез и употреба на гликоза во повеќето ткива, освен мозочното ткиво. Како резултат на тоа, концентрацијата на гликоза во крвта се зголемува навлегувањето на гликоза неконтролирано паѓа на позадината на растечката потрошувачка на масти и протеини.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дијагноза на дијабетес. Мирис на ацетон во здивотДијагноза на дијабетес. Мирис на ацетон во здивот
Дијабетес мелитус тип. Физиолошки ефекти од хипергликемијаДијабетес мелитус тип. Физиолошки ефекти од хипергликемија
Дејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулинДејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулин
Физиологија на метаболизмот на гликозата. Транспорт на гликоза низ клеточната мембранаФизиологија на метаболизмот на гликозата. Транспорт на гликоза низ клеточната мембрана
Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулативаЕфект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива
Формирање на јаглени хидрати од протеини и масти. регулирање на глуконеогенезатаФормирање на јаглени хидрати од протеини и масти. регулирање на глуконеогенезата
Глукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секрецијаГлукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секреција
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Метаболизмот на мозокот. Регулирање на мозокот метаболизмотМетаболизмот на мозокот. Регулирање на мозокот метаболизмот
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
» » » Важноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитус