ma.GurusHealth.ru

Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за раст

на хормонот за раст Таа има одредена порака дејство на слободните масни киселини од масното ткиво, што резултира со зголемување на нивната содржина во телесните течности. Покрај тоа што е широко се зголемува конверзијата на масни киселини во ацетил коензим А (ацетил-CoA) да последователна употреба за енергетски потреби, но под влијание Somatotropin масти се користи како извор на енергија, главно за јаглехидрати и протеини.

Видео: хранливи материи и храна пирамида

На способноста на хормонот за раст се обезбеди употреба на мастите како извор на енергија, заедно со анаболни ефект против протеини доведува до зголемување на телесната маса не е поврзана со таложење на масти. Меѓутоа, мобилизацијата на масти бара неколку часа за вашата поддршка, додека синтеза на протеини под влијание на хормонот за раст се зголемува за неколку минути.

Ketogenic ефект на хормонот за раст. Под влијание на вишокот на износот на хормонот за раст масти мобилизирани масното толку интензивно дека ткаенината не може да се справи со голема количина на ацетоацетат влезат во крвта, што предизвикува развој на кетоза. Прекумерна мобилизација на масти од масното ткиво често предизвикува замастен црн дроб.

Видео: амино киселини (амино киселина). 10 факти

на хормонот за раст

Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за раст

на хормонот за раст има различни ефекти врз метаболизмот на јаглени хидрати, вклучувајќи: (1) ја намалува потрошувачката на гликоза во ткива како што се скелетни мускули и масното tkan- (2) се зголемува продукција на гликоза pecheni- (3) го зголемува производството на инсулин.

Видео: Правото бодибилдингот. прашања 1-23

Секој од овие промена Тоа е резултат на индуцирани Somatotropin "отпорност на инсулин", кој го слабее дејството на инсулинот, овозможувајќи снимање и користење на гликоза во скелетните мускули и масното ткиво и го инхибира глуконеогенезата (производство на гликоза) во црниот дроб. Ова води до зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и компензаторно зголемување на производството на инсулин.

За оваа причина, Ефекти на хормонот за раст наречен дијабетоген. Прекумерно лачење на хормонот за раст може да доведе до метаболички нарушувања кои се многу слични на промени кои го придружуваат Тип II дијабетес (инсулин-независен), со исклучително висока отпорност на метаболички ефекти на инсулин.

Видео: Правото бодибилдингот. Ден 19. режим ден. Метаболизам. Деноноќниот ритми. Хормони. анаболизам

точниот механизам, обезбедување на висок отпорност на инсулин и намалена искористеност на гликозата во клетките на позадината на хормонот за раст е непознат. Како она, Somatotropin, зголемување на содржината на масни киселини во крвта може да се намали искористувањето на гликозата. Експериментални студии укажуваат на брзо намалување на чувствителноста на инсулин дејство врз метаболизмот на јаглени хидрати во црниот дроб и скелетните мускули услови надминува нормалната концентрација во крвта масни киселини.

за ефективна акција на хормонот за раст потребни за инсулин и јаглехидрати. Хормон за раст е во можност да обезбеди раст на животните кои ги загубија на панкреасот, како и исклучување на јаглехидратите од исхраната. Ова укажува на потребата од присуство на инсулин и јаглехидрати за манифестација на хормонот за раст активност. Ова делумно се објаснува со својот придонес во снабдувањето со енергија на процесот на раст, иако може да има и други објаснувања. Значи, тоа е исклучително важно да се зголеми способноста на инсулин за транспорт на одредени амино киселини во ќелија заедно со зголемување на гликоза транспорт.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Функции на хормонот за раст. На улога на хормонот за раст во метаболизмот на протеини и…Функции на хормонот за раст. На улога на хормонот за раст во метаболизмот на протеини и…
Триглицериди синтеза на протеини. Регулирање на енергетските ослободување на триглицеридиТриглицериди синтеза на протеини. Регулирање на енергетските ослободување на триглицериди
Хормонални регулирање на метаболизмот на мастите. дебелинатаХормонални регулирање на метаболизмот на мастите. дебелината
Somatotropin (човечки) (somatotropinum humanum). На хормонот на предниот лобус на човечки…Somatotropin (човечки) (somatotropinum humanum). На хормонот на предниот лобус на човечки…
Влијанието на хипофизата во метаболизмот на мастите. Атеросклероза во нарушувања на метаболизмот на…Влијанието на хипофизата во метаболизмот на мастите. Атеросклероза во нарушувања на метаболизмот на…
Растот на коските и 'рскавицата под влијание на хормони за растење. Somatomedin и неговите…Растот на коските и 'рскавицата под влијание на хормони за растење. Somatomedin и неговите…
Слободни масни киселини. Транспорт на слободни масни киселиниСлободни масни киселини. Транспорт на слободни масни киселини
Образование во црниот дроб ацетоацетат. Кетоза во постот и зависност од мрсна хранаОбразование во црниот дроб ацетоацетат. Кетоза во постот и зависност од мрсна храна
Синтеза на триглицериди од јаглехидрати. Фази на синтезата на маснотии од јаглехидратиСинтеза на триглицериди од јаглехидрати. Фази на синтезата на маснотии од јаглехидрати
Голема медицинска енциклопедија IC nevronet. лековиГолема медицинска енциклопедија IC nevronet. лекови
» » » Улогата на хормонот за раст во метаболизмот на мастите. Метаболизмот на јаглени хидрати и хормон за раст