ma.gurushealth.ru

Локалните температурата на кожата рефлекси. Треска и пити

Покрај тоа механизми високи subliminal терморегулација телото има уште помоќен механизам. Ова однесување контрола терморегулација, која може да се објасни на следниов начин: ако температурата во јадрото станува премногу висока, сигналите од мозокот систем за терморегулација е формирана во човечка смисла, тоа peregrevaetsya- Напротив, ако станува ладно, сигнали од некои рецептор формирана длабоко вкоренета чувство студ.

Во врска со ова лице се било каква акција, корективни услови на животната средина во насока на враќање на удобност, како што одат во загреана соба или стави на топла облека. Овој механизам е, се разбира, е помоќен во терморегулација од реализира во минатото, повеќето физиолози. Всушност, овој механизам е ефикасен начин за спречување на недостатоците на системот за терморегулација во услови на тешка ладно време.

ако се одржи на екстремитет со вклучување на светлото и држете го таму за некое време, може да се види на локалните вазодилатација и потење лесно. Спротивно на тоа, ногата потопување во ладна вода предизвикува локалните вазоконстрикција и престанок на локалните потење. Овие локални реакции се предизвикани од страна на локалната температура директно влијае на крвните садови, како и локални рецептор посредство рефлекси кожата 'рбетниот мозок и иритирана кожа област.

побудување, преминувајќи од местото на потекло во областа на кожата рецептори, врши преку 'рбетниот мозок и назад во истата област на кожата и потните жлезди. Интензитетот на овие рефлексии е контролирана од страна на локалните терморегулаторните центар се наоѓа во мозокот, па вкупниот ефект е пропорционална на хипоталамусот регулаторни сигнали множи со локалните сигнали. Таквите рефлекси помогне да се спречи вишокот на потрошувачката на топлина на локално греење или ладење на телото.

температура рефлекси

На регулирање на температурата на телото влошува по трансекција на 'рбетниот мозок. По трансекција на 'рбетниот мозок во вратот, над излези на симпатичкиот нервен систем на' рбетниот мозок, регулирање на температурата на телото е крајно ослабена, бидејќи хипоталамусот може повеќе за контрола на температурата на кожата, или протокот на крв, ниту од степенот на потењето во било која локација на телото, и покрај безбедноста на локалната температура рефлекс со посредство на кожата, 'рбетниот мозок и абдоминална рецептори. Овие размислувања се премногу слаби во споредба со хипоталамусот регулирање на температурата на телото.
Луѓето во овие температурни услови тело Тоа може да се прилагоди од студ или топлина сензации во главата и да се дополни на однесувањето контрола.

Треска и пити

под треска реализира зголемување на телесната температура над нормалното нормалата. Оваа состојба може да биде предизвикана од абнормалности во мозокот или изложеност на токсични супстанции во центарот на терморегулација. Некои причини треска (и под нормалната телесна температура) се прикажани на сл. Тие вклучуваат заразни болести, тумори на мозокот, како и услови на животната средина, која може да заврши со топлотен удар.

многу протеини, нивното распаѓање производи, и разни други супстанции, особено липополисахариди отрови ослободен мембрани на епителните клетки може да се предизвикува зголемување на вредности "предодредено вредност" на хипоталамусот. Супстанции кои предизвикуваат овој ефект, наречен пирогени. Пити, испуштаат отровни бактерии или ослободена умирачките ткива на телото, предизвикувајќи треска за време на болеста. Ако "на зададена вредност" на хипоталамо терморегулаторните центар над нормалата, се вклучени сите механизми за зголемување на температурата, вклучувајќи топлина зачувување и зголемување на производството на топлина.
Во рок од неколку часа по зголемувањето на вредноста "предодредено вредност" на температурата на телото има тенденција да ова ниво.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Изложеност на екстремно ниски температури на телото. frostbittenИзложеност на екстремно ниски температури на телото. frostbitten
Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…Здравствени енциклопедија, болест, лекови, лекар, аптека, инфекција, извадоци, секс, гинекологија,…
Среден и долг рок, регулирање на внесувањето храна. Терморегулација и храна потрошувачкаСреден и долг рок, регулирање на внесувањето храна. Терморегулација и храна потрошувачка
Испарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телотоИспарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телото
Концептот на норми во физиологија. Негативни повратни информации во телотоКонцептот на норми во физиологија. Негативни повратни информации во телото
Дете "ладно"Дете "ладно"
Топлотен удар спортисти. Надомест за загуба на натриум и калиум хлорид во спортистиТоплотен удар спортисти. Надомест за загуба на натриум и калиум хлорид во спортисти
Настинките Мит или реалност?Настинките Мит или реалност?
Смрзнатини оштетување на ткивата предизвикани од страна на локалните ладно изложеност. Вкупно…Смрзнатини оштетување на ткивата предизвикани од страна на локалните ладно изложеност. Вкупно…
Хипоталамусот терморегулација. thermoreceptorsХипоталамусот терморегулација. thermoreceptors
» » » Локалните температурата на кожата рефлекси. Треска и пити