ma.GurusHealth.ru

Регулирање на инсулин. Стимулација на секреција на инсулин

Видео: засладувач за сушење

порано се очекува, дека секреција на инсулин е регулирано само од страна на концентрација на глукоза во крвта. Сепак, како и проучување на улогата на инсулин во метаболизмот на протеини и масти, стана јасно дека таква регулатива игра важна улога на крв амино киселини, заедно со други фактори.

Зголемувањето на гликоза во крвта Тоа го стимулира лачењето на инсулин. Постот кога нормално се движи ниво на гликоза од 80 до 90 mg / dl, стапката на секреција на инсулин е минимално - во рок од 25 ng / min на 1 кг телесна тежина, која се карактеризира со многу мала физиолошка активност. Ако одеднаш концентрација на глукоза во крвта се зголемува за 2-3 пати во споредба со нормите и задржана на ова ниво за некое време, се зголемува лачењето на инсулин значително, и во две фази.

1. концентрација плазма инсулин го зголемува речиси 10 пати за 3-5 минути по брзиот пораст на нивото glyukozy- тоа е резултат на итно ослободување на веќе собрани инсулин од бета клетките на Лангерхансовите островца. Сепак, високите нивоа на ослободување на инсулин не е задржан за долго време, концентрација на инсулин се намалува, станува речиси еднаков на половина од нормалните вредности по 5-10 мин.

секреција на инсулин

2. По околу 15 минути, започнува второто искачување insulinovoi секреција, формирање на платото на 2-3 поглавје во ова време на стапка на секреција е обично дури и повисоки од претходната максимум. Набљудуваниот процес е последица и на дополнителни ослободување на инсулин се веќе зачувани и активирање на ензимски системи, синтетизира и објави нови делови на инсулин од островчиња.

Видео: Кригла лидер

На сооднос на принципот повратни информации помеѓу концентрацијата на нивото на гликоза во крвта и секреција на инсулин.
штом концентрација на гликоза во крвта надминува 100 mg / dl стапка на крв секреција на инсулин брзо се зголемува и достигнува својот врв, станувајќи 10-25 пати повисоко ниво на базалната секреција кога концентрацијата на глукоза во крвта достигнува 400-600 mg / dl. Така, зголемување на лачењето на инсулин поттикнати од гликоза, е исклучително висока како брзината и за напредокот постигнат ниво.

Престанување на секреција на инсулин Тоа се случува толку брзо како нејзиниот пораст, речиси 3-5 минути по намалување на крвниот шеќер на ниво откриени во нормална постот.

Видео: Како да се зголеми производството на хормонот за раст

На природата на секреција инсулин, поврзани со порастот на концентрацијата на глукоза, под исклучително важно да се задржи на повратни информации механизам концентрација на глукоза во крвта. Според него, секое зголемување на гликозата во крвта го зголемува лачењето на инсулин. И инсулин, пак, се зголемува протокот на гликоза во клетките на црниот дроб, мускулите и другите ткива и го намалува нивото на гликоза, тоа се враќа во нормала.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Дејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулинДејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулин
Ефект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулативаЕфект на соматостатин на секреција на панкреасот. гликоза регулатива
Глукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секрецијаГлукагон и глуконеогенезата. Регулирање на глукагон секреција
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Третман на дијабетес. Атеросклероза во ДијабетесТретман на дијабетес. Атеросклероза во Дијабетес
Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)Инсулин суспензија протамин цинк (IOTWS). На суспензија на инсулин-протамин (SIP)
Хипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третманХипергликемија кај доенчиња: симптоми, причини, третман
Важноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитусВажноста на гликоза регулатива. дијабетес мелитус
Хипогликемични агенсиХипогликемични агенси
Инсулин пилула повеќе не е фантазија?Инсулин пилула повеќе не е фантазија?
» » » Регулирање на инсулин. Стимулација на секреција на инсулин