ma.GurusHealth.ru

Причини за кетоза и ацидоза. Ефект на инсулин на протеини промет

Зголеменото користење на масти во отсуство на инсулин е причина за кетоза и ацидоза. Недостатокот на инсулин доведува до зголемено создавање на ацетоацетат во црниот дроб. Ова е резултат на следните настани се случува: во отсуство на инсулин во износ поголем од позадина масни киселини во црниот дроб значително се активира механизмот за транспорт прикажани карнитин обезбедување доза на масните киселини во митохондриите. Процесот се случува брзо митохондриите на масна киселина на бета-оксидација, формирање на многу голема количина на ацетил-CoA. На вишокот на ацетил-CoA се комбинираат за да формираат една acetoacetic киселина, кој на крајот влегува во крвотокот. Понатаму, тоа е дадено на периферните клетки, каде што ново претворена во ацетил-КоА и се користи за производство на енергија на конвенционален начин.

Во исто време, недостатокот инсулин Тоа ја намалува употребата на ацетоацетат периферните ткива, па голем број на истакнати ацетоацетат црниот дроб не може да се метаболизира од страна на ткивата. Ова води до значително зголемување на неговата концентрација по престанокот на инсулинската секреција, па понекогаш и неговата концентрација надминува 10 meq / l, што може да се смета како манифестација на тешка ацидоза.

дел ацетоацетат претворена во хидроксибутирична киселина и ацетон. Овие две супстанции заедно со acetoacetic киселина наречена кетонски тела и нивното присуство во големи количини во телесните течности се нарекува кетоза. Понатаму гледаме дека во тешка дијабетес хидроксибутирична киселина и acetoacetic може да предизвика сериозни ацидоза и кома доведува до смрт.

кетоза и ацидоза

Ефект на инсулин на протеини промет

инсулин Таа им нуди на синтеза и складирање на протеини. Во рок од неколку часа по оброкот, кога крвта е присутна во исклучително голема количина на хранливи материи, не само јаглехидрати и масти и протеини, но може да се чуваат во ткивата. Ова бара инсулин. Начинот на кој инсулин обезбедува протеини складирање не е целосно јасно, за разлика од постоечките механизми за јаглехидрати и масти. Еве неколку факти.

1. инсулин Тоа го стимулира протокот на многу амино киселини во клетките. На сите познати амино киселини инсулин стимулира транспорт, главно, валин, леуцин, изолеуцин, тирозин и фенилаланин. Така, инсулин, заедно со хормон за раст има способност да го зголеми испорака на амино киселини во клетките. Иако, очигледно, овие хормони ги стимулираат своите селективен прием.
2. инсулин Таа го стимулира процесот превод што доведува до формирање на нови протеини.
Необјасниво инсулин "содржи" рибозомалната машини. Во отсуство на инсулин, овие структури суспендира операцијата.

3. инсулин Тоа ја зголемува стапката на транскрипција на одредени гени во клеточното јадро со голем латентен период, што доведува до зголемување како резултат на РНК. Така, инсулин понатаму го стимулира синтеза на протеини, особено бројни ензими, да обезбеди за складирање на јаглехидрати, масти и протеини.
4. инсулин инхибира катаболизам на протеини, намалување на стапката на ослободување на амино киселини од клетките, особено на мускулите. Можеби ова е резултат на способноста на инсулин за да се намали вообичаените разградувањето на протеините лизозомите на клетките.
5. Во црниот дроб инсулин инхибира брзина глуконеогенезата. Ова се постигнува со намалување на активноста на ензимите кои обезбедуваат глуконеогенезата. Бидејќи повеќето широко се користи супстрат за синтеза на глукоза во процесот на глуконеогенезата се аминокиселини, потиснување на глуконеогенезата придонесува за зачувувањето на аминокиселини во протеини во клетките. Сумирањето, можеме да кажеме дека инсулин предвидува формирање на протеини и го спречува нејзиното колапс.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Триглицериди синтеза на протеини. Регулирање на енергетските ослободување на триглицеридиТриглицериди синтеза на протеини. Регулирање на енергетските ослободување на триглицериди
Дејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулинДејството на инсулинот врз растот. Механизмот на секреција на инсулин
Хормонални регулирање на метаболизмот на мастите. дебелинатаХормонални регулирање на метаболизмот на мастите. дебелината
Нарушувања на метаболизмот на масните киселини и глицеролНарушувања на метаболизмот на масните киселини и глицерол
Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за…
Образование во црниот дроб ацетоацетат. Кетоза во постот и зависност од мрсна хранаОбразование во црниот дроб ацетоацетат. Кетоза во постот и зависност од мрсна храна
Синтеза на триглицериди од јаглехидрати. Фази на синтезата на маснотии од јаглехидратиСинтеза на триглицериди од јаглехидрати. Фази на синтезата на маснотии од јаглехидрати
Ацидоза кај дијабетес мелитус. Дијабетес мелитус тип IIАцидоза кај дијабетес мелитус. Дијабетес мелитус тип II
АТП и нејзината улога во ќелијата. Функција на клетката митохондриитеАТП и нејзината улога во ќелијата. Функција на клетката митохондриите
Црниот дроб систем макрофаг. Метаболни функцијата на црниот дробЦрниот дроб систем макрофаг. Метаболни функцијата на црниот дроб
» » » Причини за кетоза и ацидоза. Ефект на инсулин на протеини промет