ma.GurusHealth.ru

Конгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасот

Видео: Петар Attia: Што ако ние сме во ред за дијабетес?

Во случај на надбубрежната тумори придружени со прекумерни количини на андрогените masculinizing ефекти. Овој ефект кај жените манифестира развојот на virilizing знаци: раст на брадата, длабок глас, губење на косата, ако постои генетска предиспозиција за губење на косата, влакна од машки тип, зголемување на клиторисот стекнување наликува на пенисот, зголемување на протеините во кожата, особено во мускулите, давање на жените карактеристики на надворешните машки .

Видео: Дијабетес мелитус тип 1 и 2: Дали има разлика?

Во предпубертетска возраст момчиња тумор на надбубрежната жлезда Таа предизвикува слични промени и брзиот развој на машки полови органи, што покажува 4-годишно момче со надбубрежните синдром. Кај возрасни машки virilizing знаци adrenogenital синдром маскирани тестостерон произведени од страна на тестисите. Таа е често тешко да се дијагностицира adrenogenital машки синдром кај возрасни.

дијагнозата болест со употреба на следниов тест: во случај adrenogenital синдром екскреција на 17-ketosteroids на (изведени се андрогени) во урината може да биде 10-15 пати повисоки од нормалните.

синдром androgenitalny

Производството на инсулин од панкреасот

панкреасот во прилог на дигестивниот функција произведува две важни хормони - инсулин и глукагон, се клучни хормони во регулација на метаболизмот на гликоза, масти и протеини. Панкреасот sekregiruet и други хормони, како што амилин, соматостатин и панкреасниот полипептид, но нивната функција во регулирањето на метаболизмот не е така од суштинско значење. Главната цел на нашите статии - расправа за физиолошка улога на инсулин и глукагон и патофизиологијата на болести, особено шеќерна болест, предизвикана од оштетување на секреција или активност на овие хормони.

Функционална анатомија на панкреасот. На панкреасот се состои од два вида на ткива: (1) ацинуси секретирачки pischevarntelnye дуоденален сокови kishku- (2) Лангерхансови островчиња кои хормони (инсулин и глукагон) тече директно во крвта.

човечки панкреасот Што содржи од 1 дo 2 милиони Лангерхансови островчиња, од кои секоја е - околу 0,3 mm во дијаметар. Тие се концентрирани околу мали капилари, каде клетки лачат Yati и нивните хормони. Ostrovkovyp апарат се состои од три главни типови на клетки: алфа, бета и делта клетки кои се разликуваат во нивните морфолошки карактеристики, како и односот на бои.

Видео: Живот здрави! болеста на Кушинг

бета клетки, кои се состојат од 60% од островчиња на Лангерхансови клетки, најчесто се во нивните средината за да се произведе инсулин и хормон amilin- кои често sekretnruetsya паралелно со инсулин, иако хормон функција не е добро разбрана. Алфа клетки заедно претставуваат околу 25% од вкупниот број на островските клетки произведуваат глукагон. Делта-клетки сочинуваат 10% од вкупниот број и производство на соматостатин. PP-клетки претставени недоволна клетки кои лачат хормон со други функции, наречен панкреасот полипептид.

Блиската врска на сите видови на островските клетки Лангерхансова создавање на врски од клетка на клетка, кои им овозможуваат на контрола на лачењето на други хормони. На пример, инсулин инхибира производство на глукагон, амилин инхибира секрецијата на инсулин, и соматостатин pngnbpruet секреција на инсулин и глукагон.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Хетеросексуални сексуалниот развојХетеросексуални сексуалниот развој
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Хипогонадизам (машки) -patologicheskoe состојба предизвикани од недоволна секреција на андрогени.…Хипогонадизам (машки) -patologicheskoe состојба предизвикани од недоволна секреција на андрогени.…
Повреди на функциите на простата. Хипогонадизам кај мажитеПовреди на функциите на простата. Хипогонадизам кај мажите
Почетокот на пубертетот кај мажите: причините, механизми, третманПочетокот на пубертетот кај мажите: причините, механизми, третман
Ендокрини нарушувања и стресЕндокрини нарушувања и стрес
Тестостерон. На секреција на андрогениТестостерон. На секреција на андрогени
Конгенитална адренална хиперплазија. Лечење на адренална хиперплазија.Конгенитална адренална хиперплазија. Лечење на адренална хиперплазија.
Virilism, синдром на мажественостVirilism, синдром на мажественост
» » » Конгенитална адренална хиперплазија. Производството на инсулин од панкреасот