ma.gurushealth.ru

Невронски механизми за регулација на температурата. мускулите потреси

ако хипоталамусот терморегулаторни центри открие дека температурата на телото е премногу високи или премногу ниски, тие организираат реакција за зголемување или намалување на телесната температура. На читателот запознаени со овие реакции од моето искуство. Најтипични од нив се како што следува.

во системите термичка контрола Постојат три основни механизми за намалување на телесната температура, кога е премногу висока.
1. Проширување садови на кожата. Во речиси сите делови од телото интензивно садови се шират на кожата. Оваа реакција е предизвикана од инхибиција на симпатичкиот центри на задниот хипоталамусот, што ја предизвикува вазоконстрикција. Комплетна вазодилатација може да се зголеми стапката на ослободување на топлина од кожата повеќе од 8 пати.

2. потење, Треска предизвикува потење, што е илустрирано со сината крива на сликата, кој покажува нагло зголемување на брзината на ослободување на топлина како резултат на потењето, кога температурата "јадрото" на телото се зголеми во однос на критично ниво од 37 ° C. Дополнително зголемување на температурата на телото на 1 ° C предизвикува потење, доволно за да се намали базалните ниво на топлина ефикасност од 10 пати.

3. Намаленото производство на топлина. Постојат остри сопирање механизми на топлина, како што се мускулите тремор хемиската индустрија или производство на топлинска енергија.

регулација на температурата на телото

Ако станува премногу ладно, системот кој ги контролира температурата на телото, организира спротивна реакција.
1. Сеприсутниот spasmodermia. Оваа реакција е предизвикана од стимулација на симпатичниот центри на задниот хипоталамусот.

2. пилоерекција. Пилоерекција - реакција на мускулите на главата ( "застане" на косата). Се чини дека, во прилог на фоликулите на косата и предизвикува нивниот пад се должи на симпатична стимулација на мускулите. Како резултат на тоа, косата е навистина се зголемува. Тоа не е од суштинско значење за луѓето, но животни како покачена локација овозможува косата да се зголеми дебелината на изолациски слој на воздух во близина на тркалото, кои значително се намалува за пренос на топлина од кожата на животната средина.

3. На зголемување на производството на топлина (термогенеза). метаболички производство на топлинска енергија системи се зголемува како мускулите потреси, побудување на симпатичкиот нервен систем, влијае производство на топлина, како и зголемување на лачењето на тироксин. Овие методи на стимулација на топлина треба дополнително појаснување.

мускулна стимулација треска хипоталамусот. Хипоталамусот регионот, локализиран во dorsomedial хипоталамусот прилагодливи делови, во близина на третиот вентрикуларен ѕид, наречен основните моторни центар мускулите потреси. Оваа област вообичаено сопира сигнали терморегулација центар, кој се наоѓа во преоптичката област на предниот хипоталамусот, но е возбуден под дејство на сигналите од Kholodova кожата рецептори и 'рбетниот мозок. Затоа, како што е прикажано во врска со нагло зголемување на производството на топлина, овој центар се активира кога температурата на телото се намалува со дел од еден степен под критичните вредности. Ова е причината за пренос на сигнали кои предизвикуваат мускулите потреси. На сигнали се спроведуваат преку билатерални проводен опаѓачки 'рбетниот патишта, кој се наоѓа во страничните мозок и завршува во неврони на предниот рог на' рбетниот мозок.

овие спазматичен сигнали не може да предизвика вистински мускулни контракции, но тие се зголеми скелетните мускули тон во телото и ја зголемува активноста на невроните во предниот рог на 'рбетниот мозок. Кога тонусот се зголемува, достигнувајќи некои критично ниво, мускулен тремор почнува. Можеби ова е резултат на зголемената осцилации intrafusal влакна на мускулите на вретена, се одговорни за рефлекс водат. Во времето на максимална мускулите потреси производство на телесната температура се зголемува 4-5 пати норма.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Циркулацијата на крвта. Интензитетот на протокот на крв во крвните садови на кожата. Миогената,…Циркулацијата на крвта. Интензитетот на протокот на крв во крвните садови на кожата. Миогената,…
Изложеност на екстремно ниски температури на телото. frostbittenИзложеност на екстремно ниски температури на телото. frostbitten
Заштитните својства на поткожното масно ткиво. Загубата на топлина со кондукцијаЗаштитните својства на поткожното масно ткиво. Загубата на топлина со кондукција
Испарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телотоИспарување како фактор на топлина. Облека и испарувањето на водата од површината на телото
Температура панкреатит (заболување на панкреасот), subferilnaya (37-38), високи, нискиТемпература панкреатит (заболување на панкреасот), subferilnaya (37-38), високи, ниски
Проценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикцијаПроценка на коефициент на пренос на топлина на кожата. вазоконстрикција
Хипоталамусот ефект на циркулацијата на крвта. Влијанието на хипоталамусот во циркулацијата.…Хипоталамусот ефект на циркулацијата на крвта. Влијанието на хипоталамусот во циркулацијата.…
Топлотен удар спортисти. Надомест за загуба на натриум и калиум хлорид во спортистиТоплотен удар спортисти. Надомест за загуба на натриум и калиум хлорид во спортисти
Нормална телесна температура. Регулирањето на телесната температураНормална телесна температура. Регулирањето на телесната температура
Масив стимулација на симпатичниот нервен систем. Стимулација на парасимпатичниот нервен системМасив стимулација на симпатичниот нервен систем. Стимулација на парасимпатичниот нервен систем
» » » Невронски механизми за регулација на температурата. мускулите потреси